SSRS moterims pavykdavo sudaryti šeimai įvairių valgiaraštį, nepaisant to, kad parduotuvėse nebuvo produktų gausos. Dabar deficitu negalime skųstis, parduotuvėse kiekvienas ras sau maisto – ir prisiekęs mėsos mėgėjas, ir tas, kuriam alergija laktozei, rašoma portale „Woman“.

Šiais laikais dauguma įtraukia į savo mitybos racioną naudingų papildų, vietoje gazuotų gėrimų geria kombučią, į jogurtą įberia balkšvojo gysločio miltelių, reguliariai vartoja vitaminus ir nepamiršta superproduktų. Mažai kas žino, kad sovietmečiu žmonės, nors ir nežinojo žodžio „superproduktai“, dažnai įtraukdavo jų į savo valgiaraštį.

Arbatinis grybas

Sluoksniuotas balkšvas grybas, plaukiojantis trijų litrų stiklainyje su rudu skysčiu, periodiškai panyrantis į savų dujų burbuliukas – daugeliui matytas vaizdas. Sovietmečio vaikų košmaras tapo šiuolaikinio jaunimo hitu. Tas pats arbatos grybas, kurį dabar vadina kombučia, būdavo praktiškai kiekvienuose namuose.

Manyta, kad šis fermentuotas stebuklingas gėrimas saldžios arbatos, mielių ir acto rūgšties bakterijų pagrindu padeda atkurti žarnyno mikroflorą, gydo nuo peršalimo ir teikia energijos (štai kodėl arbatos grybo gėrimas buvo visų vyresnio amžiaus moterų racione). Be to, jo sudėtyje yra B grupės vitaminų ir prebiotikų.

Dabar arbatos grybą laikome ne tablete nuo visų ligų, bet skaniu saldžiarūgščiu gazuotu gėrimu, kuris yra naudingas sveikatai.

Hematogenas

SSRS vaikus buvo galima suskirstyti į dvi kategorijas: tuos, kurie patys prašė tėvų nupirkti skanų „šokoladuką“, ir tų, kuriems gydytojas skyrė hematogeno. Kol nebuvo vaistų nuo anemijos, geležį gydė didele hematogeno doze.

Iki praėjusio amžiaus penkto dešimtmečio šio naudingo saldumyno sudėtyje buvo veršiukų kraujo, glicerino ir vyno, o praėjus 30 metų, pakeitė receptą ir formą – perdarė į daugelio mėgstamą saldumyną, kurį praturtino kondensuotu pienu ir sirupu. Pagrindinis komponentas, – veršelių kraujas, – liko nepakitęs, nes būtent šiame gyvūniniame baltyme yra geležies, kurią lengvai įsisavina žmogaus organizmas.
Žuvų taukai – visų sovietmečio vaikų košmaras. Subalansuotas maistas, kuriame būtų pakankamai omega-3 riebalų rūgščių, buvo siekiamybė, tačiau ne kiekvienos šeimos realybė. Žuvų taukų dažnai skirdavo sergant rachitu ir kaip vitaminų A ir D šaltinį.

Nekenčiamais žuvų taukais, nemalonaus kvapo ir skonio, duodavo vaikams, nepaisant jų protestų. Jų išsigelbėjimu tapo atsiradusios kapsulės ir visas polinesočiųjų riebalų rūgščių kompleksas, dėl kurio anksčiau spausdavo taukus iš menkių kepenėlių.

Jei visavertiškai maitinatės, tikrai nėra būtina atskirai vartoti žuvų taukų (nepaisant to, kad juos gamina su įvairiais priedais). Jeigu valgote žuvies, graikinių riešutų ir špinatų, to visiškai pakanka.

Jūros kopūstai

Biudžetinis jodo šaltinis SSRS būdavo patiekiamas dažniausiai konservų pavidalų, kurie vadinosi „Tolimųjų rytų salotos“. Laikraščiuose aktyviai gyrė šį supermaistą, bet nei reklama, nei pati laminarija nesukeldavo žmonėms didelio entuziazmo. Kad bent kiek pagerintų jos skonį, dėdavo į salotas su kitais produktais. Populiariausias salotas gamino iš keturių produktų: iš laminarijos, kiaušinių, sūrio ir majonezo.

Ir dabar daugelis nemėgsta kietokų, konsistencija gumą primenančių jūros kopūstų, tiesa, mielai valgo norius – plonus ir traškius presuotų jūros dumblių lakštus, kurie yra sveikas, vertingas bulvių traškučių pakaitalas.

Sausmedis

Sovietmečio ožerškio (dar vadinamų goji) uogų variantas. Sausmedžio uogose yra rekordinis kiekis antioksidantų, o pagal magnio ir natrio kiekį joms apskritai nebuvo lygių. Sausmedžio uogos stiprina imunitetą, gydo žarnyno infekcijas. Vyresnio amžiaus žmonės virdavo iš sausmedžio uogų kisielių ir kompotą ir gerdavo aterosklerozės profilaktikai.

Holoturijos

Holoturijos (dar vadinamos jūrų agurkais) nebuvo paklausios SSRS iki tol, kol pasaulis nesužinojo apie jų stebuklingas savybes. Holoturijose yra didžiulis kiekis vertingų medžiagų, kurios padeda šalinti skydliaukės problemas, tvirtina kaulus.

Reguliariai vartojant šio supermaisto, mažėja vadinamojo blogo cholesterolio kiekis organizme, tai skatina ląstelių regeneraciją, normalizuoja spaudimą.

Holoturijų išvaizda toli gražu nėra patraukli, užtai skoniu jos primena krevetes ir žuvį. Jas dažnai vartodavo su pomidorų padažu, keptomis daržovėmis ir plovu.

Juodieji ikrai

SSRS žmonės teikdavo pirmenybę pigesniems raudoniesiems ikrams, bet kažkur reikėjo dėti ir juoduosius. Iš pradžių jie atliko „vietos valiutos“ funkciją, o paskui jų duodavo vaikams, kuriems trūko hemoglobino ir geležies.

Vienu metu juodieji ikrai buvo dopingo alternatyva. 1988 m. olimpinėse žaidynėse juoduosius ikrus įtraukė į sovietinės futbolo rinktinės sportininkų racioną. Sutapimas ar ne, bet tais metais rinktinė laimėjo. Teigiama, kad juodieji ikrai stiprina akis, gerina smegenų veiklą ir stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą.

Nepamirškite – kad ir koks vertingas būtų produktas, jo reikia vartoti su saiku. Nesaikingai valgant juodųjų ikrų, inkstuose gali atsirasti akmenų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)