Skonis nustebins

Maisto tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ autorė Vaiva Čaplikienė apie tvarumą virtuvėje galvojo jau tada, kai mūsuose apie tai dar nebuvo kalbama. Vaiva jau seniai nebeišmeta arbūzų žievelių – iš jų gamina salotas, kepa duoną, verda džemą ir t. t. Ką galima pagaminti iš arbūzo žievelių ir kaip tai naudinga sveikatai, sužinosite perskaitę šį straipsnį.

„Na o jei sumanysite ką nors gaminti iš bananų žievių, žinoma, geriau rinkitės ekologiškus vaisius. Tinkamiausi dar nepilnai sunokę bananai, gali būti ir žalsvo atspalvio, nes juose daugiausia ląstelienos. Kruopščiai nušveiskite metaliniu šveistuku, supjaustykite 2–3 cm gabalėliais, pakepinkite ant sausos keptuvės, įdėkite smulkinto česnako 2–3 skilteles, šviežių arba džiovintų mėtų. Atsiskleidus česnako skoniui pilkite daržovių ar kitokio sultinio ir uždengus patroškinkite apie 15 min. Primena grybus“, – receptu dalijasi Vaiva.

Gamindama troškinį Vaiva dažniausiai naudoja grybų sultinį.

„Skonis – nuostabus. Niekas nepasakys, kad valgo banano žievelę! Tai superinis ingredientas vegetariškai, veganiškai mitybai“, – ragina išbandyti.

Na o jei į troškinį pridėsite mėsos ar žuvies prieskonių, gausite dar kitokį patiekalą, sako tinklaraštininkė. Bananų žievelės labai tinka įvairiems troškiniams su avinžirniais. O gaminant tradicinį mėsos troškinį Vaiva rekomenduoja banano žievelės įmaišyti vietoje cukinijos – skonis nustebins, žada.

Bulvių, morkų ir pupų traškučiai

Neskubėkite išmesti ir bulvių ar morkų žievelių – iš jų per kelias minutes gruzdintuvėje galima pasigaminti traškučių, pataria V. Čaplikienė. Tik, žinoma, prieš tai svarbu šepetėliu daržoves gerai nušveisti.

O prekybos tinklo „Iki“ atstovė ragina neišmesti ir pupų ankščių. Pagardintos prieskoniais ir iškeptos, jos bus viliojančios auksinės spalvos, o taip paruošti traškučiai turės mažai kalorijų, angliavandenių ir mažą glikemijos indeksą.

Tai reiškia, kad šis užkandis gali būti patraukli įprastų bulvių traškučių alternatyva tiems, kurių cukraus kiekis kraujyje yra per didelis. Jis tik ir žmonėms, besilaikantiems ketogeninės dietos ar kitų mažai angliavandenių turinčių dietų variantų.

„Žievės, luobelės dažnai žmonių nuvertinamos. Nors pupų ankštys puikiai tinka valgymui, dažnoje virtuvėje iškart keliauja į šiukšlių dėžę. Tačiau panaudojus vos kelis priedus sumažinsite ir atliekų kiekį, ir padėsite savo piniginei: skanus užkandis praktiškai nieko nekainuos“, – sako daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Reikės:

2 puodelių virtų pupų ankščių,
30 ml alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų prieskonių mišinio, (pavyzdžiui, saldžiosios paprikos miltelių, čili, granuliuoto česnako, svogūnų miltelių, rozmarino, raudonėlio, druskos, pipirų).

Gaminame:

* Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite pupų luobeles. Sumaišykite aliejų su prieskoniais, apipilkite ankštis ir gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.

* Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos sudėkite luobeles. Pasistenkite išdėlioti jas vienu sluoksniu, kad nė viena neuždengtų kitos.

* Kepkite jas iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriumi 7 minutes. Tuomet pamaišykite ir kepkite dar apie 3 minutes. Viskas – pupų luobelių traškučiai paruošti.

* Juos galite valgyti iš karto arba sudėti į popierinį maišelį ir išsaugoti vėlesniam laikui.

Pupų traškučių receptą galite lengvai adaptuoti prie to, kokių prieskonių turite namuose. Jei norite, kad pupų traškučiuose būtų kuo mažiau kalorijų, naudokite labai mažai alyvuogių aliejaus. Nors ir sveikas, jis yra kaloringiausias šio užkandžio ingredientas. Valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus turi apie 90 kcal.

Mažina cholesterolį, puikus geležies šaltinis

„Pupos, kaip ir kitos ankštinės daržovės, turi daug naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai A ir C, kalis, geležis. Jose yra daug baltymų, kurie gali būti alternatyva gyvulinės kilmės baltymams. 100 g virtų pupų yra net 7,6 g baltymų, todėl jos rekomenduojamos žmonėms, kurie riboja ar yra atsisakę mėsos. Be to, tai labai gausus folio rūgšties šaltinis – 100 g žalių pupų patenkina daugiau nei 100 proc. šio vertingo vitamino paros poreikio“, – sako Sabaitienė.

Pupos vertinamos ir dėl savo įtakos cholesteroliui. Jos suriša tulžies rūgštis storojoje žarnoje ir taip sumažina MTL cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, jose mažai natrio, gausu kalio ir tirpių skaidulų, kurios taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir reguliuoti kraujospūdį.

Pupų siūloma valgyti ir sergantiems anemija, kuri atsiranda dėl geležies trūkumo ar kurią sukelia folio rūgšties ir vitamino B12 trūkumas.

Jų naudingos savybės čia nesibaigia. Kai kurie vaistai nuo Parkinsono ligos gaminami iš pupų, nes jos yra natūralus levodopos šaltinis. Levodopa iš kraujo gali patekti į smegenis, kur ji virsta trūkstamu dopaminu ir taip pagerina paciento judrumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)