Daug metų ekologišką ūkį Panevėžio rajone puoselėjančios Bronislavos Šerelienės pastebėjimu, ekologiška daržovė daug kuo skiriasi nuo intensyvaus ūkininkavimo produkto. Be to, kaimiška produkcija – nebūtinai ekologiška.
„Pirmiausiai, ji nepurškiama nuo piktžolių chemikalais – ravima rankomis. Ekologiniame ūkyje nenaudojama jokių papildomų priemonių, svarbiausia – tinkamas „draugiškos“ kaimynystės parinkimas, kad augalai vieni kitų neužkrėstų“, – aiškino ūkininkė.
Ar ekologiškos daržovės skanesnės?
B. Šerelienė nedrįstų vien tik iš skonio nustatyti, kuri daržovė išauginta be chemijos.
„Kiekvieno pojūtis yra individualus. Tačiau ekologiniame ir chemizuotame ūkiuose išaugintų daržovių skonis tikrai turėtų skirtis“, – šypsojosi ji.
Kartą pripratusias prie ekologiško ėdalo kiaules šeimininkai pabandė pašerti gražiomis, didelėmis chemizuoto ūkio bulvėmis. Kiek buvo nuostabos ir juoko, kai alkanos augintinės atsisakė tokio raciono – žviegė ir stumdėsi prie lovio, bet neėdė.
Ūkininkė atkreipė dėmesį ir į kitas daržovių savybes. Štai vieni pirkėjai skundėsi, kad nusipirko bulvių iš turgaus, o jos pradėjo juoduoti. „Neteko patirti, kad mūsų bulvės juoduotų. Aišku, iš akies atpažinti ekologiškas daržoves dažnai sudėtinga“, – sakė B.Šerelienė.
Morkas guldė lyg malkas
Tačiau vis dėlto bulvės dydis gali išduoti, kaip ji auginta. Jei bulvė sveria 900 g, pirkėjas, ūkininkės nuomone, jau gali įtarti, ar ta daržovė nėra gavusi sintetinių trąšų. B.Šerelienės ūkyje ekologiškai auginta didžiausia bulvė nesveria gal ir 100 gramų.
Tačiau, pavyzdžiui, morkos, burokėliai ir be trąšų auginami būna dideli, gražūs. Ūkininkė prisiminė, kaip gerai nuderėjusias morkas lyg malkas guldė į rūsį.
„Ar daržovės auginamos ekologiškai, profesionalas gali greitai pasakyti, pamatęs derliaus lauką“, – pastebėjo B. Šerelienė.
Ekologija rūpi ir senoliams
Abejojantiesiems maistine daržovių, auginamų naudojant chemines medžiagas, verte atsakymus turi mokslininkai. Ekologinio ūkio savininkė tik pastebėjo, kad anksčiau, kai visuose maisto produktuose buvo mažiau cheminių priedų, mūsų seneliai ilgiau gyveno, mažiau sirgo.
„Dabar daug kas nori viską gauti kuo greičiau, kuo patogiau. Matyt, daug kam žymiai paprasčiau ir, be abejo, pelningiau pateikti chemikalais „pamaitintos“ produkcijos. O kaip tai atsiliepia mūsų sveikatai?“, – svarstė ūkininkė.
Pačios moters šeimos daržovių racioną sudaro apie 85 proc. ekologiškai išaugintos produkcijos. Ji pasidžiaugė, kad ekologišką maistą atranda ne tik jauni, bet ir gerokai vyresni – net 90 metų sulaukę žmonės.
Ūkininkė pastebėjo, kad ekologiškų daržovių auginimas panašus į kūrybinį procesą: „Jei nesi dailininkas, nenupieši gero paveikslo. Taip ir čia: jei nedegi nuoširdžiu atsidavimu ekologiniam ūkininkavimui, nėra prasmės tokia veikla užsiimti“.
Verta žinoti
Ekologiškos daržovės yra neužterštos sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, sintetinėmis trąšomis ir kt.
Ekologiški produktai neturi genetiškai modifikuotų organizmų.
Ekologiškose daržovės yra daugiau vitamino C, kalcio, magnio, chromo, antioksidantų ir kt.