1. Išvirkite ir nusausinkite kiaušinius.
2. Dažymui naudokite grafitinį pieštuką arba grafitą.
3. Kiaušinio lukštą spalvinkite pieštuku ir trinkite pirštais, kol spalva taps perlamutrinė. Taip ištrinkite visą kiaušinį.
4. Nudažytą kiaušinį gerai nušluostykite popieriniu rankšluosčiu, kol jis nebeteps.
PATARIMAI:
1. Šiam receptui išvirkite kiaušinius taip, kaip mėgstate. Labai dažnai norėdami turėti gražius kiaušinius mes negalvojame apie jų skonį ir juos perverdame.
2. Kiaušinius galite dažyti tiek šiltus, tiek atvėsintus.
3. Jei norite šviesesnio atspalvio kiaušinių – dažykite kiaušinius baltu lukštu, jei norite intensyvesnės spalvos – dažykite rudo lukšto kiaušinius. Man gražesni – šviesesni.
4. Pieštuką ant lukšto trinkite rankomis, nes išgauti šio atspalvio trinant pirštinėmis nepavyks.
5. Šiuos kiaušinius galite patiekti tik nudažytus arba išmargintus įvairiais raštais trinant trintuku.
6. Margučius laikykite sausai, nes jiems sudrėkus grafitas gali pradėti tepti.
7. Pirkdami pieštuką rinkitės jį kuo kokybiškesnį, kad jame nebūtų švino.
8. Grafitas yra organiškas produktas ir nėra kenksmingas mūsų sveikatai.
Net 14 skirtingų pagardų prie margučių vos iš kelių ingredientų
I. Moliūgų druska
1–2 šaukštų skrudintų moliūgų sėklų
Žiupsnelio druskos
1. Į grūstuvę suberkite moliūgų sėklas ir druską. Viską sutrinkite, bet ne iki miltų, kad dar jautųsi traškumas.
II. Avietinė druska
1–2 šaukštų liofilizuotų aviečių
Žiupsnelio druskos
1. Į grūstuvę suberkite liofilizuotas avietes ir druską. Viską sutrinkite.
III. Džiovintų grybų ir traškučių pagardas
1 šaukšto mėgstamų džiovintų grybų
Keleto voveraičių padažo skonio traškučių
1. Į grūstuvę suberkite džiovintus grybus. Viską sutrinkite.
2. Sudėkite rankomis smulkintus voveraičių padažo skonio traškučius ir trinkite. Netrinkite iki miltų tam, kad dar jaustųsi traškumas.
IV. Granatų sėklos
Jų traškumas ir rūgštumas nuostabiai dera tiek prie majonezo, tiek prie kiaušinių. Todėl jomis pagardinkite kiaušinius ne tik per Velykas, bet ir dažniau.
V. Miso ir majonezo padažas
2 šaukštų majonezo
1 šaukštelio miso pastos
1. Į dubenį dėkite majonezo, miso pastos ir viską išmaišykite.
VI. Vasabio krienų užtepėlė
1 šaukštelio vasabio krienų
1 šaukšto tarkuotų krienų
Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
1. Sumaišykite vasabio krienus, tarkuotus krienus ir citrinos žievelę.
VII. Skrudintų svogūnų traškučiai
Suteiks papildomo traškumo bei skonio, kuris dera su majonezu ne tik prie mėsainių ar dešrainių, bet ir prie kiaušinių.
VIII. Keptų česnakų ir džiovintų jūros dumblių sviestas
50 g saldžios grietinėlės sviesto (kambario temperatūros)
Keleto kepto česnako skiltelių
Žiupsnelio druskos
½ džiovintų jūros dumblių lapo
1. Į dubenį dėkite saldžios grietinėlės sviesto, kepto česnako skilteles (santykiu 50:50) ir šakute viską sutrinkite.
2. Berkite druskos ir rankomis trupintų džiovintų jūros dumblių. Viską išmaišykite.
3. Patiekdami galite papuošti trupintais džiovintų jūros dumblių gabaliukais.
IX. Obuolių ir lašišos pagardas
½ saldžiarūgščio obuolio
100 g sūdytos lašišos (gali būti ir rūkyta)
1 šaukštelio obuolių arba baltojo vyno acto
1 šaukštelio medaus ir garstyčių padažo
Žiupsnelio aguonų
Žiupsnelio juodųjų pipirų
Žiupsnelio kapotų kalendrų
1. Obuolį supjaustykite smulkiais kvadratėliais, lašišą – nedideliais gabalėliais.
2. Dubenyje sumaišykite obuolius, actą, medaus ir garstyčių padažą, lašišą, aguonas ir juoduosius pipirus.
3. Papuoškite kapotomis kalendromis.
X. Ikrų majonezas
Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukšto majonezo
50 g mėgstamų ikrų (upėtakio, lašišos)
1. Į dubenį berkite citrinos žievelės, dėkite majonezo ir išmaišykite.
2. Dėkite dalį ikrų, išmaišykite.
3. Prieš patiekdami papuoškite likusiais ikrais.
XI. Tarkuoto kietojo sūrio
Šis sūris taip pat puikiai dera su majonezu ir kiaušiniais, todėl karts nuo karto skonių deriniams naudokite ir jį.
XII. Citrininiai duonos skrebučiai
2 šviesios duonos riekelių
Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
1. Keptuvėje apskrudinkite rankomis sutrupintą šviesią duoną.
2. Ant iškepusios duonos berkite citrinos žievelės, gerai išmaišykite ir atvėsinę patiekite.
XIII. Kepinti apelsininiai kaparėliai
3 šaukštelių kaparėlių
½ vidutinio apelsino
2 ančiuvių filė
1. Į keptuvę suberkite kaparėlius, juos apkepinkite. Kai jie pradės ruduoti, įspauskite apelsino sulčių.
2. Dėkite gabaliukais pjaustytus ančiuvius, viską maišykite ir pakepinkite. Išjunkite kaitą, įspauskite dar šiek tiek apelsino sulčių ir įtarkuokite žievelės.
XIV. Ančiuvių filė
Vienu ar kitu ančiuviu paskaninkite ne tik velykinius kiaušinius, bet pasitelkite juos ir ne švenčių dienomis, nes jie puikiai dera su jais ir majonezu.
PATARIMAI
1. Gardžiuokitės vienu kiaušiniu ne daugiau nei su 2 ar 3 ingredientais ir tarpusavyje juos maišykite. Bandykite atrasti savo mėgstamiausią – sūrų, rūgštų ar aštrų – derinį. Dėkite kažką kremiško, berkite traškučių ir druskos.