Šaldyti vaisiai ir daržovės

Šaldyti vaisiai ir daržovės palengvina mums gyvenimą – pakanka suberti į puodą ir pavirti. Daugelis žmonių prieš gaminimą neplauna šaldytų produktų, ir taip daryti galima, jei gaminsite esant aukštai temperatūrai. O jeigu mėgstate kietesnės tekstūros daržoves, kruopščiai nuplaukite, kad neliktų bakterijų ir purvo, ir tik tada gaminkite.

Ryžiai

Visų rūšių ryžius prieš virimą reikia perskalauti 3–4 kartus (ypač ilgagrūdžius ryžius). Didžiausias pavojus slypi ne dulkėse, o krakmolingame ryžių apvalkale. Būtent dėl krakmolo ryžiai sulimpa ir atrodo negardžiai. Taip pat patartina plaukti krakmolingus grūdus, pvz., kukurūzus, kviečius, tol, kol vanduo bus švarus.

Midijos ir austrės

Visas jūros gėrybes kriauklelėse reikia kruopščiai perplauti, net jei perkate juos šaldytus, nes juose gali būti smėlio ir žvyro. Priešingu atveju, teks tai valgyti.

Pienas ir pieno produktai

Prieš atidarant pieno, jogurto ir kitokio skysto produkto pakelį, rekomenduojama jį nuplauti. Pakelius lietė daugybė žmonių – juos kilnojo, skaitė informaciją ant etikečių. Vos atidarote pakelį, bakterijos nuo anksčiau jį lietusių žmonių rankų patenka į vidų.

Žuvis

Jei neketinate valgyti žalios žuvies, jos plauti nereikia. Gaminat aukšta temperatūra sunaikina visas bakterijas, o nuskalaujant žalią žuvį, bakterijos gali pasklisti po visą virtuvę. Atsiminkite, kad supjausčius žuvį, reikia kruopščiau nuplauti peilį, pjaustymo lentelę ir rankas.

Kopūstai

Visų rūšių kopūstus reikia švariai nuplauti. Jei gaminsite žiedinį kopūstą, nuplaukite visus žiedynus, kotelius ir juos atskirkite. Raudonųjų ir baltųjų kopūstų viršutinių kopūstlapių du sluoksnius nuimkite, nes juos gali būti nešvarumų, dulkių. Bakterijų tikrai neliks, jei užkimšite kriauklę, įpilsite į vandenį truputį acto ir kelioms minutėms pamerksite kopūstą. Paskui nuskalaukite kopūstą po švariu vandeniu.

Gėrimai skardinėse

Karštomis vasaros dienomis praverčia gėrimai skardinėse – skardinė išlaiko vėsą, taigi gėrimas būna dar gardesnis. Tik neskubėkite atidarinėti skardinės, prieš tai nenuplovę jos po vandeniu ar bent jau nenušluostę viršaus. Juk skardines veža dulkinuose krovininiuose automobiliuose, krovikai jas liečia dėdami. Jei tik turite galimybę, perpilkite gėrimą iš skardinės į stiklinę.

Salotos

Visi žalumynai skanūs, naudingi sveikatai. Salotas būtinai nuskalaukite. Kiekvieną salotos lapą atplėškite nuo gūžės ir kruopščiai nuplaukite, kad neliktų smėlio, o dar geriau – atplėštus lapus pamirkyti šaltame vandenyje kelias minutes. Paskui sudėkite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio ir palikit išdžiūti.

Obuoliai

Sveikiausi – jauni, cheminiu būdu neapdoroti vaisiai. Jei norite gardžiuotis obuoliais žiemą, juos būtina plauti. Tyrimai rodo – pamirkius vaisius vandenyje su soda 12 min., išsivalo dauguma chemikalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)