Paprastai Audronė viščiuką užmarinuoja iš vakaro.
„Prieš marinuojant viščiuką ar jo dalis gerai nusausinu, kad marinatas geriau įsigertų ir nenubėgtų. O kai ateina metas kepti, belieka tik sudėti į kepimo rankovę ir pašauti į orkaitę“, – sako tinklaraštininkė.
Ir pasidalija patarimu, kaip išgauti apskrudusią mėsos odelę: kad viščiuko odelė gražiai apkeptų, iki kepimo pabaigos likus maždaug pusvalandžiui reikia kepimo rankovę būtina prakirpti ir tada kepti dar 30–40 min., kelissyk vis palaistant mėsą susidariusiomis sultimis.
„Vištiena minkšta, sultinga, odelė gražiai ir gardžiai apskrudusi, mėsa tiesiog krito nuo kaulo, o ir balta mėsytė buvo nesausa ir visai nesprangi. Vištieną pasigardžiuodami valgėme visi: mes, vaikai, o, svarbiausia, – ir mano anūkai“, – pasakojo „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės:
vištos (svėrė apie 1.700 kg),
vištienos prieskonių,
džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, petražolių, rozmarino),
česnako,
pipirų ir druskos,
alyvuogių aliejaus
Patiekimui:
bulvių,
morkų,
raudonosios paprikos
Gaminimo eiga:
* Paruoštu marinatu įtryniau vištą ir uždengusi maistine plėvele palikau marinuotis šaldytuve pernakt.
* Į kepimo skardą patiesiau kepimo popierių.
* Vištą įdėjau į kepimo rankovę (dėjau į dvigubą maišelį dėl saugumo, kad neprakiurtų) ir užrišau.
* Kepiau vištą įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 1. 5 val.
* Kol kepė višta, pasiruošiau daržoves: bulves, morkas supjausčiau griežinėliais, papriką – juostelėmis.
* Daržoves apipurškiau aliejumi, pagardinau prieskoniais, druska ir išmaišiau. Sudėjau į kitą skardą.
* Po 1.5 val. vištą ištraukiau iš orkaitės.
* Vištą ištraukiau iš maišelio ir, apvertusi kita puse, perdėjau į kitą kepimo skardą su daržovėmis (galima kepti ir toje pačioje skardoje).
* Vištą su daržovėmis kepiau dar apie 30–35 minutes – kol daržovės iškepė ir višta gražiai apskrudo.
Skanaus.