Lapkričio 24–27 dienomis Lietuvoje vykusio antrojo Austrių festivalio organizatoriai įsitikino, kad šalyje jaučiamas stiprus tokio tipo pramogų stygius – prie festivalio prisijungę net 39 restoranai iš trijų didžiųjų šalies miestų ištuštino visas turėtas austrių atsargas, o pirmą kartą organizuotame austrių turgelyje pirmiausia iš lentynų dingo pačios prabangiausios – aukso dulkėmis dengtos austrės, sakoma pranešime spaudai.
„Niujorke, Paryžiuje ar Londone austrės jau seniai nelaikomos egzotišku ar įmantriu valgiu, skirtu tik išrinktiesiems, tad jau antrą kartą rengiame Austrių festivalį bei siekiame įrodyti, kad ir Lietuvoje galime turėti savitą austrių valgymo kultūrą. Tiems, kurie dar dvejojo, ar lietuvių skonis jau pakankamai išlavintas ir ar jie gali sau leisti pasimėgauti išskirtinio skonio jūros gėrybėmis – turime aiškų atsakymą. Šių metų Austrių festivalio dalyviai suvalgė daugiau nei 20 tūkst. įvairių rūšių austrių, tad kaip beskaičiuotume – visus ragavusius, nusipirkusius ir pavaišintus sunkiai sutalpintume į nebaigtąjį statyti nacionalinį stadioną“, – juokauja festivalio iniciatorė Indrė Leikauskė.
Austres festivaliui tiekusių bendrovių skaičiavimais, restoranuose suvalgyta 18,5 tūkst. austrių. Vilniuje prie festivalio prisijungė ir įvairiai ruoštų austrių ragauti kvietė 30 restoranų, Kaune – 7, o Klaipėdoje – 2. Halės prekyvietėje vykusiame turgelyje per savaitgalį parduotos 2 677 austrės. Pirkėjus tris dienas viliojo išskirtinis asortimentas – net 8 rūšių austrės: karališkosios, plokščiosios, su aukso dulkėmis, „Fine de Claire“ ir kitos.
„Paskatinti praėjusiais metais pirmą kartą surengto Austrių festivalio sėkmės, šiemet austrių mėgėjams pasiūlėme naujos veiklos – apsilankyti specialiame šių moliuskų turgelyje. Austrių pardavimai lūkesčius viršijo net 6 kartus, o Halės turgaus lankytojai labiausiai domėjosi išskirtinėmis, pavyzdžiui, auksu dengtomis austrėmis. Tokie rezultatai – aiškus ženklas ir verslininkams, kurie dar dvejoja, ar Lietuvoje yra austrių paklausa“, – sako festivalio iniciatorė.
Visuose trijuose didžiuosiuose miestuose vyko ir specialūs mokymai, kuriuos vedė Žilvinas Pupkus, Pasaulio austrių atidarymo čempiono, Gineso rekordo savininko Marcel Lesoille mokinys. Mokymų dalyviai daugiausiai domėjosi praktiškais dalykais – kaip, kur ir kokioje temperatūroje laikyti šiuos moliuskus, su kokiais maisto produktais ir gėrimais derinti, taip pat – kaip atskirti, ar austrė gyva, ar ne.
Austrių valgymo fiestos pratęsimą sausio mėnesį organizuojantys festivalio rengėjai žada, kad tie, kuriems prie būrio austrių valgytojų nepavyko prisijungti lapkričio pabaigoje, turės dar vieną progą. Daugiau informacijos apie būsimą austrių vakarėlį organizatoriai žada paskelbti artimiausiu metu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt