Zefyrai, marmeladas
Zefyrai gaminami iš vaisių piurė, cukraus, baltymų ir agaro (augalinės kilmės želatinos, gaunamos iš dumblių). Marmelade ir iš jo gaminamuose saldainiuose yra pektinų, medžiagų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme bei teigiamai veikia virškinamojo trakto veiklą.
100 g šių produktų - 300 kcal, riebalų - 0 proc.
Sausainiai ir vafliai
Ilgai tinkamuose vartoti kulinarijos gaminiuose gausu cukraus ir riebalų. Jų maistingumas lygus nuliui. Be to, juose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios skatina toksinų kaupimąsi organizme.
100 g gaminių - 450-550 kcal, riebalų - 25-40 proc.
Prėska tešla
Jos sudėtis - miltai, vanduo ir sviestas. Iš šios tešlos gaminami desertai mažiausiai kenks jūsų figūrai.
100 g tešlos - 200 kcal, riebalų - 1-2 proc.
Plikyta tešla
Gaminama iš vandens, sviesto, miltų ir kiaušinių. Ši tešla - daugelio desertų pagrindas. “Kenksmingumo” koeficientas priklauso nuo to, koks įdaras bus naudojamas. Naudingiausias - vaisių ir varškės.
100 g tešlos - 300 kcal, riebalų - 35 proc.
„Smėlinė“ (trapi) tešla
Tai pati nenaudingiausia tešla. Ji riebi, todėl sunkiai virškinama. Dažnai iš tokios tešlos kepami pyragai gardinami įvairiomis glazūromis, tad tampa itin kaloringi. Antsvorio turintiems žmonėms dietologai nepataria valgyti iš tokios tešlos pagamintų gardėsių.
100 g tešlos - 430 kcal, riebalų - 45 proc.
Sluoksniuota tešla
Pagrindinis šios tešlos ingredientas sviestas - kuo riebesnis, tuo geriau. Jeigu tokią tešlą pagardinti kremu (taip gaminamas garsusis „Napoleonas“), pagaminsime sunkiai virškinamą ir labai kaloringą desertą.
100 g tešlos - 400 kcal, riebalų - 25,9 proc.
Tai įdomu
Vienas garsiausių pasaulio desertų - pyragas „Tiramisu“, nepaisant to, kad yra gana kaloringas (450 kcal) - naudingas gardėsis. Kadangi jo sudėtyje nėra daug riebalų, pyragas lengvai pasisavinamas. Be to, pagal visas tradicijas pagamintame „Tiramisu“ daug kalio ir magnio, medžiagų, reikalingų mūsų širdžiai.