„Džiaugiuosi, kad galiu dirbti tai, ką mėgstu, pati planuoti savo darbus. Esu fotografė, taip pat įgyvendinau savo gyvenimo svajonę dirbti dailininke – savo piešiniais dekoruoju įvairias erdves. Jau ne vienerius metus švenčių metu dekoruoju parduotuvių vitrinas“, – pasakoja Denisovienė, meninio darbo paslaptimis besidalijanti ir su vaikais – moko juos piešimo, rankdarbių. Organizacinius gebėjimus moteris realizuoja rengdama bendruomenei įvairiausius renginius.
Be to, lietuvė turi didelę aistrą sodininkystei, o kai netikėtai gavo plotą daržui bendruomenės sode, nutarė savo veiklos ribas dar labiau išplėsti.
Su Indre kalbamės apie maistą ir naminių prieskonių gamybą.
– Sakykite, kaip kilo idėja gaminti naminius prieskonius?
– Mintis, kad galiu tai pabandyti, kilo įsigijus vaisių džiovyklę. Buvo labai įdomu – ką gi dar galima joje paruošti be džiovinamų vaisių, daržovių ar grybų. Taip prasidėjo įvairiausi bandymai – nuo džiovintos jautienos iki sveikuoliškų saldainių. Ir, žinoma, vedė smalsumas – ar pavyks pasigaminti prieskonius? Ar jų skonis skirsis nuo parduodamųjų prekybos centruose?
Esu išbandžiusi labai daug įvairių prieskonių mišinių, tad jau buvau pradėjusi maišyti prieskonius pati.
– Ar sunku tai daryti, kokių žinių tai reikalauja?
Svarbiausias dalykas yra apgalvoti, kokias daržoves naudoti, ir kokio prieskonių mišinio yra tikimasi – stambesnio ar visiškai sumalto. Taip pat reikia atsižvelgti ir į tai, kam naudosite prieskonius, juk nesinori pasigaminti to, ką bus sunku pritaikyti savo virtuvėje.
– Ką galite patarti nutarusioms jumis pasekti ir gamintis prieskonius?
– Apsišarvuoti kantrybe. Jei džiovinsite pomidorus, paprikas, tai gali užtrukti valandas, priklausomai nuo to, kokio galingumo džiovyklę turite.
Taip pat verta pasidomėti, kokios žolelės dera kartu, pasižiūrėti, kokius prieskonius dažniausiai naudojate namuose, įsigilinti į jų sudėtį.
– Kokie deriniai labiausiai pasiteisino?
– Gamindama naminius prieskonius daug domėjausi apie jų derinius. Džiovinti galima beveik visas daržoves, tačiau labiausiai tinka prieskoninės, kietesnės, mažiau – sultingos daržovės.
Puikiai išdžius ir prieskonių mišiniams idealiai tiks: morkos, pastarnokai, salierai (tiek gumbai, tiek ir lapkočiai), paprikos, čili pipiriukai, svogūnai, česnakai, porai, krienai, brokoliai, žiediniai kopūstai, cukinijos, moliūgai, pomidorai (labiau tiks mažiau sultingi, smulkių veislių pomidoriukai), burokai (tačiau turėkite mintyje, kad jie dažo, todėl tokie mišiniai tiks ne visiems patiekalams).
– Kokius pastebėjote skirtumus naudodama pirktinius ir naminius prieskonius, skoninę druską?
– Skirtumas didžiulis: savuose prieskoniuose labai stiprus kvapas, sodri spalva ir, žinoma, privalumas, kai žinai visas sudedamąsias dalis. Naminių prieskonių gaminimas taip pat skatina kūrybą, tai tarsi dažų paletė dailininkui – niekada nežinai, kaip šį kartą pavyks, vis norisi bandyti naujus derinius.
Skoninė druska yra sunkiau randama prekybos centrų lentynose, tai pasigamindami savo tikrai išsiskirsite iš minios ir turėsite nuostabų produktą maistui gardinti.
– Kiek jau laiko pildote tinklaraštį ir ką mėgstate ruošti labiausiai?
– Tinklaraštį rašyti pradėjau prieš beveik 2 metus, taigi pildau jį neilgai, palyginus su kitomis maisto blogerėmis. Sugalvojau jį rašyti dėl to, kad visada žavėjausi maisto gamyba ir norėjau rasti naują fotografijos sritį, kur galėčiau tobulėti. Kaip ir kiekvienas žmogus dažnai pagalvodavau: ką skanaus pasigaminus šiandien? Visada mėgau valgyti gražiai patiektą maistą, o svarbiausia, – skaniai, tad taip ir gimė „Skaniai ir lengvai“ paskyra!
Mėgstu ir tradicinius lietuviškus patiekalus. Stengiuosi valgyti daug daržovių, tad dažnai gaminu įvairiais salotas ar daržovių patiekalus. Mėgstu išbandyti įvairius populiarius internetą drebinančius receptus. Dažnai eksperimentuoju virtuvėje ir stengiuosi paruošti patiekalus kitaip nei įprastai, – tokiu būdu atrandu naujus ir labai skanius derinius.
Dalijuosi savo prieskonių mišinių receptais.
„Kai aš juos pasigaminau sriubai, tada ir supratau, kad skaniausi prieskoniai yra savo gamybos“, – prisipažįsta Indrė.
Reikės:
• džiovintų pomidorų (rinkitės mažus)
• 1 raudonosiuos paprikos
• 2 saliero lapkočių
• petražolių ar kitų mėgstamų žolelių
• lapinio kopūsto kale
• druskos (nebūtina)
• džiovintų svogūno laiškų
Gaminimas
2. Morkas daržovių skustuku smulkiai supjaustykite juostelėmis, o jas – mažais gabaliukais ir juos džiovinkite 2 valandas, kol taps traškūs.
3. Paprikas ir salierus supjaustykite smulkiai ir džiovinkite 2–3 valandas, kol taps traškūs.
4. Greičiausiai džiūva įvairios žolelės. Sudžiovinkite svogūno laiškus, kale kopūstą ir prieskonines žoleles. Tai užtruks nuo 1 iki 3 valandų (priklauso nuo džiovyklės galingumo).
5. Prieskoniams sutrinti naudojau trintuvę. Jei neturite, galite naudoti ir virtuvinį kombainą jiems susmulkinti. Pusę pomidorų ir paprikų kiekio sutrinkite į miltelius. Šiek tiek šių daržovių netrintų atidėkite į šoną.
6. Kale kopūstus sutrinkite iki miltelių. Tą patį padarykite ir su svogūno laiškais. Jei norite, galite sutrinti ir šiek tiek druskos.
7. Trintus ir stambius ingredientus sumaišykite, kaip parodyta nuotraukoje. Laikykite sandariame indelyje apie 1 metus. Skanios sriubos!
„Šią druską galite gaminti ir be džiovintų pomidorų, nes jų džiovinimas trunka labai ilgai. Aš naudojau jau sudžiovintus, kurių pasigaminau dar vasarą“, – rekomenduoja.
Reikės:
200–300 g šviežio rozmarino
2 citrinų
100 g džiovintų pomidorų (jei turite)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia virtuviniame kombaine susmulkinkite rozmarinus. Galite juos smulkinti kartu su druska – tada ši įgaus gražią žalią spalvą. Kai susmulkinsite, paskleiskite druską ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įtarkuokite citrinų žievelės. Viską gerai sumaišykite.
2. Jei naudojate džiovintus pomidorus, juos taip pat šiek tiek susmulkinkite virtuviniame kombaine ir išmaišykite su druska.
3. Druską valandą džiovinkite 70 laipsnių orkaitėje. Kai ištrauksite, leiskite druskai padžiūti kambaryje per naktį, kad sutrauktų visą drėgmę.
4. Ryte suberkite į stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius. Šia druska galite gardinti keptas daržoves, keptas bulvytes, mėsos patiekalus. Skanaus!
Ingredientai:
• džiovinti svogūnai
• džiovinti česnakai
• džiovinti rozmarinai
• džiovinti pomidorai
• džiovinti pankolio lapai
• džiovinti lapiniai kopūstai
Kaip gaminti:
* Visus ingredientus smulkiai sutrinkite, sumaišykite. Naudokite mėsai marinuoti, troškiniams pagardinti.