1. Kuo daugiau spalvų
Kuo daugiau jūsų lėkštėje spalvų, tuo daugiau jose vitaminų ir sveikatai reikalingų medžiagų. Žalia spalva reiškia, kad daržovėse gausu chlorofilų, stimuliuojančių imuninę sistemą bei keliančių bendrą organizmo tonusą; raudona - tai likopenas, tirpdantis “blogąjį” cholesterolį; oranžinė - beta-karotinas, stiprinantis kraujagysles ir regėjimą. Bioflavanoidai, esantys geltonose daržovėse, gerina virškinimą. Taigi stenkitės, kad jūsų salotos būtų ne tik skanios, bet dar ir labai spalvingos: žali svogūnų laiškai, oranžinė morka, raudonas pomidoras, geltona paprika - ir galite būti tikri, kad šį pavasarį nė vienas vitaminas neaplenks jūsų lėkštės.
2. Pagrindas - žalios daržovės
Mokslininkai tvirtina, kad žaliose daržovėse gausiausia vitaminų. Todėl nepamirškite žaliosios paprikos, avokado ar salotų lapų. Būtinai į salotas įdėkite krapų, rūgštynių, rukolos, petražolių, plačialapio česnako. Kuo salotose daugiau išvardintų ingerdientų, tuo jos naudingesnės sveikatai.
3. Gardiname riešutais
Galvos svaigimas, bloga nuotaika pavasarį dažniausiai būna susijusi su geležies trūkumu. Pasisavinti geležį padeda riešutai. Be to, jie maistingi, padeda įveikti stresą, nemigą, gerina odos būklę. Tad jų pavasarį taip pat nevertėtų pamiršti.
4. Tik sveiki užpilai
Pamirškite majonezą. Geriausiai salotoms gardinti tinka nerafinuotas aliejus. Mat jame naudingųjų medžiagų daugiau nei rafinuotame. Be to, tokiame aliejuje yra vitamino F, kuris stabdo aterosklerozės formavimąsi, lecitino, gerinančio smegenų veiklą, taip pat vitamino A ir D, stabdančių senėjimą.
Puikiai pagardins salotas smulkintuvu susmulkintas avokadas, pora skiltelių česnako ir citrinos sultys. Pavasarį nusilpęs imunitetas dažnai yra disbakteriozės (žarnyno mikrofloros sudėties ir savybių pasikeitimas) priežastis. Pagerinti žarnyno mikroflorą šiuo metu gali rauginto pieno produktai. Pavasarines salotas galima gardinti kefyro arba jogurto užpilu su česnaku ir žalumynais.
5. Daiginti grūdai
Grūdai - organizmui naudingų medžiagų šaltinis. Juose yra kalcio, kalio, chromo, vario, seleno, cinko, geležies, jodo, vitaminų B5, E, C, D, P, folio rūgšties. Tačiau daiguose visų šių elementų, o taip pat riebalų, baltymų ir ląstelienos padvigubėja! Be to, suyra medžiagos, trukdančios juos pasisavinti.
Kasdien į salotas įdėdami sojos ar kviečių daigų, be didelio vargo padėsite savo organizmui išgyventi pavasarį. Reguliariai vartojami daiginti grūdai didina organizmo atsparumą (ir alergija sergantiems žmonėms), gerina regėjimą, odos, plaukų ir nagų būklę, mažina kraujospūdį, net padeda atsikratyti antsvorio.