„Labai mėgstu saldumynus, todėl šių receptų tinklaraštyjeSkanaus maisto pasaulis“ – daugiausia. Na o jei publikuoju ne deserto receptą, patiekalas bus kitoks nei visiems įprasta“, – sako per 22 tūkstančius sekėjų turinti Ligita Gžimailienė. Nors pirminė idėja buvo dalintis gurmaniško maisto nuotraukomis ir receptais, ilgainiui moteris suprato, kad sekėjus traukia paprasti nesudėtingai paruošiami patiekalai.

„Pasirinkau dalintis paprastais receptais, pagal kuriuos gali gaminti visi, tačiau pateikimą visada renkuosi įdomesnį“, – pasakoja moteris. Ji pastebi, kad net gyvenant svečioje šalyje šeimos virtuvėje vyrauja lietuviški patiekalai, gal tik mažiau valgoma kiaulienos, o daugiau daržovių.

Jau dešimt metų Didžiojoje Britanijoje gyvenanti šeima dažniausiai didžiąsias metų šventes sutinka Londone, tačiau lietuviškų tradicijų niekada nepamiršta.

„Britai neturi Kūčių, o mūsų šeimai jos labai svarbios. Be to, lietuviai yra kur kas išradingesni. Anglai turi savo standartinius receptus ir jais apsiriboja: per Kalėdas kiekvienuose namuose kepamas kalakutas arba avienos kulšis, patiekiamas daržovių troškinys, pjaustomas brandintas kalėdinis pyragas, vaišinamasi desertiniais krepšeliais su brendyje mirkytais džiovintais vaisiais ir geriamas karštas vynas“, – Ligitą net stebisi, kad anglai niekaip neprisijaukina naujų tradicijų.
Gžimailiai per Kūčias visada ragauja silkės patiekalų, valgo kūčiukus, na o per Kalėdas bando derinti lietuvišką ir anglišką virtuves.

„Ruošiu kalakutą. Pernai gaminau ir brandintą vaisių pyragą. Man sakė: na, skanu, bet gal geriau kepk savo įprastą aguonietį be miltų. Tai mano firminis pyragas su aguonomis, džiovintais vaisiais, žaliais obuoliais – be šio pyrago jau neįsivaizduojamos mūsų šeimos Kalėdos“, – sako Ligita ir mielai sutinka pasidalyti receptu pyrago, kuris patinka visiems, kam tik teko laimė paragauti.

Visiems labai patiko ir Ligitos lašišos bei špinatų keksas – jis labai lengvai pagaminamas, tinka tiek Kūčių, tiek Kalėdų stalui. Taip pat moteris gamina kepenėlių paštetą, karamelizuotus svogūnus, kuriuos patiekia su silke – sūraus ir saldaus skonių dermė suskamba fantastiškai. Tinka valgyti su karštomis bulvėmis ar juoda duona.

Ligita kviečia paįvairinti švenčių stalą ir dalijasi keliais receptais: lašišos ir špinatų kekso, aguonų pyrago be miltų ir raudonųjų svogūnų džemo.

Lašišos ir špinatų keksas

Lengvos tekstūros ir lengvo skonio lašišos ir špinatų keksas. Kas svarbiausia, lengvai pagaminamas.

Reikės:

200 ml grietinėlės
400 g šviežios lašišos
400 g šviežių špinatų
4 kiaušiniai
pagal skonį druskos, pipirų

Gaminimas:

* Nuo lašišos nuimame odą, išrenkame kaulus ir supjaustome smulkiais gabaliukais. Pilame 100 ml grietinėlės, beriame druskos, pipirų, įmušame 2 kiaušinius. Viską trintuvu keletą minučių malame iki vientisos masės.

* Špinatų lapus nuplauname ir sudedame į verdantį vandenį. Verdame ~4 minutes, tada nupilame į sietelį ir gerai nusausiname. Špinatus dedame į trintuvą, pilame 100 ml grietinėlės, įmušame 2 kiaušinius, taip pat beriame druskos, pipirų ir viską sutriname. Gaunama skysta masė.

* Pilame špinatų masę į sviestu pateptą kekso formą, tada dedame lašišos masę ir viską kepame apie 1 val. 180 laispnių įkaitintoje orkaitėje.

* Iškepus atvėsiname formoje, po to dedame į šaldytuvą ir paliekame keletui val.

* Labai skanu su tartar padažu (gaminamu iš marinuotų agurkų, majonezo, druskos, krapų, citrinos sukčių ir pipirų) ir skrudinta arba šviežiai kepta duonele.

Raudonųjūų svogūnų džemas

Reikės:

1 kg raudonųjų svogūnų
200 g rudojo(būtinai) cukraus
2-3 lapeliai lauro lapų
100 ml raudonojo vyno acto
2 v. š aliejaus
1 cinamono lazdelė arba 1a.š malto cinamono
0.5 a. š prieskonių mišinio (imbiero, muskato, cinamono, j.pipirų)
1 a. š druskos(arba pagal skonį)

Gaminame:

* Svogūnus nulupame, pjauname per pusę ir tada kuo ploniau pusžiedžiais.

* Į keptuvę pilame aliejų, beriame svogūnus ir druską, lauro lapelius. Viską troškiname apie 15 minučių arba kol svogūnai suminkštėja ir lengvai pagelsta.

* Tada supilame cukrų, raudonojo vyno actą, beriame prieskonius ir cinamono lazdelę. Išimame lauro lapelius ir ant silpnos ugnies nuolat pamaišant troškiname 20-25 min., kol skystis išgaruoja ir svogūnai karamelizuojasi.

* Šiltus svogūnus dedame į švarius indelius, užsukame, atvėsiname ir į šaldytuvą.

* Iš to kiekio gavosi 3 nedideli indeliai.

* Ant karamelizuotų svogūnų uždėkite gabalėliais pjaustytos silkės.
Taip pat tai yra puikus pagardas prie sūrių, duonelių, skarštiems sumuštiniams, mėsos patiekalams.
Aguonų pyragas su obuoliais (be miltų)

Reikės:

250 g aguonų
200 ml karšto pieno
220 g miltelinio cukraus
400 g žalių tarkuotų obuolių
6 kiaušiniai
120 g minkšto sviesto
3 a. š. kepimo miltelių
6-7 v. š. manų kruopų
keletas lašelių migdolų esencijos
recepto autorė vis tik dėtų keletą šaukštų miltų arba džiūvėsėlių

Gaminimas:

* Aguonas (dedu nemaltas) užpilti karštu pienu ir palikti brinkti 30 min. Joms išbrinkus, pieno perteklių (jei toks bus) nukošti.

* Minkštą sviestą su kiaušinių tryniais bei milteliniu cukrumi išsukti iki vientisos masės.

* Nulupti, sutarkuoti žalius obuolius. Palaikyti keletą minučių ir nuspausti susidariusias sultis.
Į išsuktą sviesto masę pilti manų kruopas, žalius tarkuotus obuolius, išbrinkusias aguonas, migdolų esenciją ir, jei dėsite, miltus ar džiūvėsėlius. Viską gerai išmaišyti.

* Kiaušinių baltymus išplakti iki labai standžių putų. Dėti baltymus į aguonų masę ir keliais judesiais labai atsargiai įmaišyti. Labai svarbu, kad masė nesukristų.

* Indą išklojame kepimo popieriumi ir lengvai patepame minkštu sviestu.

* Kepame apie 1 val. 170 laipsnių temperatūroje, likus 10-15 min. temperatūrą didiname iki 180, kol gražiai paruduos.

* Leidžiame atvėsti formoje ir dedame į šaldytuvą – keletui valandų arba palaikome per naktį.

* Prieš patiekiant pabarstome cukraus pudra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)