Jeigu norisi sulieknėti
„Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo valgiaraštyje, manau, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos duos tik šviežios, tinkamai paruoštos bulvės“, – tvirtina mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą, iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Tai – puikus organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, karotino šaltinis. Taip pat bulvėse yra šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties. Bulves organizmas pasisavina lengvai.
Jų dieta gali padėti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, nervų ligomis. Bulvių krakmolas padeda reguliuoti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kalis reikalingas normaliai širdies veiklai ir kt. Šviežių bulvių sultys nuo seno naudojamos virškinimo ligoms gydyti. Nustatyta, kad bulvės turi unikalių antibakterinių molekulių, kurios padeda išgydyti skrandžio opą“, – vardija specialistė ir priduria, kad itin svarbu bulvių nepervirti, mat kuo labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas.
Bulvės nėra itin kaloringos (100 g bulvių yra apie 75 kcal), tad ribotais kiekiais jos tinka ir lieknėjantiems žmonėms.
„Krakmolo kiekis mažesnis, jei bulvės verdamos su lupynomis, kepamos orkaitėje ant grotelių. Jas galima paskaninti kanapių sėklomis, nuplikytais kmynais, druska. Kuo mažiau apdorojame, tuo jose mažiau krakmolo ir daugiau vitaminų. Šviežias bulves labai skanu sutarkuoti šiaudeliais ir valgyti salotas su šviežiomis morkomis ir kitomis šakninėmis daržovėmis. Krakmolo kiekis ir pasisavinimo greitis žymiai didėja bulves verdant ar kepant, be to, kuo senesnės bulvės – tuo jose daugiau krakmolo“, – tvirtina pašnekovė.
Kad bulvė nepakenktų
Anot mitybos specialistės, negalima vartoti sudygusių ar pažaliavusių bulvių, nes jose sukaupiama nuodinga medžiaga – solaninas, kuris ardo kraujo kūnelius (eritrocitus) ir slopina nervų sistemą. Nepatariama ilgai laikyti bulvių kambaryje ar šiltame sandėliuke. Veikiamos šilumos bulvės per kelias dienas praranda didesnę dalį vitamino C, jose pradeda gamintis solaninas. Tai aiškiai parodo bulvės pažaliavimas. „Negalima valgyti supelijusios ar papuvusios bulvės. Jei dar pažaliavusią bulvės vietą galima nupjauti, šiuo atveju to daryti neišeis – nors plika akimi ir nematomas, puvėsis jau pasklidęs“, – sako mitybos specialistė.
Ar saldi bulvė geresnė už įprastą?
Paprašyta palyginti saldžiąsias bulves (batatus) su mums įprastomis, V.Kurpienė sako, kad saldžioje bulvėje yra gerokai daugiau karotino, tačiau didžioji dalis kitų šių bulvių medžiagų ir kalorijų bei angliavandenių kiekis – panašūs. Tad rinkitės pagal skonį ir kišenę, juk kaina stipriai skiriasi!
„Na o žieminėmis bulvėmis vadinamus topinambus galima valgyti šviežius, tarkuoti į salotas. Topinambai nelinkę kaupti nitratų, sunkiųjų metalų ir radioaktyvių elementų. Be to, topinambuose mažai krakmolo – dominuoja inulinas, kuris skrandyje nėra suvirškinamas, tačiau žarnyne perdirbamas gerųjų bakterijų, todėl yra naudingas tinkamai mikroflorai palaikyti. Topinambų gumbuose gausiausia kalio, nors teigiama, kad juose esama beveik visos Mendelejevo lentelės – geležies, silicio, cinko, magnio, fosforo, kalcio, seleno“, – giria V.Kurpienė.
Mitybos specialistė pataria būti atsargiems, kurių jautresnis virškinimo traktas, mat vartojant žalius topinambus gali pūsti pilvą, ypač jei daržovė blogai sukramtyta.
Įdomu
Bulvių rūšių yra įvairiausių: nuo baltų, gelsvų iki rožinių, violetinių, raudonų ir net juodų, kurių gimtinė – Švedija. Bulvės skiriasi ne tik spalva, bet ir vertingų medžiagų kiekiu. Be to, vienos labiau tinka virti, kitos – košę gaminti, trečios – kepti.
4 bulvių vartojimo taisyklės
V.Kurpienė sako, kad bulvių dėti ant stalo bijoti tikrai nereikia. Anot jos, bulvės pačios vertingiausios dabar, rudens pradžioje – šviežios, kol nebūtina skusti.
O jų vartojimo esminės taisyklės, pasak V.Kurpienės, yra keturios:
1) bulves valgykite pietums;
2) bulvės – tai ne garnyras, o pagrindinis patiekalas;
3) bulvės labiausiai tinka su daržovėmis (šviežiomis, raugintomis), rūgščiais pieno produktais, riebia sūdyta žuvimi (pvz., silke);
4) tinkamai apdorokite: virkite ant garų, su lupenomis, kepkite orkaitėje ant grotelių su lupenomis, šviežias (supjaustytas šiaudeliais) dėkite tiesiai į salotas.