Įdomūs faktai:
1. Vištų kepenėlėse daug vitamino A, kuris naudingas odai ir gleivinei. Vienoje porcijoje vištų kepenėlių yra viso mėnesio vitamino B12 norma, o jis palaiko normalią nervų sistemos veiklą, skatina maisto virškinimą, baltymų gamybą, riebalų ir angliavandenių apykaitą.
2. Vištų kepenėles galima naudoti ruošiant salotas, paštetus, kepant kotletus, pyragus, užkepėles ir gaminant kitus patiekalus. Šį produktą galima vartoti netgi laikantis dietos. Prie jo puikiai tinka įvairiausios daržovės – burokėliai, morkos, svogūnai, česnakas, pomidorai, pupelės. Vištų kepenėlės taip pat dera su ryžiais, riešutais, džiovintomis slyvomis, spanguolėmis, ananasais ir citrinomis.
3. Prie vištų kepenėlių tinka saldžiarūgščiai padažai. Pats paprasčiausias variantas – patroškinti kepenėles obuolių sultyse , o pabaigoje įdėti šiek tiek grietinės ar grietinėlės. Yra ir „labiau aristokratiškas“ receptas: kelias minutes ant stiprios ugnies apkepti kepenėles, išdėlioti jas ant rukolos salotų ir užpilti trintomis rūgščiomis uogomis (pavyzdžiui, spanguolėmis).
4. Kepenys, kaip ir visi subproduktai, yra puiki apsinuodijimą sukeliančių mikroorganizmų dauginimosi ir augimo terpė, todėl būtina laikytis tam tikrų šio produkto saugojimo ir gaminimo taisyklių.
Prieš gaminant patiekalą su kepenimis, nuo jų pašalinkite stambius tulžies latakus, kraujagysles ir tulžies pūslę. Pastarąjį šalinti reikia labai atsargiai, kitaip išsiliejusi tulžis apkartins produktą ir šio kartaus skonio pašalinti nebepavyks. Plėvelė nuo kepenų nuimama jas gerai nuplovus po tekančiu vandeniu.
5. Vištų kepenėlės labai naudingos spartaus augimo laikotarpiais – vaikystėje, paauglystėje, nėštumo metu ar maitinant kūdikį. Šiame produkte gausu vitamino B1 – tiamino, gerinančio smegenų veiklą, suteikiančio energijos, skatinančio augimą, apetitą, gebėjimą mokytis ir būtiną raumenų tonusui palaikyti. Vištų kepenėlės rekomenduojamos ir asmenims, piktnaudžiaujantiems alkoholiu ar rūkalais, nes tai yra tam tikras antioksidantas.
Šiltos vištų kepenėlių, apelsinų ir braškių salotos
250-300 g vištų kepenėlių
1 gūžė mėgstamų lapinių salotų
1 apelsinas
4 didelės braškės
80 g mėgstamo sūrio
sauja graikinių riešutų
ketvirtadalis stiklinės granatų sulčių
pusantro šaukšto rudojo cukraus
1 šaukšto balzamiko acto
pagal skonį druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
1. Vištienos kepenėles pamirkykite balzamiko acte.
2. Braškes nuplaukite, apelsiną nulupkite ir išimkite pertvarėles. Uogas ir vaisių supjaustykite kubeliais.
3. Sūrį smulkiai sutarkuokite. Graikinius riešutus susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.
4. Pasiruoškite užpilą. Granatų sultis kartu su balzamiko actu pašildykite, suberkite cukrų ir kaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Tada nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
5. Vištų kepenėles supjaustykite nedideliais gabalėliais ir ant didelės ugnies apkepinkite su šlakeliu aliejaus. Prieš pabaigą pasūdykite ir įberkite pipirų.
6. Plokščioje salotinėje išdėliokite salotų lapus, tada per vidurį suberkite apkeptas kepenėles, braškes ir apelsiną. Apibarstykite sūriu, graikiniais riešutais ir apšlakstykite užpilu.
Vištų kepenėlių paštetas su brendžiu
500 g vištų kepenėlių
2 svogūnų galvos
1 česnako galva
100 g sviesto
200 ml grietinėlės
1 šaukštelis druskos
2-3 šaukštai mėgstamo brendžio (tinka ir konjakas)
1 šaukštelis tarkuoto muskato riešuto
Gaminimas:
1. Svogūnus ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
2. Vištų krūtinėles išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nusausėtų.
3. Sviestą išlydykite didelėje keptuvėje ir jame iki auksinio atspalvio apkepkite svogūnus ir česnakus.
4. Kai daržovės apkeps, perdėkite į kokį nors indą, o tame pačiame svieste ant didelės ugnies apkepinkite kepenėles, kol gražiai apskrus. Leiskite ataušti.
5. Į trintuvę sudėkite atvėsintas kepenėles, svogūnus ir česnakus, grietinėlę, brendį (ar konjaką) ir tarkuotą muskato riešutą, pagal skonį pasūdykite ir viską gerai sutrinkite. Paruoštą masę perdėkite į norimą indą, uždenkite dangčiu ir valandai įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Skanaus!