Tad šiandien noriu su jumis pasidalinti sąrašu produktų, kuriuos, mano skaičiavimais ir asmenine patirtimi yra pigiau pasigaminti negu pirkti, jau neminint fakto, kad namuose gamintas maistas daug skanesnis ir sveikesnis.

Taigi, produktai, kuriuos pigiau pasigaminti negu pirkti:

Granola

Tai avižų dribsniai, sumaišyti su sėklomis ir riešutais. Labai skanu pusryčiams su uogomis ir jogurtu, tačiau granolos kainos parduotuvėse kandžiojasi. Todėl granolą mielai gaminu namuose: sumaišau avižas su mėgstamais riešutais, įdedu razinų, kokoso drožlių, pašildau beveik lygiomis dalimis sumaišytą rapsų aliejų ir medų, mišiniu užpilu avižas su riešutais, išmaišau ir apie 45 minutes kepu orkaitėje 160-180 laipsnių temperatūroje.

Pesto padažas

Mažytis Pesto padažo stiklainiukas kainuoja apie 10 litų, tad kodėl nepasigaminus jo namie? Brangų baziliką galite pakeisti špinatais, o pinijos riešutus - migdolais. Paieškojusios receptų internete, galite rasti ir nuostabų petražolių Pesto.

Salsa

Parduotuvėje padažo, skirto taco traškučiams mirkyti, stiklainiukas atsieis 6-7 litus, o ir skonio nežinia, kokio tikėtis. Kodėl jums trintuvu nesuplakus pomidorų ir masės nepagardinus šviežiais bazilikais, kalendra, svogūniukais ir laimo sultimis? Ko nesuvalgysite, galėsite sukrėsti ant makaronų - štai tau ir pietūs.

Humusas

Gurmanės žino, kiek įvairiausiuose gastronomuose kainuoja humusas... Beprotiškus pinigus! Tuo tarpu avinžirniai, iš kurių jis gaminamas, tikrai nebrangūs. Tereiks parduotuvių lentynose paieškoti tahini - sezamų pastos, kuri yra viena sudedamųjų dalių, tačiau jos ilgam užtenka, tad svečius ilgai galėsite stebinti neatsivalgomomis užtepelėmis.

Traškučiai

Paprasčiausias bulvių skutiklis bet kurią daržovę gali paversti traškučiu: bulvės, saldžiosios bulvės, cukinija ar net burokėliai. Be to, jūs galite pasirinkti gamybos metodą: skrudinti aliejuje ar kepti orkaitėje. Galite reguliuoti druskos kiekį ir gardinti mėgstamais prieskoniais. O apie kainų skirtumą nė kalbėti nereikia...

Riešutų mišinys

Kaip ir granola, riešutų mišinys, toks kaip "Studentų maistas", yra tik... riešutų mišinys. Tad nusipirkite įvairių riešutų, sėklų ir džiovintų uogų ar vaisių ir viską sumaišykite. Dar galite įdėti mažų saldžių sausainiukų.

Džiūvėsėliai ir krutonai

Kam pirkti krutonus Cezario salotoms, jei juos galite pasigaminti pati? Matydama, kad baltos duonos dienelės jau suskaičiuotos, supjaustau ją kubėliais ir su prieskoniais pakepinu sviestuke. Sudžiovinu ir supylusi į stiklainį atsidedu juodai dienai.

Jogurtas

Tai gal ir ne pats brangiausias produktas jūsų šaldytuve, tačiau vis tiek... kodėl nepasidarius savo? Jums užteks tik pieno ir kelių šaukštų natūralaus jogurto (galite jo paprašyti iš kolegių ar pažįstamų, kurios namuose "augina" naūralų jogurtą - pamenu, kažkada tai buvo labai madinga). Šiaip jogurtui surūgti užtenka keleto valandų, tuomet jį galite pagardinti keptais obuoliais ar uogiene. Aš gamintis jogurtą pradėjau tuomet, kai sužinojau, kad visuose mano mėgiamuose jogurtuose su uogomis yra antibiotikų! Jie dedami tam, kad uogos nesukeltų rūgimo. Tikrai nesinori pusryčiams kirsti penicilino...

Prieskonių mišiniai

Kai dar buvau naujokė virtuvėje, pirkdavau paruoštus prieskonių mišinius bulvėms, žvėrienai, vištienai, makaronams ir t.t. Tik po kurio laiko, kai nuolat nenutaikydavau ir juos naudodama persūdydavau, sugalvojau pažiūrėti į mišinių sudėtį ir pati ėmiau gaminti savo mišinius.

Vanilės ekstraktas

Lašeliai, naudojami konditerijoje, nėra pigūs, tačiau jūs galite gerokai sutaupyti paprastas vanilės ankštis užpildamos degtine. Taip pasigaminsite naminį vanilės ekstraktą.