Pilzenas garsėja ne tik savo alaus daryklomis, bet ir įspūdingais baroko stiliaus statiniais, muzikiniais renginiais, futbolu, architektūriniu paveldu. Pilzeno regionas – puiki vieta pažinti Čekijos kultūrą, pradedant nuo viduramžių laikų iki šių dienų.

Jei keliaujate automobiliu, tiesiog įsiveskite Pilzeną į navigaciją ir leiskitės į kelionę. Lėktuvu patogu skristi į Prahą, o tuomet į miestą keliauti autobusu arba traukiniu.

Pilzeno regione viešėjau keturias dienas ir dalinuosi su jumis maršrutu, į kurį įtraukti svarbiausi lankytini objektai, baroko perlai, alaus daryklos bei vietinės virtuvės restoranai.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Apsistojau viešbutyje, kuris strategiškai patogioje vietoje – tiesiai priešais garsiąją alaus daryklą ir miesto centrą, kur visas dvi savaites vyko gatvės muzikos festivalis. Jau einant viešbučio koridoriumi iki lifto, per didžiulius vitrininius langus vienoje pusėje galėjau matyti alaus daryklą, o kitoje pusėje – miesto centrą ir senamiestį su kyšančiu Šv. Baltramiejaus katedros bokštu. Pėstute iki senamiesčio galima nueiti vos per 10 minučių.

Ką pamatyti Pilzene

Pasivaikščiojimui Pilzeno senamiestyje užtenka kelių valandų, tačiau aš čia užsukdavau kasdien. Po intensyvių dienų, kupinų ekskursijų ir naujų įspūdžių, vakarais mėgavausi muzika Pilzeno senamiesčio gatvėse bei vakarienėmis vis kitame restorane. Atsipalaiduodavau bei pasiruošdavau kitoms dienoms Pilzeno krašto pažinimui.

Bevaikščiodama senamiesčio gatvelėmis, regis, visada atsidurdavau pagrindinėje Respublikos aikštėje. Jos centre stovi nuo 1295 metų veikianti įspūdinga gotikinė Šv. Baltramiejaus katedra, kurios bokštas siekia 102,6 metrus ir yra aukščiausias Čekijoje. Lankydamasi miestuose, visada pasirenku kokį nors bokštą, į kurį galėčiau užlipti bei pasidairyti į miestą iš viršaus. Taigi, už 4,5 euro (galima atsiskaityti kortele) užlipau 300 laiptelių – kai kur gana stačiai – ir pasidairiau į miesto apylinkes. Katedros viduje, tarp kitų meno kūrinių, yra vienas vertingiausių šalies kūrinių – Mergelės Marijos statula.

Kitas įspūdingas objektas, kurį galėjau matyti ir nuo Šv. Baltramiejaus katedros bokšto, – Pilzeno rotušė. Jos vestibiulyje yra detalus, vaizdingas senamiesčio planas bei laikinos ekspozicijos. Šiuo metu rotušėje buvo eksponuojamos nuotraukos iš Peru, tačiau ekspozicijos keičiasi, todėl visada galima tikėtis kažko naujo.

Didžioji sinagoga – antroji pagal dydį žydų šventovė Europoje ir trečioji pasaulyje. Sinagogos erdvė dabar naudojama koncertams bei parodoms ir gali sutalpinti 90 tūkst. lankytojų. Pasak gido, šiuo metu Pilzene gyvena tik 99 žydai.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Netoli Didžiosios sinagogos stovi ir Didysis teatras, pasižymintis elegantišku interjeru, o šalia esančioje pievelėje susėdęs jaunimas. Išties labai jauki atmosfera čia vakare, kai einant link teatro užsidega gelsvos spalvos žibintai.

Malūno lenktynės, dar kitaip vadinama Pilzeno Venecija, – tai jaukus parkas su dirbtiniu ežeru, kavinukėmis, suoliukais bei spalvingomis statulomis. Pro čia praeidavau kas vakarą, nes tai buvo tiesiausias kelias iki viešbučio. Parkas visiškai šalia senamiesčio ir „FC Viktoria Plzen“ stadiono. Beje, mano viešnagės metu šiame stadione kaip tik vyko svarbios futbolo rungtynės su škotais, atnešusios Čekijos komandai pergalę.

Pilzene, kaip minėjau, vyko kelias savaites trunkantis gatvės muzikos festivalis, tačiau kelionės metu sužinojau, kad čia organizuojamas ir dar didesnis metalo muzikos festivalis, pritraukiantis tūkstančius muzikos gerbėjų – „MetalFest“. Jei kam aktualu, tai gali būti puiki proga suderinti krašto pažinimą su vykstančiu festivaliu ir patirti miesto kultūrinį gyvenimą.

Baroko perlai Pilzeno regione

Baroko stilius susiformavo XVII amžiuje Italijoje ir greitai paplito po visą Europą, įskaitant Čekiją. Pilzeno regione gausu įspūdingų baroko statinių, kuriems būdingas dekoratyvumas, ornamentai bei skulptūros, išgaubtos ir įgaubtos linijos, dideli kupolai, kolonos, lenktos linijos, apskritos formos, ypatingas dėmesys šviesos ir šešėlių žaismui.

Didelę įtaką Čekijos architektūrai padarė italų kilmės Čekijoje gimęs architektas Janas Santini Aichelis. Nors jis mirė būdamas vos 46 metų, per tą laiką sukūrė 80 pastatų (10 jų yra atviri visuomenei). Galima sekti Santini pėdomis ir susidaryti maršrutą, kad aplankytumėte visus jo sukurtus baroko-gotikos stiliaus statinius: bažnyčias, koplyčias, vienuolynus ir t. t.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Nuo Pilzeno miesto pavažiavę 36 kilometrus, atsidursite vienuolyno komplekse – Marianska Tynice. Tai buvusi piligrimystės vieta, kurios istorija prasidėjo 1230 metais, o dabartinį kompleksą architektas Santini pastatė XVIII amžiuje. Dabar ši vieta pritraukia lankytojus, norinčius pažinti Šiaurinio Pilzeno regiono istoriją. Čia galite aplankyti muziejų ir galeriją, bažnyčią, pasivaikščioti po vienuolyno kompleksą bei sodus. Jaunavedžiai dažnai renkasi šią vietą vestuvių ceremonijoms, tad prieš apsilankant pasitikrinkite datas jų internetiniame puslapyje, ar sodai bei bažnyčia jūsų apsilankymo metu nebus uždaryti dėl vykstančios ceremonijos.

Įdomus faktas: piešiniai, kuriais gausiai dekoruotas vienuolynas, kartu sudėjus užima 376 metrus. Labai patiko muziejuje įrengtos detalios kaimo ir miesto gyvenimo ekspozicijos. Nuostabu vaikščioti gatvele, atvaizduojančia to laikmečio atmosferą, stebėti miesto gyvenimą per langus arba užsukti tiesiai į įrengtą kambarį bei apžiūrėti buitį, įpročius, seniau naudotus daiktus. Kokie bičių aviliai buvo naudojami senovėje? Kaip atrodė vestuvinė suknelė? Šiuos ir kitus įdomius faktus sužinosite čia apsilankę.

Manetin Chateau – barokinė pilis, anksčiau buvęs viduramžių fortas, o šiandien – vakarų Bohemijos baroko perlas. Pilis stovi mažame miestelyje, kuriame tik 1,1 tūkst. gyventojų. Po 1712 metų gaisro Lazansky šeimai priklausiusi pilis buvo pradėta rekonstruoti, smarkiai prasiplėtė, o vėliau tapo nacionaliniu paveldo objektu. Pasivaikščiojimas po pilį užburia – nuostabi architektūra, sienų piešiniai, kai kurie išlikę originalūs nuo 1713 metų. Atkurti to laikmečio kambariai su Lazansky šeimos portretais ir istorijomis.

Kuri komoda sveria 150 kilogramų? Kokia yra 100 metų senumo indų servizo istorija? Kas, anot legendos, nutiks, jei pažiūrėsite į vieną iš kambariuose esančių veidrodžių? Kodėl tarnas apvertė stalą su kortomis, kai šeimininkė jomis žaidė? Kas pavaizduota lubų piešiniuose? Kiekvienas kampelis nuostabus ir kupinas istorijos – verta aplankyti bei sužinoti. Pilis nutolusi per 35 km nuo Pilzeno arba 20 km nuo Marianska Tynice vienuolyno.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Plasy vienuolynas – cisternų vienuolynas, Pilzeno regiono šedevras, įsikūręs Strela upės slėnyje. Vienuolynas įkurtas 1144 metais ir vėliau perstatytas į baroko stiliaus kompleksą, kurio pagrindinis architektas buvo Santini. Vienuolynas yra unikalus tuo, kad pastatytas ant vandens: 5,1 tūkst. ąžuolinių polių palaiko pastato stabilumą ant pelkėtos žemės bei užtikrina jo ilgaamžiškumą.

Požeminio vandens lygį ir šiandien palaiko sudėtinga vandens sistema. Antrojo pasaulinio karo metu čia buvo įkurdinta Raudonoji armija. Dabar tai nacionalinis kultūros paveldo objektas. Vienuolyną pasieksite automobiliu pavažiavę 25 km nuo Pilzeno.

Pilzeno regione verta aplankyti istorinį miestelį Rabstejn nad Strelou. Miestas įsikūręs ant kalvos su stačiais šlaitais, Strela upės slėnyje ir turi vos 21 nuolatinį gyventoją, tačiau yra turtingas istorija bei architektūra. 30 km nuo Pilzeno nutolusiame mieste galima rasti gotikinį XIV amžiaus tiltą, dvarą, pilį, vienuolyną bei fachverkinius namus. Apsilankėme Rabstejn pilyje, į kurią galima patekti tik su gidu. Anksčiau tai buvo ne tik pilis, bet ir gynybinė tvirtovė. Apžiūrėjome pagrindinį pastatą bei ūkinius pastatus, nulipome į rūsį, kuriame buvo laikomas maistas, galėjome pamatyti fortą, iš kurio buvo šaudoma, bei išlikusią XIV amžiaus pilies sieną.

Nuo čia atsivėrė nuostabus kraštovaizdis į nesibaigiančius miškus. Viename iš pilies kambarių įrengta regiono tradicinių kostiumų paroda. Norintys pasivaikščioti po miestelį, tai gali padaryti žiediniu pažintiniu taku, kuris leidžia susipažinti su svarbiausiomis vietomis. Čia taip pat rasite įvairių žygių maršrutų lentelių su nuorodomis. Šiek tiek nusileidę kalvos šlaitu, radome 1654 metais įkurtas žydų kapines.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Gamtos prieglobsčio stotelės pakeliui

Havlova Skala – tai puiki vieta, kurioje galima pasimėgauti gamtos ramybe ir pabėgti nuo turistų šurmulio. Nuo šio 30 metrų aukščio uolos iškyšulio virš Berounkos upės vingio atsivėrė plati panorama į aplinkinius slėnius, tekantį upės vandenį bei žavingą Liblino miestelio vaizdą. Kadangi ši vieta nėra pažymėta kaip turistinis objektas, joje retai sutiksite kitus lankytojus. Netoliese pasistatę automobilį, turėjome apie 200 metrų paeiti pėsčiomis miško keliuku.

Netoli Pilzeno miesto verta stabtelėti keliose puikiose vietose. Viena iš jų panoraminė aikštelė Na Svabinach. Tai itin rami vieta, kurioje galima sustoti ir apžvelgti Pilzeno miesto panoramą bei kraštovaizdį. Kita vieta, ypatingai naudinga karštą dieną Velky Bolevec ežeras, kuriame galima išsimaudyti arba tiesiog pasigrožėti. Ant ežero kranto yra kempingas, tad jei keliaujate su kemperiu ar palapinėmis, tai ideali vieta nakvynei.

Alaus kultūra ir daryklos

Pilzeno miestas yra neatsiejamas nuo alaus kultūros, o jo apylinkėse, pasak gido, galima rasti apie 40 kraftinio alaus daryklų (bendrai šalyje jų yra apie 500). Alaus gamybos tradicijos čia siekia XIII amžių, kai 1290 metais 260 Pilzeno šeimų buvo suteiktos aludarystės teisės. Vienai iš šių šeimų senamiestyje priklausiusiame name dabar įkurtas seniausias pasaulyje alaus muziejus. Daug įdomių faktų ir istorijų yra apie Pilzeną bei aludarystę, tad leidžiuosi į muziejų turus, kad kuo daugiau sužinočiau.

Pilsner Urquell“ alaus daryklos turas laikomas vienu geriausių Europoje. Per beveik dvi valandas trunkančią ekskursiją turėjau galimybę sužinoti apie šio alaus gamybos procesą, istoriją, aplankyti teritorijoje esančius pastatus, senąją daryklą ir dabartines patalpas, pasivaikščioti istoriniais požeminių rūsių labirintais bei paragauti nefiltruoto alaus tiesiai iš ąžuolinės statinės.

Pirmasis pasaulyje pilsner tipo alus čia buvo išvirtas 1842 metais ir tapo pavyzdiniu alumi kitiems prekės ženklams. Dabar per dieną šioje darykloje pagaminama 2 880 000 alaus vienetų. Beje, kasmet spalio mėnesį (2024 metais spalio 4–6 dienomis) čia vyksta alaus festivalis „Pilsner Fest“.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Pilzeno senamiestyje yra dar vienas svarbus lankytinas objektas – alaus daryklos muziejus ir ekskursija istoriniais požeminiais rūsiais, vingiuojančiais po miestu. Muziejų apžiūrėjome individualiai, galima parsisiųsti specialią programėlę su garsiniu gidu. Čia įrengta puiki ekspozicija, atspindinti alaus istoriją nuo viduramžių iki šių dienų. Pavaizduotos miestelio užeigos, salyklo parduotuvė, krosnis, laboratorija, seniau naudotos etiketės ir daug kitų įdomybių.

Kita ekskursija po XIII amžiuje pastatytus rūsių labirintus vykdoma tik su gidu. Išskirtinis jausmas eiti šiais požeminiais labirintais ir matyti ant sienų informacines korteles su gatvių pavadinimais, nurodančiais, kurioje senamiesčio vietoje šiuo metu esame. Bendras labirintų ilgis siekia 15 km, tačiau lankytojams pritaikytas trumpesnis maršrutas.

Dar vienas labai įdomus turas – po „Chrič Brewery“ daryklą. Istoriškai čia alus buvo gaminamas mažiausiai nuo 1567 metų, tačiau vėliau, 2009 metais, apgriuvusį ir beveik nebenaudojamą pastatą atstatė bei prikėlė naujam gyvenimui grupė entuziastų ir savanorių. O 2015 metais čia buvo atkurta alaus darykla. Darykloje gaminamas nefiltruotas alus naudojant tradicinius metodus, unikalų varinį virimo virdulį su tiesioginiu malkiniu šildymu, o pagrindinė produkcijos rinka yra Praha.

Ekskursijos metu praėjome per visas patalpas ir susipažinome su visais gamybos procesais – nuo virimo iki rankinio pilstymo bei etikečių klijavimo. Be alaus daryklos šioje vietoje vyksta festivaliai, meno ir amatų užsiėmimai bei kitos kultūrinės veiklos. Šiame versle dirba ir neįgalieji, kurie atlieka pagalbinius darbus. Įrengtame muziejuje kabo visų čia dirbusių neįgaliųjų portretai, nutapyti to paties menininko, kuris sukūrė ir unikalias alaus butelių etiketes. Kaip rasti šią vietą? Darykla įsikūrusi mažame to paties pavadinimo kaimelyje, esančiame 45 km nuo Pilzeno.

Kita stotelė – „Knizeci Pivovar Plasy“ alaus darykla ir čia įrengtas restoranas, į kurį atvykome pietauti. Ši vieta atnaujinta 2015 metais, tęsiant kelis šimtus metų trukusią aludarystės istoriją. Dokumentuose minima, kad čia alus buvo gaminamas dar 1550 metais, tačiau manoma, jog vienuoliai alų gamino net nuo 1144 metų. Pietaujame salėje, kurioje seniau vyko fermentacijos procesas. Vėliau pastatas vis plėtėsi. Dabar tai puikaus interjero, skanaus maisto ir įvairių vietoje gaminamo alaus rūšių degustavimo vieta.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Čekiškos virtuvės skoniai ir restoranai

Kaip būnant šalyje neišbandyti vietinės virtuvės? Čekijoje lankausi ne pirmą kartą ir su jos virtuve jau esu šiek tiek susipažinusi. Pilzene galima pasimėgauti tiek moderniais restoranų meniu, tiek senosiomis tradicijomis, perduodamomis iš kartos į kartą. Jei norite susipažinti su vietine gastronomija, paragaukite bent keletą tradicinių čekiškos virtuvės patiekalų.

Ką pasirinkti? Čekiška virtuvė gausi mėsos, padažų, sočių sriubų, daug kur naudojamo sūrio, bulvių, kopūstų. Pastebėjau, kad Pilzeno restoranuose daug kas gaminama aluje, su alumi arba tinkančio prie alaus.

Čekiškos virtuvės patiekalai:

  • Sriubos: grybų, guliašinė, bulvių, svogūnų, kopūstų ir kitos.

  • Marinuotas sūris: marinuotas aliejuje, su aštriais prieskoniais, svogūnais, žolelėmis ir prieskoniais.

  • Keptas sūris (Smazeny Syr).

  • Vepro knedlo zelo: kepta kiauliena su bulvių virtiniais arba balta duona ir raugintais kopūstais.

  • Svickova na smetane: kiaulienos nugarinė grietinėlės padaže. Dažnai patiekiama su spanguolių uogiene ir plakta grietinėle bei balta duona.

  • Guliašas: nors kilęs iš Vengrijos, yra neatsiejama Čekijos virtuvės dalis. Patiekiamas dažniausiai su balta duona.

  • Bulviniai blynai: patiekiami ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip garnyras.

  • Šnicelis: dažniausiai patiekiamas su bulvėmis.

  • Virtiniai: gaminami iš bulvių arba miltų. Galima rasti įvairių variantų: ir sūrių, ir saldžių. Saldžiuosius virtinius pamatysite meniu desertų skiltyje.

  • Babovka: pyragas, kepamas iš kartos į kartą. Radau paragauti viešbučio bufete.

  • Trdelnik: tradicinis Čekijos ir Slovakijos desertas, cilindro formos, traškios tešlos, apvoliotas cukrumi bei cinamonu.

Lauros Bernotienės kelionė Pilzene

Restoranai Pilzeno mieste:

  • „U Salzmannu“ – seniausias restoranas Pilzene, atidarytas nuo 1637 metų. Ragauju gido rekomenduotą kamambero sūrį, pagamintą pagal čekų receptą: sūris marinuotas aliejuje, su aštriais prieskoniais, svogūnais, žolelėmis ir prieskoniais. Taip pat čia gaminami ir kiti tradicinės virtuvės patiekalai.

  • „Plzenka Plzen“ – modernus restoranas, įsikūręs judriausioje Pilzeno senamiesčio gatvelėje. Lauko terasa pilnutėlė. Taip pat turi tradicinių čekiškos virtuvės patiekalų, grilio patiekalų, daug dėmesio patiekalams, tinkantiems prie alaus.

  • „Na Parkanu“ – restoranas alaus muziejaus pastate, prie istorinių miesto sienų, su puikiu maistu. Ragauju guliašinę sriubą, ant grilio keptą vištieną su daržovėmis.

  • „Svejk“ – restoranas, turintis gražią terasą su vaizdu į katedros bokštą. Čia ir įsitaisome vakarienei, nes oras vasariškas: šiltas, gražus. Restoranas išskirtinis tuo, kad gamina iš savo ūkyje augintos ir brandintos jautienos. Žinoma, ją ir ragauju – skanumėlis.

Restoranai Pilzeno krašte:

  • „Bily Beranek Kralovice“ – pavalgome sočiai ir skaniai, nes porcijos čia didelės. Garnyrą komplektuojuosi iš atskirai išvardytų pasirinkimų ir gaunu pilną lėkštę maisto. Meniu itin platus ir tinkamas mėsos mėgėjams. Patinka restoranai, kuriuose prie patiekalų parašytas jo svoris – lengviau orientuotis, ką pasirinkti. Lietuvoje retai tai pastebiu ir parašyti svorį dar nėra įprasta praktika.

  • „Knizeci Pivovar Plasy“ – alaus darykla ir čia įrengtas restoranas, į kurį atvykome pietauti. Pietaujame salėje, kurioje seniau vyko fermentacijos procesas. Tai puikaus interjero, skanaus maisto ir įvairių vietoje gaminamo alaus rūšių degustavimo vieta.

Daugiau kelionių istorijų ir pasakojimų rasite mano instagramo paskyroje arba tinklaraštyje.