Humoristai seniai pastebėjo: „vyras kaip arbūzas - pilvas auga, „uodegėlė" džiūsta". Siekiant ilgam išsaugoti savo reprodukcinius sugebėjimus ir būti vyru tikrąja to žodžio prasme, būtina teisingai maitintis.

Todėl, mielosios, pasirūpinusios vyru, pasirūpinsite ir savimi, todėl dabar pat savo mylimajam parodykite šiuos patarimus.

Vyrauja nuomonė, kad pilvas auga nuo alaus. Ir taip, ir ne. Kaltas dėl to nebūtinai alus, bet visada - papildomos kalorijos, kurios net liekniausią taliją gali paversti riebalų krūva. Visos kalorijos - iš alkoholio, saldžių gėrimų ar didelių maisto porcijų - gali padidinti jūsų apimtis. Tačiau alkoholis iš tiesų ypatingai veikia riebalinį audinį.

Dietologai tai aiškina tuo, kad alkoholiniai gėrimai apkrauna kepenis, ir kai jūs juos vartojate, organizmas, vietoj to, kad perdirbtų riebalus, visą energiją išeikvoja alkoholiui sudeginti.

Ir nepamirškite apie kalorijas produktuose, kuriuos jūs perkate užkandžiams prie alaus - kepti sparneliai, pica ir traškučiai. Be to, alkoholis didina apetitą, ir kyla grėsmė suvalgyti daug daugiau, nei rekomenduoja jūsų dieta, net jei jūs pasižadėjote sau nevalgyti daug kepto ir riebaus maisto.

Nesiimkite drastiškų priemonių ir nebadaukite. Tai neduos trokštamų rezultatų, o organizmui sukels bereikalingą stresą. Verčiau mitybos įpročius keiskite palengva. Greiti rezultatai yra laikini.

Pirma, ką reikia padaryti, jei jūsų svoris viršija 70-80 kg esant vidutiniam 170-185 cm ūgiui - trečdaliu sumažinti paros racioną. Taip, mes paprastai pakankamai viršijame savo maisto normas, kitaip tariant - persivalgome. Sotumo jausmas ateina padidėjus gliukozės kiekiui kraujyje. O tam, kad pirmosios jos porcijos patektų į kraują, reikia palaukti 20-30 minučių.

Pagalvokite, kiek maisto galima suvalgyti per pusvalandį? Paprastai valgome greit, kartais - prabėgom. Suaugusio vyro skrandis yra įspūdingo dydžio - iki pusantro litro, o maisto norma pietums - 250-400 g maisto (priklausomai nuo kalorijų ir sotumo). Kokia išvada? Reikia valgyti lėtai (juk pietums turime valandą), gardžiuojantis kiekvienu kąsniu - tada ir pasisotinsite, ir nepersivalgysite.

Antra, labai svarbu, ką ir kaip valgo vyras. Tikru vyrišku maistu laikoma mėsa, ir tai yra visiška tiesa. Vyrai raumeninės masės turi dešimt procentų daugiau nei moterys, ir jei vyras dirba fizinį darbą, jo raumenų apimtis išauga kone dusyk. Todėl siekiant išlaikyti raumenų formą, reikia kasdien vartoti mėsos produktų. Tačiau negalima pusfabrikačių ir dešros gaminių pavadinti mėsiškais. Vyras turi valgyti būtent mėsą arba subproduktus (kepenis, širdį, smegenis, inkstus) - virtus, troškintus, kartais keptus. Nuo reguliaraus baltymų vartojimo priklauso ir hormono testosterono gamyba - jis atsakingas už vyro lytinę sveikatą ir puikios formos palaikymą.

Trečia, reikia atsisakyti kenksmingų produktų. Paminėtieji dešros gaminiai paprastai būna labai riebūs, juose daug dažiklių ir konservantų, o tai jokios naudos nesuteikia. Atsisakyti reikia ir koldūnų, keptų keptuvėje kotletų, sumuštinių su sūriu, sviestu ir dešra, kiaušinienės - tai cholesterino ir nereikalingų kalorijų saugyklos. Į draudžiamųjų sąrašą patenka majonezas su kečupu, riebi grietinė.

Ir žinoma, sveikatos nesuteikia alkoholis su žuvimi - tai didžiulis smūgis virškinimo sistemai. Be to, šis derinys didina kraujospūdį, pažeidžia smegenų kraujotaką. Alus - labai kaloringas produktas. Nuolat vartojant daugiau nei 200 ml per dieną, formuojasi ir vidinis nutukimas (riebalai užpildo ertmę tarp vidinių organų, juos užspausdami).

O druska ir cukrus ne veltui vadinami „baltąja mirtimi" - jie būtini organizmui labai mažais kiekiais, o mes paprastai vartojame 5-20 kartų daugiau nei reikia. Sumažinkite iki minimumo: druskos - iki 3-5 g per parą, cukraus - iki 10-20 g per parą. Pasijusite kur kas geriau.

Žinoma, vyrai raukysis - tai neskanu...Ir bus visiškai neteisūs. Skani ir visavertė mityba įmanoma, vartojant tik naudingus produktus ir valgant po nedaug. Svarbiausia - apsispręsti: kas svarbiau - būti sveikam ir lieknam ar pataikauti skrandžiui?