Tinklaraštyje – išbandytos idėjos

Ingrida pasakoja turinti nuostabią šeimą, auginanti dvi dukrytes. „Gyvename labai gražiame, žaliame mieste Alytuje. Dirbu operacinėje ir labai myliu savo darbą, džiaugiuosi, kai galiu padėti žmonėms. O laisvu laiku rašau tinklalapį „Kviečiu į virtuvę“. Čia dalijuosi tuo, kas man patinka ir yra įdomu. Žinoma, didžioji dalis yra receptai, kuriuos gaminu, išbandau ir idėjomis dalijuosi su visais“, – pasakoja.

Jau penkerius metus tinklaraštį kurianti Ingrida gamina, rašo, fotografuoja, kai pavargsta, kai nori pailsėti nuo visų, arba kai tiesiog dega noru ką nors nauja išbandyti ar būna puikios nuotaikos.

„Žinoma, kartais vedama būtinumo pamaitinti šeimą, pasirūpinti daržovių atsargomis žiemai ar sunaudoti pilnas pintines mamos (kartais ir savo) užaugintų daržovių. Juk kartais jų būna tiek, kad nors vežimu vežk“, – šypsosi alytiškė.

Šaldo dviem būdais

Taip nutiko ir su pomidorų pintinėmis prieš keletą metų.

„Tada, kai pomidorų parsivežiau daug ir labai daug. Supratusi, kad jų visų nesunaudosime, ėmiausi atsargų kaupimo. Žinoma, pradėjau nuo pomidorų marinavimo, tada – pomidorai savo sultyse, pomidorų padažai. Bet kiek gi gali stovėti prie tų puodų, juk kartais tiesiog nėra tiek laiko. Tada ir pabandžiau pomidorų šaldymą. Ir galiu drąsiai sakyti – pasiteisino“, – puikiu atradimu džiaugiasi I. Mitrulevičienė.

Dabar moteris taip pomidorus ruošia kasmet. O šaldo 2 būdais:
1. Sveikus, nuplautus pomidorus paskleidžia ant padėklo vienu sluoksniu ir deda į šaldymo kamerą. Jiems sušalus, sudeda į šaldymo maišelius. „Prieš kelis metus, kai šaldžiau pomidorus, pirmiausiai juos nublanširavau, nulupau odeles. Dabar šį etapą praleidau, nes nuo šaldytų pomidorų odelės ir taip lengvai nusilupa, tad kam tas bereikalingas vargas“, – pataria Ingrida.

Žiemą pomidorus naudoja sriubai gardinti ar į troškinį deda. Tad pomidorus nulupa ir supjausto kubeliais. Labai patogu, skanu ir maistinga.
2. Ingrida šaldo pomidorų tyrę ledukų formelėse. „Pomidorus nuplauname, nublanširuojame (užpilame verdančiu vandeniu), perliejame šaltu vandeniu ir nulupame odeles. Sutriname maisto smulkintuvu. Pagardiname druska, pipirais ir įspaudžiame česnako. Jeigu norisi, galima dar gardinti smulkintu baziliku ir petražolėmis. Pomidorų tyrę pilstome į ledukų formeles ir užšaldome. Taip man labai patogu, nes pomidorų tyrės pasiimi tiek, kiek nori, ir niekada nebūna per daug“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Tokiu būdu šaldytus pomidorus žiemą Ingrida naudoja sriuboms, troškiniams gardinti, padažams gaminti.
„Kvepia tikru pomidoru, o žiemą to tikrai reikia. Man skaniausia su tokiais pomidorais ruošti aštrias sriubas, kartais maišau į kopūstų sriubą, gamindama padažus makaronams“, – dalijasi patarimais pašnekovė.

Dar kelios idėjos

Tinklarašyje „Kviečiu į virtuvę“ pasidalijusi šaldomų pomidorų receptu Ingrida sulaukė gausios sekėjų reakcijos. Vieni dėkojo už pasidalytą idėją, kiti siūlė savas. Antai Kristina pasakojo, kad pomidorus supjausto riekelėmis, išdėlioja ant lentelės ir sušaldo, o jau paskui sudeda į maišiukus. Šitaip šaldytus pomidorus labai patogu naudoti kepant picas ar apkepus.

O Liana patarė prieš šaldant visus pomidorus kryžiuku įpjauti odeles – vėliau labai lengva nulupti.

Roma pataria šaldant pomidorus nulupti odeles ir jas išdžiovinti. Sumalus ir įdėjus truputį druskos – prieskonis nr. 1, kurį galima naudoti visur.

V. Kurpienė: tai geriausias būdas

Pasak dietistės, mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, šaldymas – vienas geriausių pasirinkimų, siekiant išsaugoti produktų naudingąsias maistines savybes. Tačiau reikėtų įsidėmėti keletą svarbių taisyklių.

„Šaldant produktus, kitaip nei marinuojant, galima į juos nedėti cukraus, druskos ar kitų priedų, kurių nepatartina gausiai vartoti,– pasakoja V. Kurpienė. – Užšaldyti maisto produktai išlieka tokie pat skanūs ir maistingi, kaip ir švieži ir tai puiki išeitis norintiems jais džiaugtis visus metus. Juo labiau, kad namuose užšaldyti įmanoma, turbūt, viską – nuo grybų, vaisių ar uogų iki daržovių, žalumynų ar beveik baigtų gaminti patiekalų.“
Vaida Kurpienė

Mitybos specialistės teigimu, daržovių ar vaisių šaldymui tinkama temperatūra yra –18–22°C – tokioje temperatūroje juos galima išlaikyti metus. Produktus ar maisto gaminius galima užšaldyti ir esant –8–0 °C temperatūros, tačiau tada vartojimo laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių.
„Dar viena svarbi taisyklė – toje pačioje šaldiklio lentynoje nereikėtų laikyti daržovių ir žuvies ar kitų produktų, skleidžiančių specifinį kvapą. Įsigėręs kvapas nedingsta net atšildžius produktą ir jį valgyti tampa nebe taip gardu. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad norint neprarasti naudingųjų medžiagų, atšildyti produktą reikėtų +3-4 °C temperatūroje. Ir geriausia produktus atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje“, – pataria dietistė.

Pasak V. Kurpienės, šaldymui ruošiant grybus, pirmiausia juos reikėtų pavirti, tada lygiai taip pat, kaip ir šviežias uogas bei vaisius, tolygiai paskleidus ant padėklo palaikyti greitojo šaldymo kameroje. Produktams atšalus sudėti gėrybes į specialią šaldymo tarą. Pirminei šaldymo stadijai netinka plastikiniai maišeliai – uogos ar kiti į gabalėlius susmulkinti produktai sulips į vientisą gabalą.
Į šaldymui skirtus maišelius galima sudėti tik jau užšaldytus produktus. Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad įprasti vienkartiniai plastikiniai indeliai šaldymui yra nepritaikyti – sveikatai kenksmingos dalelės patenka į maistą, o vėliau – į žmogaus organizmą. Naudokite tik specialiai paženklintą šaldymui skirtą tarą.

„Maisto šaldymas ne tik suteikia galimybę ilgiau mėgautis gamtos gėrybėmis, bet ir neleidžia daugintis bakterijoms – ypač veiksmingas yra taip vadinamasis greitasis arba kriogeninis šaldymas, kurio metu susiformavę ledo kristalai pasiskirsto tolygiai, taip užtikrindami geresnę atitirpinto produkto kokybę ir skonį, – sako V. Kurpienė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją