Jei per sūru – gelbės ir mirkymas, ir tinkami prieskoniai
Įsigijus jau paruoštą silkės patiekalą, galima jaustis ramiau, kad skoniai jame jau bus subalansuoti. Tuo tarpu ruošiant šventinę silkę patiems, svarbu atrasti maloniausią skonių derinį, kurį gerokai pagadinti gali per sūri žuvis.
Vanduo. Pats paprasčiausias būdas – prieš ruošimą pamirkyti silkę vandenyje. Pirmiausia į dubenį sudėkite silkę, užpilkite ją šaltu vandeniu ir atidėkite kelioms valandoms į šalį. Galima įdėti ir ledukų – taip silkė išlaikys tvirtesnę tekstūrą. Kiek mirkyti silkę vandenyje? Mažiausiai valandą, bet laikas priklausys nuo jūsų skonio ir ruošiamo patiekalo. Patikimiausias metodas yra tiesiog atpjauti mažą gabalėlį ir paragauti, ar sūrumas jau yra tinkamo lygio.
Pienas. Jei norite pagreitinti mirkymo procesą, naudokite pieną. Jis greičiau neutralizuoja sūraus skonio pojūtį. Nepamirškite, kad pienas turi būti šaltas! Jeigu mirkote ilgiau, pieną (kaip ir vandenį) reikėtų kelis kartus pakeisti į šviežią.
Pasukos arba rūgpienis. Trečias būdas pašalinti druskos perteklių iš silkės – mirkyti žuvį rūgščiame piene arba pasukose. Šio metodo dėka savo patiekalui papildomai suteiksite šiek tiek rūgštelės.
Alus. Alus suminkština žuvį ir išryškina jos skonio gylį. Silkę mirkykite alaus ir prieskonių, pavyzdžiui, juodųjų pipirų žirnelių ir lauro lapų, mišinyje. Dėl šio mišinio žuvis įgauna nepakartojamą skonį, o iš jos pagaminti patiekalai tiesiog tirpsta burnoje. Tiesa, šis metodas imlus laikui. Alų su prieskoniais reikėtų kelias minutes sušildyti ant viryklės, tuomet atvėsinti ir užpilti silkę stiklainyje. Užsukus dangtelį žuvį reikėtų palikti 12-24 valandoms vėsioje vietoje.
Actas ir cukrus. Jeigu mirkymui laiko visai neturite, į pagalbą ateis dar vienas būdas. Sūrumui duokite atsaką su rūgščiais ir saldžiais priedais – įpilkite acto ir įdėkite cukraus. Šių dviejų ingredientų derinys subalansuos sūrų skonį. Tačiau nepersistenkite su cukraus kiekiu, kad silkė netaptų saldi.
Kūčių vakarienė – gera proga paruošti įdomesnę silkės versiją. Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo atsisakyti riebaus majonezinio padažo ir silkę verčiau paruošti su ridikėliais.
„Be traškių ridikėlių, į šią silkę įdėkite ir marinuotų grybų bei agurkų – patiekalas bus itin išraiškingo ir gaivaus skonio. Tokią silkę galite paruošti likus kelioms dienoms iki Kūčių, kad sutaupytumėte laiko paskutinę dieną. Be to, ilgiau marinuota silkė bus skanesnė“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Porcijos: 5–6
Gaminimo laikas: iki 60 min.
Reikės:
3 silkės filė,
4-5 ridikėlių,
keleto marinuotų grybų,
nedidelio raudonojo svogūno,
3-4 marinuotų agurkėlių,
4 šaukštų šalto spaudimo aliejaus (pvz., linų sėmenų arba rapsų), juodųjų pipirų žirnelių,
šviežių krapų patiekimui.
Gaminame:
* Jeigu silkė sūri, kelias valandas pamirkykite vandenyje ar kitame pasirinktame aukščiau paminėtame skystyje. Tada ištraukite ir supjaustykite didesniais gabalėliais.
* Nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite. Grybus ir agurkus supjaustykite panašaus dydžio kubeliais ir sudėkite į sietelį, kad nutekėtų skystis. Jo neišpilkite. Sudėkite svogūną, agurkus ir grybus į dubenį, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite. Sudėkite ant lėkštės dugno.
* 2 šaukštus skysčio, gauto nusausinus agurkus ir grybus, sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus, įberkite keliolika juodųjų pipirų grūdelių ir paruoštą marinatą užpilkite ant silkių, pridėkite griežinėliais supjaustytų ridikėlių ir išmaišykite. Sudėkite silkes ant marinuotų daržovių sluoksnio. Indą su silkėmis uždenkite dangčiu ir padėkite marinuotis vėsioje vietoje.
* Prieš patiekdami silkes apibarstykite krapais ir patiekite su šviežios duonos riekelėmis.
Virtuvės šefo receptas
Dar vienu silkės receptu dalijasi Kauno centrinio turgaus prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios užkandinės „100 procentų“ virtuvės šefas Ignas Vedeikis. Jis siūlo Kūčių stalui paruošti vokiškai paruoštą silkę.
„Galėsite išbandyti kai ką naujo, nes čia šiek tiek kitaip derinami skoniai, nei mums įprasta. Receptą pateikiu be griežtai tikslių kiekių ir nurodymų, nes šventinis laikotarpis ir taip įtemptas, ir nereikia pernelyg apsikrauti ruošos darbais ar galvos galvos sukimu dėl gramų ir procentų. Be to, kiekviena šeimininkė patiekalus Kūčių stalui nori daryti savaip, su meile šeimai, tad nedidelės improvizacijos yra sveikintinos“, – dėstė šefas.
Jums reikės:
Kokybiškos silkės
Balto ar raudono svogūno
Rauginto arba marinuoto agurko
Mėgstamų grybų
Šiek tiek svogūnų laiškų dėl gaivumo
Keleto vidutiniškai išvirtų bulvių
Keleto šaukštelių mėgstamų garstyčių
Jums patinkančios užtepėlės ar majonezo, grietinės arba susmulkinto avokado su šlakeliu citrinos ir prieskonių
Keleto mažų skiltelių citrinos, paprikos ar krapų papuošimui
Gaminimas:
* Mažais kubeliais supjaustytą silkę, grybus, svogūnus, agurkėlius suberkite į vieną indą, lengvai sumaišykite, jeigu norisi – apšlakstykite citrinos sultimis.
* Virtas bulves supjaustykite riekelėmis, jas lengvai apkepinkite keptuvėje ar orkaitėje.
* Bulvių riekeles išdėliokite lėkštėje, užtepkite pasirinkta užtepėle, grietine ar majonezu.
* Tada dėkite kauburėlį įdaro, ant jo viršaus – pusę arbatinio šaukštelio mėgstamų garstyčių.
* Puoškite norimais priedais: krapais, citrina ar paprika.
Skanaus!