Užkandžių iš lavašo pagrindiniai etapai: sutepimas lydytu ar tepamu sūriu (galima ir majonezu, ir garstyčiomis) bei įdaro paruošimas.
Siūlome keletą įdaro variantų. Tiks tais atvejai, kai svečių bus pilni namai... Beje, rinkitės ploną lavašą - jis greičiau prisigers įdaro, užkandis bus skanesnis.
SU LAŠIŠA IR SU KUMPIU
Reikės:
1 lavašo,
150 g rūkytos lašišos,
100 g jautienos ar kiaulienos kumpio filė,
150 g lydyto sūrio,
2 marinuotų agurkų,
1 šaukšto smulkintos kalendros, krapų ir petražolių.
Gaminimas. Kumpį bei agurkus atskirai supjaustykite plonomis juostelėmis.
Lavašą ištepkite lydytu sūriu (tinka ir tepamas varškės sūris su žalumynais ar agurkėliais; mėginau, visai gardu), pabarstykite visą plotą smulkintais žalumynais.
Padalinkite lavašą į dvi dalis: ant vieno barstykite agurkus ir kumpį, o ant kito klokite lašišos juosteles. Kiekvieną lavašo puselę susukite, paskui apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 1 val. Plėvelę nuimkite ir supjaustykite storais griežinėliais.
SU FETOS SŪRIU
Reikės:
1 lavašo,
2 peletrūno šakelių,
120 g fetos sūrio (gali būti ir brinza),
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 česnako skiltelės,
druskos.
Gaminimas. Dubenėlyje sumaišykite sūrį, smulkintas peletrūno šakeles, aliejų, prieskonius bei smulkintą česnaką. Gautą masę dėkite ant lavašo ir susukite į vamzdelį (kaip darytumėte balandėlius).
Dėkite lavašą į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kaitinkite 4-5 minutes. Perpjaukite pusiau ir valgykite šiltą.
SU VIŠTOS KRŪTINĖLE IR BAZILIKU
Reikės:
1 lavašo,
500 g vištos krūtinėlės,
druskos, pipirų lauro lapų (krūtinėlėms virti),
50 g baziliko lapelių,
po žiupsnelį krapų ir petražolių,
1 pomidoro,
250 g majonezo.
Gaminimas. Vištos krūtinėles padalinkite į 2-3 dalis ir išvirkite. Krapus ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Graikinius riešutus suknežinkite peilio geležte.
Virtoms krūtinėlėms leiskite atvėsti, paskui mėsą suplėšykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į indelį vištieną, baziliko lapelius, kitus žalumynus, smulkiai supjaustytą pomidorą bei majonezą. Viską gerai išmaišykite.
Ta mase ištepkite lavašą, susukite į vamzdelį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 4-5 valandoms, kad lavašas prisigertų įdaro. Galima daryti šį užkandį iš vakaro - bus puikūs pusryčiai.