Naujas tyrimas rodo, kad pupelių ir riešutų, kuriuose gausu augalinių baltymų, vartojimas gali padėti moterims išlikti sveikoms senstant.

Ypač daug augalinių baltymų vartojančios moterys rečiau sirgo lėtinėmis ligomis ir buvo sveikesnės vėlesniame amžiuje, rašo „Independent“.

Šparaginės pupelės

Ypač tos, kurios į savo racioną įtraukė daugiau baltymų iš tokių šaltinių kaip vaisiai, daržovės, duona, pupelės, ankštinės daržovės ir makaronai, rečiau sirgo širdies ligomis, vėžiu ir diabetu, rečiau blogino pažintines ir protines funkcijas. Tuo tarpu moterys, kurios vartojo daugiau gyvulinės kilmės baltymų, dažniau sirgo lėtinėmis ligomis.

Riešutai

„Baltymų vartojimas vidutiniame amžiuje buvo susijęs su geresne sveikata senatvėje. Taip pat nustatėme, kad svarbu, iš kokio šaltinio baltymai gaunami.

Paaiškėjo, kad vidutiniame amžiuje didžiąją dalį baltymų gaunant iš augalinių šaltinių, taip pat nedideliais kiekiais gyvūninių baltymų, skatinama gera sveikata ir geras išgyvenamumas senatvėje.

Tie, kurie vartojo didesnį kiekį gyvūninių baltymų, buvo linkę sirgti lėtinėmis ligomis ir nesugebėjo pagerinti fizinių funkcijų, kurias paprastai siejame su baltymų vartojimu“, – teigė JAV žemės ūkio departamento Žano Majerio žmogaus mitybos tyrimų centro senėjimo klausimais (HNRCA) Tuftso universitete (JAV) tyrėjas daktaras Andresas Ardisonas Koratas.