Matyt dėl to, jog svogūnų sriubai pagaminti reikia nedidelio biudžeto, o ir pačius svogūnus galima įvairiai paruošti: virti, kepti, įdaryti ar troškinti, gal būt tai ir lėmė šios sriubos populiarumą.
Taigi, kad pagaminti gerą ir skanią svogūnų sriubą, reikės nusiteikti kelioms darbo valandoms, čia ne karbonadus kepti. Tačiau kai žinai, jog rezultatas tikrai nudžiugins skrandį, ruošti maistą yra tikras malonumas.
Jau ne vieną šios sriubos variantą išbandžiau, tačiau man labiau patinka kaip svogūnai būna karamelizuoti, o ne greitai pakepinti, todėl tokį receptą siūlau ir jums.
Sultiniui paruošti reikės:
1 svogūno,
1 morkos,
4 skiltelių česnako,
0,5 kg jautienos kulninės,
3-4 lauro lapų,
juodųjų pipirų grūdelių,
druskos.
Sriubai reikės:
5 didelių svogūnų,
2 šaukštų sviesto,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
0,5 šaukštelio cukraus,
saujos džiovintų čiobrelių,
saujos šviežių petražolių,
3 šaukštų miltų,
0,5 puodelio sauso balto vyno,
4 šaukštų brendžio arba konjako,
1 prancūziško batono,
1 stiklinės tarkuoto Čederio sūrio,
juodųjų pipirų grūdelių,
druskos.
Gaminimas. Užkaiskite puodą su vandeniu (maždaug 2,5 - 3 l), įdėkite nuplautą jautienos kulninę. Tuomet stambiai supjaustykite nuluptas česnako skilteles, 1 didelį svogūną, 1 morką - ir sumeskite į puodą, pridėkite lauro lapelių, nesmulkintų pipirų ir druskos. Ant vidutinės ugnies virkite maždaug 3 valandas. Sultinį panaudokite svogūnų sriubai, o jautienos kulninę pyragėliams ar jautienos pyragui.
Įkaitinkite antrą puodą, sudėkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Tuomet suberkite 5 susmulkintus svogūnus ir kepkite 15 minučių ant didelės ugnies (tik nesudeginkit!), puodą laikykite uždengtą.
Tuomet, kai svogūnai jau yra gerokai apkepę, dvigubai sumažinkite ugnį, sudėkite šviežiai sumaltus pipirus, druską, cukrų ir kas 10 minučių pamaišant kepkite apie valandą. Svogūnai turi troškintis ir per tą laiką karamelizuotis.
Po nepilnos valandėlės svogūnų spalva turi būti panaši į riešutmedžio. Supilkite brendį ir pakaitinkite keletą minučių, kol nugaruos.
Kai brendis nugaruoja, nuolat pamaišant sudėkite miltus, bet ne visus iš karto, kad nesusidarytų gumulai. Kai miltai jau įmaišyti, supilkite vyną ir gerai išmaišykite. Virkite maždaug 15 minučių, vynas turi šiek tiek nugaruoti.
Petražoles ir čiobrelius suriškite virvute, kad lengviau būtų ištraukti iš puodo ir tą puokštę įmeskite į svogūnų masę. Tuomet supilkite sultinį ir virkite 45 min., o tada ištraukite žalumynų ryšulį.
Kol sriuba verda, susitarkuokite sūrį, dubenėlyje sudėkite kelias riekes batono ir užberkite sūrį. Sriubą užpilti ant batono su sūriu ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių temperatūros. Pakepkite maždaug 10 min.
Bon appetit!