Tinklaraštyje – išbandytos idėjos
Ingrida pasakoja turinti nuostabią šeimą, auginanti dvi dukrytes. „Gyvename labai gražiame, žaliame mieste Alytuje. Dirbu operacinėje ir labai myliu savo darbą, džiaugiuosi, kai galiu padėti žmonėms. O laisvu laiku rašau tinklalapį „Kviečiu į virtuvę“. Čia dalijuosi tuo, kas man patinka ir yra įdomu. Žinoma, didžioji dalis yra receptai, kuriuos gaminu, išbandau ir idėjomis dalijuosi su visais“, – pasakoja.
„Žinoma, kartais vedama būtinumo pamaitinti šeimą, pasirūpinti daržovių atsargomis žiemai ar sunaudoti pilnas pintines mamos (kartais ir savo) užaugintų daržovių. Juk kartais jų būna tiek, kad nors vežimu vežk“, – šypsosi alytiškė.
Šaldo dviem būdais
Taip nutiko ir su pomidorų pintinėmis prieš keletą metų.
Dabar moteris taip pomidorus ruošia kasmet. O šaldo 2 būdais:
Žiemą pomidorus naudoja sriubai gardinti ar į troškinį deda. Tad pomidorus nulupa ir supjausto kubeliais. Labai patogu, skanu ir maistinga.
Tokiu būdu šaldytus pomidorus žiemą Ingrida naudoja sriuboms, troškiniams gardinti, padažams gaminti.
Dar kelios idėjos
Tinklarašyje „Kviečiu į virtuvę“ pasidalijusi šaldomų pomidorų receptu Ingrida sulaukė gausios sekėjų reakcijos. Vieni dėkojo už pasidalytą idėją, kiti siūlė savas. Antai Kristina pasakojo, kad pomidorus supjausto riekelėmis, išdėlioja ant lentelės ir sušaldo, o jau paskui sudeda į maišiukus. Šitaip šaldytus pomidorus labai patogu naudoti kepant picas ar apkepus.
O Liana patarė prieš šaldant visus pomidorus kryžiuku įpjauti odeles – vėliau labai lengva nulupti.
Roma pataria šaldant pomidorus nulupti odeles ir jas išdžiovinti. Sumalus ir įdėjus truputį druskos – prieskonis nr. 1, kurį galima naudoti visur.
V. Kurpienė: tai geriausias būdas
Pasak dietistės, mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, šaldymas – vienas geriausių pasirinkimų, siekiant išsaugoti produktų naudingąsias maistines savybes. Tačiau reikėtų įsidėmėti keletą svarbių taisyklių.
Mitybos specialistės teigimu, daržovių ar vaisių šaldymui tinkama temperatūra yra –18–22°C – tokioje temperatūroje juos galima išlaikyti metus. Produktus ar maisto gaminius galima užšaldyti ir esant –8–0 °C temperatūros, tačiau tada vartojimo laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių.
„Dar viena svarbi taisyklė – toje pačioje šaldiklio lentynoje nereikėtų laikyti daržovių ir žuvies ar kitų produktų, skleidžiančių specifinį kvapą. Įsigėręs kvapas nedingsta net atšildžius produktą ir jį valgyti tampa nebe taip gardu. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad norint neprarasti naudingųjų medžiagų, atšildyti produktą reikėtų +3-4 °C temperatūroje. Ir geriausia produktus atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje“, – pataria dietistė.
Pasak V. Kurpienės, šaldymui ruošiant grybus, pirmiausia juos reikėtų pavirti, tada lygiai taip pat, kaip ir šviežias uogas bei vaisius, tolygiai paskleidus ant padėklo palaikyti greitojo šaldymo kameroje. Produktams atšalus sudėti gėrybes į specialią šaldymo tarą. Pirminei šaldymo stadijai netinka plastikiniai maišeliai – uogos ar kiti į gabalėlius susmulkinti produktai sulips į vientisą gabalą.
„Maisto šaldymas ne tik suteikia galimybę ilgiau mėgautis gamtos gėrybėmis, bet ir neleidžia daugintis bakterijoms – ypač veiksmingas yra taip vadinamasis greitasis arba kriogeninis šaldymas, kurio metu susiformavę ledo kristalai pasiskirsto tolygiai, taip užtikrindami geresnę atitirpinto produkto kokybę ir skonį, – sako V. Kurpienė.