O mano atostogos bus labai smagios. Sesija - vadinasi. Praleisiu jas su Furje, Grynu ir Dalamberu. Kiek veiklų prisigalvojom! Nuo bangavimo lygties sprendimo trimačiu atveju iki mišriųjų strategijų skaičiavimo nxm lošimų matricoms. Į atostogų meniu įtrauktos sriubos iš pakelių ir kas-nors-iš-šaldiklio. Nesupraskit manęs neteisingai, matematika yra beveik didžioji mano gyvenimo meilė, man tik labai nepatinka, kai ji nepalieka laiko pyragams kept, tik todėl ir skundžiuos.
Bet gana apie mane (žinau, gi vis tiek pasiilgsit), geriau pažiūrėkim, ką skanaus pagamint iš avižinių dribsnių. Jau aptarėm, kaip iškept košę, blynus, sausainius, granolą ir, žinoma, kotletus. O ką gaminat jūs?
***
Perkat javainius? Aš tai pirkčiau, jei rasčiau su man patinkančiais priedais (nieko negaliu sau padaryt, nemėgstu sintetintų braškių ir viskas) ir/ar jų kiekiais (nes dvi razinos ir pusantro riešuto, am, na, patys suprantat), todėl laiks nuo laiko išsikepu pati. Siūlau ir jums.
Javainiai
6 nemažiems javainiams susirandam:
150 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo)
25 g kokoso drožlių
šaukštą rudojo cukraus
žiupsnį druskos
50 g sviesto
100 g medaus/klevų arba agavos sirupo
100 g mėgstamų džiovintų vaisių ir/ar riešutų
50 g sėklų (sezamo, saulėgrąžų, moliūgų, t.t.)
Procesas:
Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių.
Avižinius dribsnius sumaišom su kokoso drožlėm, nestoru sluoksniu paskirstom skardoje ir kišam orkaitėn dešimčiai minučių, kol kiek apskrus. Laiks nuo laiko pamaišom. Išimam, leidžiam ataušt.
Per tą laiką susmulkinam džiovintus vaisius ir/ar riešutus norimo dydžio gabalėliais. Sviestą išlydom su medumi (ar sirupu), cukrum ir druska. Užverdam ir kaitinam ant nedidelės ugnies 3 minutes.
Džiovintus vaisius, riešutus ir sėklas sumaišom su skrudintom avižom. Supilam sviesto-medaus mišinį ir darbuojamės šaukštu, kol nelieka sausų avižų. 10x30 cm (ar panašią) formą išklojam kepimo popieriumi, supilam masę ir stipriai spausdami šaukštu ar pirštais išlyginam paviršių.
Kepam 15-20 minučių, kol viršus dailiai apskrunda. Leidžiam porą valandų ataušt ir sutvirtėt, tuomet išimam iš formos, supjaustom ir turim labai šaunius priešpiečius. Nesuvalgytus (lyg būtų įmanoma kur nors pasidėti suvalgytus) galima laikyti sandarioje dėžutėje gal kokį mėnesį. Skanaus.
***
Yra kategorija žmonių, kurie majonezą tapatina su nuodais. Tokiems reiškiu didžią užuojautą ir siūlau recepte jį pakeist grietine. O kitiems sakau, kad majonezą pirktų kokybišką ir juo nepiktnaudžiautų, va.
Menkė avižiniuose dribsniuose
4 porcijoms reiks:
4 vidutinio dydžio menkės filė (ar kitos baltos žuvies)
4 šaukštų majonezo
pusės šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
šaukšto citrinos sulčių
100 g greito paruošimo avižinių dribsnių
3 šaukštų džiūvėsėlių
50 g kietojo sūrio
druskos
pipirų
Procesas:
Įjungiam orkaitę kaisti – 170 laipsnių. Skardą išklojam kepimo popierium ar ištepam aliejum.
Majonezą sumaišom su citrinos žievele ir sultimis. Žuvies filė išdėliojam skardoje ir aptepam ką tik sumaišyta mase. Kitam dubeny sumaišom avižas, džiūvėsėlius ir smulkiai tarkuotą sūrį. Pasūdom, įdedam pipirų. Mišiniu padengiam majonezu išteptą žuvį.
Kepant avižos sugers majonezo drėgmę, todėl nebus jausmo, lyg graužtumėm sausas avižas. Be to, dėl majoneze esančių riebalų dribsniai pasidarys traškūs ir dailiai apskrus. Ir dar – tokia plutelė apsaugo žuvį nuo išdžiūvimo, todėl ji išliks sultinga. Žodžiu, nutiks daug gerų dalykų.
Kepam 20-25 minutes, kol avižos apskrunda. Patiekiam su šviežiom daržovėm. Skanaus.
***
Bananiniai kepiniai yra gėris. O jeigu jie su avižom, tai jau praktiškai galima priskirt į sveiko maisto kategoriją, ar ne? Gi vaisiai ir grūdai! (Cukrus, sakot? Ir miltai? Tai vadinama problemų ieškojimu, mielieji.)
Bananų keksas su avižiniais dribsniais
Standartinio dydžio keksui arba 12-ai keksiukų susirandam:
2 gerai sunokusių bananų
180 g rudojo cukraus
130 g riebios grietinės
0,5 šaukštelio sodos
60 ml aliejaus
2 didelių kiaušinių
180 g miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštelių cinamono
žiupsnelio druskos
60 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo)
Procesas:
Įjungiam orkaitę – 175 laipsniai. Kekso formą arba keksiukų formeles ištepam sviestu ar išklojam kepimo popierium / keksiukų popierėliais.
Bananus sutrinam šakute. Jei lieka vienas kitas nedidelis gabalėlis – nieko tokio. Supilam cukrų ir gerai išmaišom. Grietinę sumaišom su soda (ji ir kepimo milteliai skirtingai išpurena kepinį, todėl primygtinai rekomenduoju nekeist vieno kitu) ir supilam į bananus. Ten pat keliauja aliejus ir kiaušiniai. Išmaišom iki vienalytės masės.
Miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir avižas sumaišom. Suberiam į masę, maišom tik tol, kol niekur nebematyti sausų ingredientų. Permaišyti keksai prasčiau kyla, viršus nesutrūksta ir kitos bėdos.
Kepam 25-30 minučių (jei kepat keksiukus, turėtų pakakt 15-20), t.y., kol apskrunda ir praeina sauso medinio pagaliuko testą. Valgom ataušusį. Skanaus.
Sėkmės man mokantis, o jums – smagaus birželio!
Valgykit daug braškių.
Inga