Iki žiemos švenčių liko daugiau nei mėnuo, bet pirkėjai jau pradeda galvoti, kaip atrodys jų šventinis stalas. Artėjant Kalėdoms prekybininkai stebi tradiciniams švenčių patiekalams skirtų produktų paklausos augimą. Pavyzdžiui, per didžiąsias metų šventes Kalėdas ir Velykas majonezo pardavimai pasiekia piką.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, pranešime žiniasklaidai sako, kad net toks iš pažiūros paprastas patiekalas kaip baltoji mišrainė, kiekvienos šeimininkės gali būti ruošiamas skirtingai. Nors tradicinės baltosios mišrainės pagrindas yra virtos bulvės, morkos, kiaušiniai, konservuoti žirneliai, rauginti arba marinuoti agurkai ir majonezas, naujų skonių jai galima suteikti įtraukus netikėtų ingredientų.

„Gaminant baltąją mišrainę galima lengvai eksperimentuoti. Jeigu norite pasigaminti sotesnį mišrainės variantą, naudokite mėgstamą dešrą, kumpį, rūkytą šoninę, vištieną ar kalakutieną. Norintiems gaivumo – galima naudoti daugiau šviežių daržovių, prieskoninių žolelių. Eksperimentuoti galima ir su padažu: kad būtų šiek tiek lengvesnis, majonezą galima pamaišyti su graikiniu jogurtu ar grietine“, – pasakoja specialistė ir dalijasi dar keliais patarimais, kaip paskaninti tradicinę baltąją mišrainę.

Netikėti baltosios mišrainės ingredientai

Bulves ir morkas ne virkite, o kepkite. Norint baltai mišrainei suteikti naujų spalvų – jai skirtas daržoves (bulves, morkas) iškepkite orkaitėje. Morkas ir bulves galite kepti specialiame inde supjaustę JAS griežinėliais bei skiltelėmis, aplakstę aliejumi ir mėgstamais prieskoniais arba visa suvynioję į foliją.

Daugiau šviežių daržovių. Į baltąją mišrainę tinka ne tik rauginti agurkai ar konservuoti žirneliai, bet ir šviežios daržovės: porai, ridikėliai, avokadai, kukurūzai, netgi šviežia cukinija. Nepamiršti reikėtų ir prieskoninių žolelių. Čia derės tiek krapai, tiek petražolės, svogūnų laiškai.

Žuvis ir jūros gėrybės. Galbūt skamba kiek neįtikėtai, tačiau į tokią mišrainę puikiai tinka ne tik mėsa, bet ir žuvis. Mišrainę gardinti galite tiek konservuotu tunu, tiek rūkyta žuvimi, pavyzdžiui, skumbre, lašiša ar virtomis krevetėmis. Jeigu norite mišrainę pagardinti dar įmantriau – naudokite ikrus.

Pagardų įvairovė. Nors baltoji mišrainė neatsiejama nuo majonezo – vien juo apsiriboti nereikėtų. Jeigu norisi šiek tiek aštrumo, prieš dedant ant mišrainės majonezą galima sumaišyti su krienais, garstyčiomis, netgi keliais šaukšteliais graikiško jogurto.

Nepamirškite veganiškos versijos. Veganišką baltosios mišrainės versiją pasigaminti taip pat labai paprasta, tereikia iš tradicinių šios mišrainės ingredientų išbraukti kiaušinį. Jeigu norite – mišrainę paskaninkite įvairesnėmis daržovėmis bei naudokite veganišką majonezą arba pasigaminkite veganišką padažą. Tereiks sutrinti anakardžių riešutus, juos sudėti į dubenį, tuomet įspausti kelias skilteles česnako, įberti žiupsnelį druskos, garstyčių miltelių, citrinos sulčių, įpilti šlakelį vandens ir viską dar kartą pertinti.

Baltoji mišrainė su rūkyta lašiša

Jums reikės:

4 morkų
3 didelių bulvių
1 puodelio konservuotų kukurūzų
2 puodelių ryžių
4 kiaušinių
100 g rūkytos lašišos filė
3 v. š. majonezo
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų

Gaminimas:

Morkas ir bulves švariai nuplaukite ir virkite neluptas. Nedideliame puode išvirkite kiaušinius. Pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite ryžius. Daržovėms išvirus, vandenį nupilkite ir jas ataušinkite. Atvėsusias daržoves nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kiaušinius supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į indą. Suberkite išvirusius ryžius ir konservuotus kukurūzus. Rūkytą lašišos filė smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indą. Įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, dėkite majonezą. Jeigu norite apšlakstykite citrinos sultimis. Mėgaukitės!

Baltoji mišrainė su krevetėmis

Jums reikės:

4-5 vidutinio dydžio bulvių
2-3 vidutinio dydžio morkų
400-500g virtų lukštentų krevečių
1 mažo svogūno
2 v. š. majonezo
Žiupsnelio petražolių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio druskos

Gaminimas

Bulves ir morkas švariai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Atvėsinę nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į dubenį sudėkite bulves, morkas, lukštentas krevetes, smulkiai pjaustytą svogūną, kapotas petražoles. Sumaišykite su majonezu. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Veganiška baltoji mišrainė

Jums reikės:

5 didelių bulvių
3 didelių morkų
3 marinuotų arba raugintų agurkų
1 gerai sunokusio avokado
100 g konservuotų žirnelių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų

Padažui pagaminti reikės:

6 v. š. alyvuogių aliejaus
3 v. š. citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Šlakelio sojų pieno

Gaminimas:

Bulves ir morkas gerai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Atvėsusius smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Agurkus, avokadus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Sudėkite konservuotus žirnelius. Atskirame nedideliame inde supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, supilkite sojų pieną, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Padažą gerai išmaišykite ir supilkite į mišrainę. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją