Nors šiandien bene kiekvienas gali įsigyti avokadų (jų kaina prieinama), senovėje tai buvo vienas prabangiausių produktų, kuriuo mėgavosi tik didikai. O actekų laikais iš šio vaisiaus pradėtas gaminti egzotiškas patiekalas gvakamolė, šiandien yra vienas populiariausių visame pasaulyje. Ir avokadus valgo ne tik norintys atsikratyti papildimų kilogramų, jais skanauja visi, besirūpinantys savo sveikata.
Į Europą avokadai pateko tik tada, kai juos Amerikoje atrado ispanai. Teigiama, kad tai galėjo būti 16 amžiaus pradžia. Tačiau populiarūs ir reikalingi kiekvienos šeimininkės virtuvėje jie dar visai neseniai.
Kuo šis vaisius toks naudingas mūsų organizmui? Avokaduose yra labai daug vitaminų, kurių sunkiau pasisavinti su kitais produktais (pavyzdžiui, E, K ir B grupės vitaminų). Šie vitaminai pirmiausia labai naudingi mūsų akių sveikatai ir produktyviam darbui (stiprina regą), taip pat tvirtina kaulus ir greitina medžiagų apykaitą, dėl ko yra labai mėgstami dietininkų.
Kaip ir minėjome anksčiau, avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų, kurie padeda sumažinti kenksmingojo cholesterolio kiekį mūsų organizmuose. Daugelis sveikuolių teigia, kad avokadai puikiai gali pakeisti maisto gamyboje naudojamus riebalus, pavyzdžiui, sviestą.
Taip pat būtina paminėti apie maistines skaidulas (vandenyje tirpias ir netirpias). Jos gerina žarnyno veiklą, mažina riziką susirgti vėžiu ir, kas daugeliui moterų itin aktualu, padeda reguliuoti apetitą.
Jei sukate galvą, ką pagaminti iš avokado. Štai jums kelios idėjos.
Vištienos salotos su mangais ir avokadais
Itin nekaloringos salotos pasižymi skonių vaivorykšte: liežuvį kandžiojantis mango ir švelniai sūrus avokadas – puikus derinys priešpiečiams.
Ingredientai: alyvuogių aliejus, mangų padažas (galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose) bei sojos padažas, imbieras, kepta vištienos krūtinėlė, salotų lapai, mangas bei avokadas.
Krevečių tacos su petražolėmis ir laimu
Šiame užkandyje avokadas atstoja sūrį – jo tekstūra ir sodrus skonis yra puikus pakaitalas kaloringam produktui.
Ingredientai: krevetės, juodosios pupelės, svogūnų laiškai, avokadai, juodieji pipirai, salsos –žaliųjų pipirų padažas, petražolės, tortilijos, laimai bei raudonieji pipirai.
Pietietiškos salotos su kukurūzais
Šiose salotose gausu baltymų ir nesočiųjų riebalų. Ilgam skrandį užpildantis patiekalo maistinė vertė neviršija 500 kalorijų.
Ingredientai: Pinto pupelės, šviežias kukurūzas, avokadas, raudonieji svogūnai, alyvuogių aliejus, laimas, kuminas, druska, juodieji pipirai, paskrudinti tortilijos čipsai bei salotų lapai.
Avokado, salotų ir pomidorų sumuštinis
Tai vegetariškas pakaitalas britų pamėgtiems jautienos-salotų-pomidorų sumuštiniams. Nors jame nėra mėsos, maistinė avokado sumuštinio vertė tokia pat kaip ir „mėsinio".
Ingredientai: mažo kaloringumo majonezas, pilno grūdo duona, salotų lapai, pomidoras, avokodas, agurkas ir kietas sūris.