Toks poveikis daromas todėl, kad rūgštynėse daug vitamino C ir kalio. Be to, kalis mažina kraujospūdį.
Rūgštynėse esančios naudingos medžiagos užkerta kelią anemijai, nervų sistemos problemoms, gerina raumenų darbą, skystina kraują, saugo nuo aritmijos, gerina medžiagų apykaitą.
Be to, rūgštynės sveika dantims ir dantenoms.
Štai keletas receptų:
Rūgštynių padažas
2 saujos rūgštynių
1 šaukštas krienų
2 šaukštas majonezo
Padažas labai tinka prie šaltienos, mėsos salotų bei kitų šaltų mėsos užkandžių.
Gaminimas:
Nuplautas ir nusausintas rūgštynes sumalkite mėsmale ir sumaišykite su majonezu bei krienais.
Šaltibarščiai su ridikėliais ir rūgštynėmis
1 l kefyro,
200 g ridikėlių,
pundelio šviežių rūgštynių,
ryšelio krapų,
kelių svogūno laiškų,
druskos.
Gaminimas:
Ridikėlius sutarkuokite burokine tarka, švariai išplautus ir nuvarvintus rūgštynių lapus smulkiai sukapokite peiliu, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.
Į puodą supilkite kefyrą, į jį sudėkite smulkiai supjaustytus ridikėlius, kapotas rūgštynes, krapus su svogūnų laiškais ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska.
Vitamininis kefyro kokteilis
500 ml kefyro
žiupsnelis rūgštynių
žiupsnelis petražolių
žiupsnelis krapų
žiupsnelis pipirnių
pagal skonį druskos
Gaminimas:
Žalumynus nuplaukite, gerai nusausinkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Tada supilkite kefyrą, įberkite truputį druskos ir gerai išmaišykite.