Dietologai pataria: jeigu žiemą, kai šalta ir organizmui reikia kaloringesnio maisto, majonezo vartojimą galima pateisinti, šiltuoju metų laiku jį geriau pakeisti lengvesniais padažais. Beje, majonezo, iš viso rekomenduojama atsisakyti tiems, kurie nori numesti svorio. Pasak specialistų, kuo vėliau su jo skoniu derėtų supažindinti ir vaikus.

Ieškome tinkamo pakaitalo

Iš karto pasakysime, kad parduotuvėse parduodami įvairūs padažai ir užpilai ne ką geresni už patį majonezą. Juose gausu konservantų ir kvapiklių. Geriausia, pasak dietologų, padažus ir užpilus salotos bei mišrainėms gaminti namuose iš natūralių produktų. Nesibaiminkite, kad tai ilgai užtruks – sumaišyti keletui ingredietų pakas vos kelių minučių, o nauda organizmui bus tikrai didesnė, nei kad naudojant pirktinius padažus.

Trys pagrindiniai

Dažniausiai naudojami salotų padažai yra trys – jogurtinis, citrinų sulčių ir garstyčių.

Gaminant jogurtinį padažą plakikliu suplakite natūralų jogurtą ir neriebią varškę (santykis 3:1). Po to galite jį pagardinti česnaku, žalumynais bei kitais prieskoniais.

Dar vienas universalus padažas – citrinų. Jam reikės 6 šauktų aliejaus, 3 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukštelio grietinėlės ir šaukštelio cukraus. Viską reikia suplakti plakikliu iki vientisos konsistencijos, pagardinti druska, pipirais ir žalumynais.

Garstyčių padažui taip pat reikia 6 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų obuolių arba balzaminio acto, 1 šaukštelio garstyčių, pusės šaukštelio cukraus. Viską suplakite, pagardinkite prieskoniais, druska ir pipirais.

Soja, aliejus ir grietinė

Salotas galima gardinti ir sojų padažu (žinoma, natūraliu, o ne pigiu surogatu). Jį galima vartoti vieną, o galima maišyti su garstyčiomis, alyvuogių aliejumi, vyno ar balzaminiu actu. Ypač sojų padažas tinka prie salotų su žuvimi ir kitais jūros produktais. Tinka šis padažas ir prie mėsos produktų.

Galima majonezą keisti ir neriebia grietine. Jeigu jos skonis jums atrodo prėskas, pagardinti galite nedideliu kiekiu garstyčių.

Šeimininkės gamina ir naminį majonezą, tačiau reikia žinoti, kad jį galima jis tinkama naudoti trumpą laiką, o be to, jo sudėtyje yra žalių kiaušinių, kurie gali būti salmoneliozės šaltinis.

Alyvuogių aliejus taip pat gali tapti puikiu majonezo pakaitalu. Jis ir skanus, ir naudingas. Jis tinka daržovių salotoms. Ypač puikų skonį jis suteikia salotoms su kiaušiniais, vištiena, sūriu ir salotos lapais.

Dar keletas užpilų receptų:

Pomidorų užpilas. 6 dalys aliejaus ir 1 dalis citrinų sulčių, smulkiai kapotų salierų stiebų (galite keisti krapais, petražolėmis ar derinti) ir 4 dalys sutrintų šviežių pomidorų.

Rytietiškas užpilas su graikiniais riešutais. Maltus graikinius riešutus sumaišykite su granatų, spanguolių ar raudonųjų serbentų sultimis.

Jogurto padažas su mėtomis. 150 ml natūralaus jogurto išsukite su 2 šaukštais citrinų sulčių, 2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir traiškyta skiltele česnako. Pagardinkite juodaisiais pipirais, pasūdykite ir sumaišykite su mėtomis.

Jogurto ir žolelių padažas. Didelę saują smulkintų šviežių žolelių – bazilikų arba raudonėlių, taip pat sukapotą skiltelę česnako ir 1 šaukštą baltojo vyno acto sumaišykite smulkintuvu. Įdėkite natūralaus jogurto, druskos bei pipirų pagal skonį, 1 šaukštelį medaus. Bent pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad skoniai susijungtų.