Svarbu žinoti, kur daržoves ir vaisius laikyti
Kad rudeniškas derlius namuose išstovėtų ilgiau, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pranešime žiniasklaidai dalijasi keliomis paprastomis taisyklėmis.
Bulvių į šaldytuvą ar balkoną nedėkite. Ne be reikalo nuo senų laikų bulvės laikomos rūsyje – ten vėsu ir tamsu, o būtent to reikia šioms daržovėms. Bulves geriausia laikyti medinėje dėžėje arba drobiniame maiše. Jei rūsyje per šilta, jį vėdinkite, nes dėl per aukštos temperatūros bulvės tampa žalios arba sudygsta.
Bulves reikėtų laikyti pakuotėse, kurios netrukdo vėdinimui. Blogiausias įmanomas pasirinkimas – plastikinis maišelis, nes jame daržovėms kaupsis drėgmė. Pakuotė turėtų būti su skylutėmis, pavyzdžiui, gerai tiks medvilninis arba džiuto maišelis.
O kai morkos jau nuplautos ir nuskustos, tuomet, priešingai, geriausia jas laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje, tačiau ne plastikiniame maišelyje. Tai padės išlaikyti jų traškią tekstūrą. Kita vertus, jeigu norite dar kurį laiką išsaugoti tarkuotas morkas, jas reikia laikyti sandariai uždarytame maišelyje, kad prie jų nepatektų oras. O tam, kad morkos lėčiau paruduotų, galite apšlakstyti citrinos sultimis.
Obuoliams patiks laikraštis. Obuolius laikykite vėsioje ir šiek tiek drėgnoje vietoje – optimali temperatūra yra 1-4 laipsniai. Žemesnėje temperatūroje obuoliai gali sušalti, o aukštesnėje – per greitai sunokti. Sausas oras taip pat neigiamai veikia vaisius, nes laikui bėgant obuoliai pradeda raukšlėtis, o vėliau – pūti. Ideali vieta jiems yra rūsys.
Pigus ir gardus kugelis iš bulvių, morkų ir obuolių
Išbandžius šio neįprasto kugelio receptą, rūpintis rudens derliaus atsargų laikymu namuose gali ir neprireikti – bus taip skanu, kad tikrai gaminsite jį dar ne ne kartą. Šis kepinys, pasak kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, bus sotus, skanus pagrindinis patiekalas arba galės derėti kaip garnyras prie mėsos, paukštienos.
„O geriausia – bus visiškai pigu ir paprasta gaminti. Ingredientams išleisite vos kelis eurus, o gamybai nereikės jokių specialių įgūdžių ar įrankių. Be to, tai bus naujas požiūris į kugelį, kuris toks mėgstamas, bet kartais gali ir pabosti. Tikriausiai ne vienas yra išbandęs į kugelį šalia bulvių įdėti ir cukinijų, galbūt mėsos, kai kurie jį gardina ir raugintais kopūstais. O štai morkos ir obuoliai – rečiau sutinkami palydovai, bet puikiai derantys“, – sako kulinarijos technologė.
Reikės:
500 g bulvių,
150 g morkų,
1 vidutinio dydžio saldaus obuolio,
½ vidutinio dydžio svogūno,
1-2 česnako skiltelių,
4 šaukštų neutralaus skonio aliejaus,
1 šaukštelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio džiovintų čiobrelių,
šiek tiek šviežių arba džiovintų krapų,
puodelio miltų,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
2 kiaušinių.
Gaminame:
* Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
* Susmulkinkite svogūną, česnaką ir juos pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepkite, kol jie lengvai karamelizuos.
* Kol kepa, nuskuskite ir sutarkuokite bulves. Sudėkite į rėti virš dubens ir lengvai paspauskite, kad nutekėtų skystis. Nulupkite ir sutarkuokite morkas, obuolį.
* Dubenyje sumaišykite bulves, morkas, obuolį, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite čiobrelius, krapus, miltus, kepimo miltelius ir likusį aliejų. Gerai sumaišykite, tuomet įmaišykite du kiaušinius.
* Sudėkite mišinį į šiek tiek riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite maždaug 50-60 minučių – kol įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas bus beveik švarus, o kugelio viršus – lengvai apskrudęs.
Dar vienas neįprastas kugelio ingredientas
Kugelis – vienas seniausių ir populiariausių lietuviškų patiekalų, tad nenuostabu, jog kiekviena šeimininkė turi savo kugelio receptą. Neretai į kugelį dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, morkų, varškės... Itin svarbi patiekalo dalis yra padažas, tradiciškai – spirgučiai.
Svarstote, kokiu paprastu, bet gardžiu patiekalu nustebinti savo šeimą? Lengvai pagaminamas ir itin gardus kaimiškas močiutės kugelis nepaliks abejingų.
Močiutės kugelis
Jums reikės (4 porcijoms):
7–8 vidutinio dydžio bulvių,
2 svogūnų,
1 kiaušinio,
200 ml pieno,
2 šaukštų majonezo,
maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos,
aliejaus formai patepti.
Gaminimas:
* Bulves nuskuskite, svogūną nulupkite ir kartu sutarkuokite (jei prisikaupė labai daug vandens, skystį nusunkite).
* Užvirinkite pieną ir juo nuplikykite masę, viską gerai išmaišykite. Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų, įmaišykite du šaukštus majonezo.
* Kepimo formą patepkite aliejumi, supilkite visą masę. Kepkite apie 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jei kugelis plonas, užteks ir pusvalandžio, tačiau patartina gaminti kuo storesnį.
* Kugelį valgykite su grietinės, sviesto, šoninės bei svogūnų padažu.
Skanaus!