Lydeka
Lydeka – populiariausia Lietuvos vandenų plėšrūnė. Europos Komisijos atlikti žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimai rodo, kad lietuviai ant savo stalo pirmenybę teikia liesai žuviai, todėl lydekos mėsa taip vertinama. Riebalai sudaro mažiau nei 2 proc. bendrosios lydekos masės paversdama ją nepamainomu baltymų šaltiniu.
Liesos žuvys, tokios kaip lydeka, puikiai tinka dietos besilaikantiems žmonėms, taip pat tiems, kurie norėtų iš savo valgiaraščio išbraukti mėsą. „Pagal cheminę žuvies sudėtį, žuvies baltymai priskiriami visaverčiams baltymams, nes jų sudėtyje yra visų būtinųjų aminorūgščių. Tad šia prasme būtų galima raudoną mėsą keisti į žuvies mėsą,“ – pataria Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Lydeka lietuviams – įprasta žuvis, bet pasirinkus nekasdienišką jos paruošimo būdą ši plėšrūnė gali tapti tikra stalo pažiba.
Troškinta lydeka vyno padaže
Reikės:
• 8 lydekos gabalėliai;
• 200 g pievagrybių,
• 1 svogūnas,
• 2 taurės baltojo sauso vyno,
• 100 g sviesto,
• miltų,
• maltų juodųjų pipirų, druskos
Svogūną nuplaukite. Grybus nuplaukite ir juos bei svogūnus susmulkinkite. Lydekos gabaliukus dėkite į sviestu išteptą keptuvą. Tuomet sūdykite ir apibarstykite juodaisiais pipirais. Ant viršaus berkite svogūno ir grybų gabaliukus, pilkite baltąjį vyną. Kepkite ant silpnos ugnies. Žuvį atsargiai išimkite iš keptuvo, atidėkite ir laikykite šiltai. Nuolat maišydami, į keptuvėje likusį skystį berkite miltus. Užvirkite, pasūdykite ir užpilkite ant lydekos. Lydeką patiekite su virtomis ir petražolėmis apibarstytomis bulvėmis.