O kartais iššokus iš ežero gardžiausias būna traškios duonos gabalėlis su užtepėle ar firminė tėčio žuvienė...
Kokie yra mėgstamiausi jūsų patiekalai, ruošiami iškylai?
Geriausius, išbandytus, mėgstamus pačių ir jūsų šeimos narių patiekalų receptus siųskite iki rugpjūčio 12 dienos. Geriausius receptus publikuosime. P.S. Receptai turi būti parašyti lietuvių kalba (su visomis: ą, č, ę, ė ir t.t.).
RECEPTUI SKIRTA ANKETA - ŽEMIAU
Kiekvieną savaitę, pirmadieniais, (iki rugpjūčio 15 d.) skelbsime po 3 laimėtojus: 1 vietos laimėtojas gaus dovanų įvairių Kėdainių konservų fabriko padažų bei stilingą dubenėlį su pjaustykle, o 2 ir 3 vietos laimėtojams atiteks po Kėdainių konservų fabriko padažų rinkinį.
****************************SKAITYTOJŲ RECEPTAI************************************
Krekerių tortas
Pigus, greitai pagaminamas ir labai skanus.
3 pakeliai sausainių - krekerių RIGHT_BRACKETnesūdytų yra kiekvienoje parduotuvėjeLEFT_BRACKET
400 g grietinės;
200 g sviesto;
200 g cukraus;
1 šaukštas želatinos.
1. Išlydyti sviestą ir ataušinti.
2. Želatiną išbrinkyti mažame šalto vandens kiekyje ir, kai bus išbrinkusi, ištirpinti kaitinant ir atvėsinti.
3. Ataušintą sviestą, ataušintą želatiną, cukrų ,grietinę gerai išmaišyti iki vientisos masės. Į gautą masę sudėti krekerius ir vėl viską gerai išmaišyti. Tada indą iškloti maistine plėvele, supilti paruoštą masę, viršų vėl uždengti plėvele ir būtinai kuo nors paslėgus dėti į šaldytuvą. Ryte tortas labai gerai išsiima su visa plėvele, kuri nuo torto lengvai nusiima. Puošti tortą savo nuožiūra.
Jolanta J.
****
Krevetės marinate
Ingredientai:
krevetės arba jūros gėrybių mišinys (tinka ir žalia kalmarų filė);
svogūnas;
paprika (kuo įvairesnių spalvų);
alyvuogės;
kaparėliai (nebūtinai);
alyvuogių aliejus;
Marinatui: cukrus, druska, actas, malti juodieji pipirai
Gaminimo eiga: krevetes išlukštenti, nuplauti ir išvirti pasūdytame vandenyje (kalmarų filė taip pat išvirti ir supjaustyti šiaudeliais).
Daržoves supjaustyti griežinėliais, sudėti į dubenį su krevetėmis, alyvuogėmis ir kaparėliais. Pagardinti pagal skonį, druska, cukrumi, actu ir juodaisiais pipirais. Gerai išmaišyti, užpilti alyvuogių aliejumi ir palaikyti per naktį, kad įsigertų marinatas.
*Daržovių ir jūros gėrybių santykis nėra svarbus. Marinatui prieskonius dedu iš akies, ragaudama.
Ieva R.
****
Katukai
Ingredientai:
Faršas-naminis;
kiaušinis;
česnakas;
svogūnas;
prieskoniai faršui;
malti čili pipirai;
karis;
druska.
Gaminimo eiga: susmulkinti česnakus, svogūnus. Sudėti į faršą kartu su prieskoniais. Suformuoti mažiukus kotletukus ir kepti taukuose, kol paskrus... Galima atskirti masę į dvi dalis - vieni bus čili, aštraus skonio, rausvi, o kiti - kario skonio gelsvi... Iškyloje teliks juos „užtupdyti“ ant forminės duonos, mažų gabalėlių, uždėti agurko ar paprikos riekelę ir vieno kąsnio KATUKAI numalšins alkį :) Niam...
Skanaus!
Linute D.
******
Vištienos širdelės keptos grilyje
Ingredientai:
500 g vištų širdelių;
2 šaukštai balto sauso vyno;
1 šaukštas tarkuotos apelsino žievelės;
1 šaukštas tarkuoto šviežio imbiero;
2 šaukštai sojų padažo;
1 šaukštas medaus;
2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
druskos, pipirų;
žiupsnis smulkintų petražolių.
Gaminimo eiga: iš produktų sumaišykite marinatą. Užpilkite juo širdeles ir palikite kelioms valandoms. Medinius kepimo pagaliukus bent 30 minučių pamirkykite vandenyje.
Maukite ant kiekvieno pagaliuko po keletą širdelių ir kepkite, kol švelniai apskrus. Prie širdelių tinka grilyje keptos daržovės.
Laura G.
*****
Žiediniai kopūstai folijoje
Ingredientai:
žiediniai kopūstai,
keletas svogūno laiškų,
krapai,
svietas,
druska arba vegeta.
Gaminimo eiga:
Žiedinius kopūstus susmulkiname ir dedame ant folijos, dedame nedidelį gabalėlį sviesto, susmulkinto svogūno laiškelio (nedaug), krapo šakelę ir visą turinį pabarstome druska, kas mėgsta vegeta. Galima įberti pipirų. Užlankstome folijos kraštelius ir ant grotelių kepti. Porcijas ruoškime mažytes, nes taip geriau apkepa. Kepame iš abiejų pusių, pavartant. Skanaus. Ir skanu, ir greita.
Rita Š.
******
Banano desertas
Ingredientai:
bananas,
šokoladinis kremas „Nutella“ ir folijos susukimui.
Gaminimo eiga:
Bananą perpjauti per pusę, vieną pusę ištepti šokoladiniu kremu ir ant viršaus uždėti neteptą banano pusę. Susukti į foliją ir dėti ant žarijų. Kepti apie 5-10 min. Skanaus.
Erika L.
*****
Tortilijos kitaip
Ingredientai:
8 tortilijos;
majonezas Kėdainių be konservantų;
300 g fermentinio sūrio;
džiovintų provanso prieskonių;
8 skiltelės česnako.
Gaminimo eiga:
Majonezą sumaišome su kapotu česnaku,juo aptepame tortilijas, pabarstome provanso prieskoniais ir tarkuotu sūriu, perlenkiame pusiau, kad įdaras būtų viduje ir kepame tarp dvigubų grotelių, kol gražiai paskrus.
Violeta L.
******
Bulvėje keptas kiaušinis
Ingredientai (3 porcijos):
3 bulvių;
3 kiaušinių;
prieskonių pagal galimybes ir skonį.
Gaminimo eiga: bulvę nuskuskite, nupjaukite viršūnėlę, bulvę išskaptuokite iš vidaus. Į išskaptuotą bulvės vidų įmuškite vieną kiaušinį ir paskaninkite prieskoniais (druska, pipirai, kmynai).
Nupjautą bulvės viršūnėlę uždėkite ant įdarytos bulvės, viską suvyniokite į foliją ir įmeskite į žarijas. Po 15 minučių bulvę galima traukti iš laužo ir skanauti.
Adaras A.
******
Geriausia: bryzelis lašinių, idealiausiu atveju - kaimiškų, juodos duonos, svogūno laiškų arba galvutė, agurkų - raugintų arba šviežių, pagal skonį pomidoras, druska ir pipiras (pagal skonį).
Pageidautina, kad turėtume talpą, kur išlaikytume šaltus lašinius
Gaminimo eiga: supjaustome lašinius bryzeliais, duoną - riekutėm, svogūnų ropeles - žiedukais, laiškų galima ir nepjaustyt; pomidorą ir agurką - skiltelėmis. Daržoves padruskinam+papipirinam.
Ir mėgaujamės...
Da Za
*****
Lavašas kitaip
Ingredientai:
lavašas;
varškės užtepėlė su žalumynais;
rūkyta nugarinė;
marinuoti svogūnėliai;
džiovinti pomidorai;
švieži pomidorai;
salotų lapai;
krapai;
citrinpipiriai;
Gaminimo eiga:
Lavašą ištepti varške su žalumynais, pabarstyti citrinpipiriais, krapais ir smulkiai pjaustytais džiovintais pomidorais. Plonais giežinėliais supjaustyti nugarinę, šviežius pomidorus ir jais iškloti visą lavašą. Nuplauti salotų lapus ir juos nusausinus užkloti visą lavašo paviršių.
Pabaigai susukti lavašą į ritinėlį, apvynioti maistine plėvele ir palaikyti pusvalandį šaldytuve.
Patiekiant - nuimti plėvelę ir supjaustyti vieno kąsnio sumuštinukais.
Skanaus!
Daiva K.
******
Ant laužo kepti bananai su šokoladu
Ingredientai:
10 bananų;
1 plytelė juodo šokolado;
1 plytelė pieniško šokolado.
Gaminimo eiga:
Gamtoje dažniausiai valgome sūrius ir mėsiškus patiekalus. Išduosiu vieną labai paprasta receptą smaližiams. Kepti bananus ant laužo tikrai verta pabandyti kiekvienam. Kartą pabandę, nebeįsivaizduosite savo iškylų be karštų bananų su šokoladu.
Nuplautus ir nenuluptus bananus įpjauti šoninėje banano dalyje (įpjovimas turi būti panašus kaip ir dešrainio bandelės). Svarbu palikti neįpjautus abu banano galus, kad šokoladas neišbėgtų.
Sulaužome šokolado plyteles ir į kiekvieną bananą dedame po po 3 gabalėlius šokolado paįvairinant šokolado rūšis (pvz., du gabalėlius juodo šokolado ir vieną pieniško arba atvirkščiai).
Paruoštus bananus dedame ant išskleistų grotelių ir kepame šiltų žarijų (tik nedėkite ant atviros ugnie). Kepame, kol šokoladas visiškai išsilydys ir pradės tarsi burbuliuoti.
Dedame į lėkštutes ir su šaukštelių valgome karšta bananą su šokoladu iš banano luobelių.
Skanaus!!!
Milda Č.
******
Kepsniai folijoje
Ingredientai:
didelė cukinija;
morkos;
svogūnai;
kiaulienos faršas;
Kėdainių konservų fabriko pomidorų padažas;
majonezas;
mėsos prieskoniai;
druska, pipirai,folija.
Gaminimo eiga:
Cukiniją supjaustyti storesniais griežinėiais, išimti sėklas, morkas susitarkuoti stambia tarka, svogūnus susipjaustyti smulkiai ir faršą pagardinti prieskoniais (savo nuožiūra).
Į cukiniją įdėti faršo, ant viršaus dėti morkas, sumaišytas su svogūnais, pomidorų padažu ir majonezu, susukti į foliją ir kepti ant grotelių. Iškepusius pagardinti krapukais.
Skanaus!
Onutė N.
*****
Pikantiški vėrinukai
Ingredientai:
2 indeliai Kėdainių konservų fabriko marinuotų mažųjų aitriųjų paprikų;
150-200 g pelėsinio sūrio;
150-200 g. šaltai rūkytos šoninės juostelių.
Gaminimo eiga:
Paprikas išimti iš marinato, nupjauti viršūnėles ir išimti sėklas. Paprikų vidų išplauti vandeniu, kad neliktų sėklų (jos aštrios). Į paprikų vidų įdėti po gabaliuką sūrio ir viską atsargiai suvynioti į šoninės riekelę. Tokiu būdu paruošti visas paprikas, suverti ant medinių iešmelių po 5 vnt.(galima kepti ir ant grotelių) ir kepti ant žarijų, kol gražiai paskrus šoninė bei viduje išsilydys sūris. Labai gardus patiekalas, visada maloniai nustebinantis svečius. Skanaus.
Birutė P.
*********
Žalios dešrelės su paprika ant grotelių
Ingredientai:
2 kg žalių dešrelių;
4 vnt. žalių, geltonų arba raudonų paprikų;
žiupsnelis krapų;
mėsos prieskonių mišinio;
kario prieskonio;
duonos;
daržovės pagal žmonių norūs.
Gaminimo eiga:
Žalias dešreles reikia prieš kepant 15 min. įtrinti mėsos prieskoniais, įtrinti krapais, truputi pašlakstyti kario prieskoniais. Tada susipjaustyti paprikas ir jas apkepinti ant grotelių pirmiausiai, kadangi dešrelės keps ilgesnį laiką.
Tada po 15 min., kai dešrelės pastovėjo įtrintos prieskoniais, jas dėti ir kepti ant grotelių iš abiejų pusių, kol apskrus. Perspėjimas: išsiskiria daug riebalų.
Ant dešrelių galima pabarstyti kario, pašlakstyti alumi.
Pasiruošti garnyrą iš šviežių daržovių.
Marius L.
*************
Duoniukai
Ingredientai:
120 gramų rupių miltų;
120 gramų avižinių dribsnių;
1 šaukštas druskos;
2 šaukštai aliejaus;
sezamo sėklų, linų sėmėnų, saulėgrąžų ir kitokių sėklų - kiek norisi ir negaila;
500 ml vandens.
Gaminimo eiga: viską sumaišyti, išeina skystoka tešla, bet palikus kokį pusvalandį, ji sutirštėja. Tada kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir labai (tikrai labai) plonai paskleisti tešlą. Dėti kepti į įkaitiną iki 180 laipsnių orkaitę. Pakepus 10 min, ištraukti ir pabandyti supjaustyti, ir vėl dėti kepti ne mažiau nei pusvalandį (na, kaip kam patinka - labiau apskrudę ar mažiau).
Tinka valgyti vienus, tinka ir su kokiomis užtepėlėmis.
Žydrūnė
*********
Lauže keptos bulvės su įdaru
Ingredientai:
stambios skustos bulvės, lašinukai arba šoninė, krapų ir truputis pipirų(maltų).
Gaminimo eiga:
Nupjauti bulvės viršūnę, atsargiai išskobti bulvę. Smulkiai supjaustyti lašinukus arba šoninę, pagardinti smulkiai pjaustytais krapais ir pipirais (galima naudoti tuos, kurie patinka).
Sudėti įdarą į išskobtas bulves, uždengti nupjautomis bulvių viršūnėlėmis. Kiekvieną bulvę susukti į foliją ir sudėti į laužo karštas anglis. Kepimo laikas priklauso nuo laužo dydžio ir anglių kaitrumo. Patikrinti, ar bulvės iškepė, galima mediniu pagaliuku arba dantų krapštuku (jei nepamiršote pasiimti į gamtą).
Skanaus!
Nijolė Č.
**********
Nuostabusis ant grotelių keptas upėtakis
Ingredientai:
upėtakiai, 2 vienetai;
2esnakai, 4 skiltelės.
Prieskoniai: druska, rozmarinas, bazilikai, raudonieji pipirai, pagal skonį.
Alyvuogių aliejus truputį, citrinų sulčių (šviežiai spaustos, 4 šaukštai)
Gaminimo eiga:
Skrostus upėtakius šonuose 3 kartus įstrižai įpjauname. Sumaišome išspaustą česnaką, žuvies prieskonius, druską, rozmariną, pipirus, aliejų bei citrinų sultis ir gautu mišiniu įmasažuojame žuvis.
Žuvis po masažo reikia palikti maždaug 30 min., kad išsimarinuotų ir gerai įsigertų masažiniai aliejai bei prieskoniai. Žuvis kepame virš įkaitusių žarijų, kol gražiai, rusvai apskrunda.
Patiekiame su mėgstamu garnyru.
Renaldas
******
Žarijose keptos bulvės su rūkyta šonine
Ingredientai:
bulvės su lupenomis;
rūkyta šoninė;
druska.
Gaminimo eiga:
Bulves nuplauname su kempine, perpjauname pusiau ir pabarstome druska pagal skonį, įdedame griežinėlį rūkytos šoninės ir suvyniojame į foliją. Dedame į laužo ar kepsninės žarijas ir kepame.
Paprasta, bet skanu.
Jurgita G.
********
Pikantiški cukinijų sumuštinukai
Ingredientai:
šviežia cukinija;
tarkuotas sūris;
majonezas;
česnakas;
pipirai.
Gaminimo eiga:
Svarbu, kad cukinija nebūtų peraugusi, geriausia rinktis tokias, kurių skersmuo ~6-7cm. Tada jos šviežios, kvepiančios ir traškios.
Cukinijas supjaustyti griežinėliais.
Sumaišyti sūrį su majonezu, įdėti kelias galvutes smulkiai pjaustyto česnako (priklauso, kokį kiekį darote).
Gautą masę dėti ant cukinijos ritinėlių. Pabarstyti šviežiai maltais pipirais.
Išeina pikantiški sumuštinukai, kurie be galo skanūs ir labai sotūs.
Rūta S.
********
Žarijose keptos bulvės su šonine
Ingredientai:
20 vidutinio dydžio bulvių;
20 gabaliukų rūkytos šoninės, jei neturite, tiks ir lašinukai;
žiupsnelis pipirų;
20 folijos lapelių bulvėms susukti.
Gaminimo eiga:
Bulves nuplauname, geriausia - šepetėliu ir neskustas įpjauname, tačiau visiškai perpjauti nereikia.
Tarp puselių dedame gabaliuką šoninės ir pabarstę pipirais suvyniojame į foliją.
Taip paruoštas bulves galima kepti laužo žarijose arba kepsninėje. Labai patogu ruošiantis iškylai, nes bulves galima pasiruošti iš anksto, o atvykus į vietą, belieka tik užkurti ugnį ir laukti patiekalo.
Nemėgstantiems šoninės, vietoj jos galima naudoti sviestą. Tik tuomet bulves reikia perpjauti per pusę, šiek tiek puseles išgremžti šaukšteliu, padarant sviestui vietos. Abi puseles gerai suglausti ir suvynioti į foliją lygiai taip pat, kaip ir bulves su šonine.
Mano šeima taip pasiilgsta šio patiekalo, kad žiemą jį tenka kepti orkaitėje.
***
Mėgstamiausi sumuštiniai
Ingredientai:
200 g virtos dešros;
100 g fermentinio sūrio;
1 didelis svogūnas ir aliejaus jam apkepti;
1 šaukštas pomidorų padažo;
1 šaukštas lietuviško majonezo;
1 kiaušinis;
pipirų ar picos prieskonių;
11 sumuštinių duonos riekelių.
Gaminimo eiga: Svogūną smulkiai supjaustome ir apkepinę aliejuje paliekame atvėsti. Virtą dešrą sutarkuojame burokine tarka. Į sutarkuotą dešrą supilame kepintus svogūnus, tarkuotą fermentinį sūrį, pomidorų padažą, majonezą ir plaktą kiaušinį. Gautą masę gerai išmaišome ir pagardiname prieskoniais.
Sumuštinių duonos riekeles supjaustome į 4 lygias dalis ir išdėliojame kepimo skardoje. Ant jų šaukšteliu dedame paruoštą užtepą ir kepame iki 200 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje, kol viršus šiek tie apskrunda. Skanūs ir karšti, ir šalti, ypač tinka su šviežiais pomidorais.
Labai puikus ir išbandytas patiekalas iškylos pradžiai, kol laužas dar neįkurtas, o pilvai jau maršą groja.
Asta Š.
*********
Agurkėliai prie mėsytės
Ingredientai:
1 kg agurkų;
2 česnako skiltelės;
krapų;
1 šaukštas druskos.
Gaminimo eiga:
Viską sudėti į polietileninį maišelį ir užrišti. Kol nuvyksite į iškylą turėsite puikų prieskonį prie lašinukų ar mėsytės. Taip pat galite laikyti šaldytuve. Agurkai būna kaip šviežiai paraugti. Labai greita ir patogu.
Skanaus!
Jūratė M.
******
Mocarela „Skanumėlis“
Ingredientai:
2 pakuotės mocarelos (po 200 g Vilkyškių pieninės be skysčio);
50 g aliejaus;
4 skiltelės česnako;
po 1 a.šaukštelį džiovinto raudonėlio, čiobrelio ir baziliko.
Gaminimo eiga:
Mocarelą supjaustom riekelėmis, pašlakstom aliejaus ir kapoto česnako mišiniu, ir pabarstom džiovintais prieskoniais. Viską gerai sumaišome. gražiai išdėliojame transportavimui skirtame inde.
Skanaus :)
Violeta L.
*****
Troškinys folijoje dviem asmenims
Ingredientai:
2 didelės bulvės;
2 morkos;
1 paprika;
1 svogūnas;
2 dešrelės (gali būti parūkytos, pieniškos ar net žalios);
druskos ir prieskonių.
Gaminimo eiga:
Visas daržoves ir dešreles supjaustome kubeliais, sumaišome su prieskoniais. Viską padaliname į dvi dalis. Atskirai kiekvieną dalį bent dviem sluoksniais susukame į foliją. Ir užkasame į karštas žarijas, svarbu kad folija nebūtų ant ugnies, nes kitaip gali išdegti. Kepame apie 30 min. Valgome su pomidorų padažu.
Skanu ir sveika.
Kristina M.
****
Barankytės
Ingredientai:
1. būdas: maži minkšti pieniški riestainiai (pakelyje būna 8-11) tai kokius 3 pakelius priklausomai nuo valgytojų skaičiaus.
300 g faršo (tinka bet koks),
smulkiai pjaustytas svogūnas,
1 kiaušinis,
prieskoniai, druska pagal skonį.
2 būdas: riestainiai traškučiai - ant virvelės ar iš maišelio, gali būti pikantiško skonio,
tarkuotas kietesnis fermentinis sūris, sumaišytas su kiaušiniu ir majonezu, česnaku ir prieskoniais (masė turi būti tiršta).
Gaminimo eiga:
1 būdas: į riestainių skylutes dėti po šaukštelį paruošto faršo ir kepti įkaitintame aliejuje (keptuvėje) iš abiejų pusių, kol pagels. Patartina ant lėtos ugnies.
2 būdas: riestainėlius pamerkti trumpam į pieną ir išdėlioti skardoje ant kepimo popieriaus. Šaukšteliu į kiekvieną įkrėsti į skylutes po truputį sūrio masės. Kepti orkaitėje, kol sūris išsilydys.
Puikus užkandis ir dideliam, ir mažam... Kelionėje ar prie laužo...
Laima
*******
Kiaulienos šašlykai su petražolėmis
Ingredientai:
1. kiaulienos išpjova;
2. petražolės;
3. druska;
4. svogūnai.
Gaminimo eiga:
Supjaustome kiaulienos išpjovą ir sudedame į indą. Sutriname svogūnus ir petražoles su druska. Trintą mišinį įberiame į dubenį su mėsą. Mėsą palaikome šaldytuve per naktį. O toliau viską numauname ant iešmų ir kepame!
Austėja
******
Turkiškas patiekalas „Melemen“
Ingredientai:
1 raudona saldi paprika;
1 svogūnas;
5-7 pomidorai;
2-3 skiltelės česnako
2 kiaušiniai;
1 arbatinis šaukštelis pomidorų pastos;
druskos,
maltų juodų pipirų,
malto kimijono.
Gaminimo eiga:
Supjaustome papriką ir svogūną nedideliais kubeliais, beriame į įkaitusią keptuvę su aliejumi. Kepiname, kol svogūnai ir paprika suminkštės ir gražiai paskrus. Tada įdedame šaukštelį pomidorų pastos ir dar pakepiname pora minučių. Pomidorus supjaustome nedideliais kubeliais ir dedame į keptuvę su paprika ir svogūnais, įdedame pagal skonį druskos ir pipirų, žiupsnelį kimijono.
Viską kepame, kol pomidorai suminkštės ir išsileis. Baigiant kepti išspaudžiame česnaką. Išplakame kiaušinius ir maišant užpilame ant pomidorų ir paprikos. Lėtai išmaišome. Paliekame minutei ant viryklės, kad kiaušinis iškeptų. Valgyti su šviežiu batonu. Patiekalas neįprastas, bet labai skanus. Skanaus.
Renata N.
***********************
I SAVAITĖS NUGALĖTOJAI:
I. Rūta S. (Pikantiški cukinijų sumuštinukai)
II. Laura G. (Vištienos širdelės)
III. Milda Č. (Ant laužo kepti bananai su šokoladu)
Su nugalėtojais susisieksime asmeniškai.
**************************