Naturjevų šeimyna labai mėgsta bulves ir valgo ištisus metus.

„Skaniausios, žinoma, yra šviežios bulvės. Tad, kai jos prasideda, dažniausiai ir daugiausiai gaminu įvairių patiekalų iš bulvių. Šaltuoju metų laiku bulvių suvalgome daugiau nei vasarą. Nes kai lauke jau vėsu, norisi šilto, stipresnio ir sotesnio maisto“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Dažniausiai bulvės tampa puikiu garnyru pietų patiekalams – virtos bulvės, bulvių košė, bulvių košė su daržovėm, keptos bulvės, bulvių mišrainė.

„Labai dažnai kepu blynus, žemaičių blynus, plokštainį ar apkepą, cepelinus gaminu retai, nes jiems reikia daugiau laiko“, – pasakoja Kristina.

Moteris sako, kad nors vaikai labai dažnai išsireikalauja fri bulvyčių, bet jie noriai valgo ir kitokius bulvių patiekalus. Kristinos vyrui labai patinka keptuvėje keptos bulvės, o Kristinai – žemaičių blynai.

Kadangi K. Naturjevienei virtuvėje labai patika eksperimentuoti, taip gimsta ne vienas patiekalas. Antai kartą ketino iškepti bulvių ir daržovių apkepą, tačiau sūnus užprotestavo – jis norėjo mėsos.

„Taigi, teko taisyti padėtį – taip ir sugalvojau paruošti bulvių apkepą su vištiena. Ir rezultatas buvo nuostabus! Virtų bulvių riekeles sluoksniavau su kepintomis daržovėmis ir vištiena, o viską pagardinau užpildama sūrio ir grūdėtos varškės mišiniu – patiekalas buvo labai sotus ir kvapnus. Mėgavosi juo visi“, – pasakoja moteris.

Bulvių ir daržovių apkepas su vištiena

Reikės:
800 g virtų bulvių
400 g cukinijos
150 g morkų
120 g svogūnų
3 skiltelių česnako
500 g vištienos filė
Druskos
Pipirų
2 šaukštelių vištienos prieskonių be druskos
Aliejaus kepimui ir formai patepti
200 g tarkuoto fermentinio sūrio
200 g grūdėtos varškės
2 kiaušinių
Saujos petražolių

Kaip gaminti:

* Reikia išvirti ~800 g bulvių su lupena (aš jų turėjau likusių nuo kito patiekalo). Išvirtas ir atvėsintas bulves nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis.

* Daržovių ir mėsos įdarui: sutarkuoju 150 g morkų, kubeliais supjaustau 120 g svogūnų, susmulkinu 3 skilteles česnako. Nedideliais gabalėliais supjaustau 500 g vištienos filė (tinka ir šlaunelių mėsa ar malta kiauliena, kalakutiena ir kt.). Kubeliais supjaustau 400 g cukinijos.

* Į įkaitintą keptuvę pilu aliejaus. Verčiu tarkuotas morkas, pjaustytus svogūnus, smulkintas česnako skilteles, pjaustytus vištienos ir cukinijos gabalėlius. Beriu druskos, pipirų, 2 šaukštelius vištienos prieskonių be druskos (jei vištienos prieskoniai su druska, druskos berkite mažiau), įmetu kelias šakeles čiobrelio.

* Vis pamaišydama, kepinu apie 25 min ant didesnės ugnies, kol daržovės ir mėsa iškeps, o susidaręs skystis išgaruos.

* Paruošiu sūrio varškės masę: į dubenį burokine tarka sutarkuoju 200 g fermentinio sūrio, prie sūrio dedu 200 g grūdėtos varškės. Įmušu 2 kiaušinius. Beriu saują smulkintų šviežių petražolių. Viską sumaišau – paruošta.

* Apkepą kepsiu 26 cm skersmens kepimo inde. Indą patepu šlakeliu aliejaus. Indo dugną iškloju virtų bulvių riekelėmis (sudėjau 1/3 visų bulvių).

* Ant bulvių dedu pusę kepintų daržovių ir mėsos – tolygiai paskirstau. Ant mėsos ir daržovių tolygiai išdėlioju mažiau nei pusę sūrio masės. Sūrio masę užkloju bulvių sluoksniu – dedu pusę bulvių, o pusę pasilieku dar vienam sluoksniui.

* Ant bulvių sudedu mėsą ir daržoves (visas). Tuomet ant viršaus išdėlioju likusias bulves.

* Tolygiai išdedu visą sūrio varškės masę.

* Kepsiu apkepą įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie30 minučių, įjungusi programą „viršus apačia“ be vėjelio.

* Valgėme bulvių apkepą su pomidoro riekelėmis. Buvo labai gardu!

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją