Tradiciškai manai, miltai ir druska specialiame negiliame inde šlakstomi vandeniu ir trinami tarp delnų. Gauti rutuliukai sijojami per rėtį ir džiovinami saulėje. Tai labai sunkus darbas, kurį moterys dirbdavo sezoniškai, kelis kartus per metus.
Šiuo metu gamybos procesas mechanizuotas, tad pagaminami didesni kuskuso kiekiai. Parduotuvėse galime rasti smulkaus arba stambaus kuskuso, pastarasis vadinamas perliniu.
Dar galima aptikti įvairiaspalvio kuskuso, jo gamybos metu pridedama įvairių augalinių priedų, nudažančių kruopas žalsva, oranžine ar rausva spalva.
Siūlome pasigaminti itin skanų pyragą iš kuskuso kruopų.
Receptas
22 cm skersmens pyragas
8–10 gabaliukų
• 4 stiklinių obuolių sulčių
• 2 stiklinių smulkaus kuskuso
• ½ citrinos žievelės
• 80 g džiovintų spanguolių
• 400 g tepamojo grietinėlės sūrio
• 200 ml plakamosios grietinėlės
• 4 šaukštų cukraus pudros
• ½ citrinos sulčių
• šilauogių
• kapotų pistacijų
• druskos
Puode sumaišykite kuskusą, obuolių sultis, druską ir citrinos žievelę. Maišydami užvirkite. Nukaiskite ir įmaišykite stambiai kapotas džiovintas spanguoles. Košę sukrėskite į pyrago formą nuimamu kraštu ir atvėsinkite. Plaktuvu iki vientisos purios masės suplakite sūrį, grietinėlę, cukraus pudrą ir citrinos sultis.
Paruoštą kremą paskirstykite ant pyrago ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas. Puoškite šilauogėmis ir kapotomis pistacijomis ar kitomis mėgstamomis uogomis ir riešutais.
Dar daugiau skanių receptų rasite knygoje „Kruopos. Lengvai ir paprastai“.