Kaip sako H. Bovševič, kelias valandas ar net paras skirti mėsos marinavimui ir kepimui gali ir nori tik tikri grilio fanatikai. Tad koks tas grilis sveikai ir greitai? BBQ Mama ne tik atsako į šį klausimą, bet ir dalijasi tokio grilio receptu.

Renkasi paukštieną

H. Bovševič pastebi, kad ieškantys sveikesnio ir greitai paruošiamo grilio patiekalo, renkasi paukštieną, kadangi ji yra lengvai virškinama, nekaloringa, joje gausu baltymų „Populiariausia yra vištiena dėl savo universalumo, o ir kaina prieinama. Vištienos marinavimui tinka visi prieskoniai, kuriuos ši mėsa greitai įsisavina. Užtenka druskos ir pipirų, o įmantresnių skonių mėgėjai gali lengvai pritaikyti ir netikėtų ingredientų, pvz., naudoti įvairias uogas, vaisius ar netgi natūralius terapinės klasės eterinius aliejus“, – pranešime spaudai sako H. Bovševič.

Kaip pažymi grilio šefė, vištiena iš kitų mėsų išsiskiria ir tuo, kad tiek jos marinavimas, tiek ir kepimas neatima daug laiko. Pasak jos, marinuoti vištieną užtenka vos 15 minučių, tiek pat laiko užtenka ir jai iškepti.

Populiarėja vėrinukai

Kaip pasakoja BBQ Mama, Lietuvoje vis labiau populiarėja šašlykų mini vėrinukai. „Vėrinukai, dar vadinami Satay, atkeliavo iš Azijos šalių, kur juos tiesiog gatvėje ruošia maisto prekeiviai. Tai skubantiems skirtas patiekalas, kuris yra ne tik greitai pagaminamas – jį patogu valgyti“, – pažymi H. Bovševič.

Vištienos vėrinukai

Kaip ji pasakoja, vėrinukams naudojami produktai supjaustomi labai plonai arba mažais gabaliukais, marinuojami prieš pat kepimą, suveriami ant medinių iešmelių ir kepami dažnai vartant stipriai įkaitintuose griliuose virš žarijų arba ant įkaitintų kepimo plokščių. Paruošti vėrinukai dažniausiai paskaninami padažais ir patiekiami tiesiog su iešmeliais arba pagruzdintoje bandelėje su salotomis. Kaip sako grilio meistrė, kiekvienas gali lengvai vėrinukus pasigaminti namuose, o tam visai laiko neturintys jų jau gali rasti ir Lietuvos parduotuvėse.

Patiekalui praturtinti – natūralūs terapinės klasės eteriniai aliejai

BBQ Mama pastebi, kad daugėja grilio mėgėjų, kurie mėsos pagardinimui renkasi netikėtą prieskonį – eterinius aliejus. „Eteriniai aliejai padeda praturtinti maistą mikroelementais, kurių produktai netenka, kai yra termiškai apdorojami. Tiesa, galima naudoti tik terapinės klasės šimtaprocentinius eterinius aliejus, kurie yra skirti maistui. Šių aliejų negalima šildyti, todėl juos naudoti galima tik jau ant iškeptos mėsos”, – atskleidžia H. Bovševič.

Kaip ji pažymi, užtenka vos vieno ar dviejų lašelių, kuriuos siūlo sumaišyti su kitais ingredientais ir užtepti ar apipurkšti iškeptą mėsą. „Puikus derinys prie ant grilio keptos vištienos būtų apelsinų sulčių, žiupsnelio druskos, pipirų ir čiobrelių eterinio aliejaus mišinys. Viską sumaišome ir tepame ant mėsos. Taip pat galima naudoti ir baziliko, rozmarinų, imbiero ar citrusinių vaisių eterinius aliejus. Tai jau kiekvieno skonio reikalas“, – kulinarinėmis grilio paslaptimis dalijasi grilio šefė.

Renkasi kepimui ant grilio netradicines daržoves

Niekam jau ne naujiena ant grilio keptos daržovės. Visgi H. Bovševič pastebi naują tendenciją – lietuviai vis drąsiau renkasi griliui netradicines daržoves. Kaip ji pasakoja, kepami ridikėliai, morkos, pekininis kopūstas, cikorija, kaliaropė, burokėliai.

„Daržoves galime kepti pjaustytas griežinėliais, perpjautas išilgai ar suvertas ant iešmelių. Užtenka jas patepti lydytu sviestu. Jei norisi prieskonių, patarčiau naudoti druską ir pipirus. Svarbu daržoves kepti ant lengvos ugnies, neperkepti, neapdeginti. Iškeptas daržoves siūlau įvynioti į foliją arba įdėti į indą su dangčiu ir palaikyti keletą minučių, kad iki galo įsigertų kvapai ir skoniai. Sveika, greita, patogu, o ir labai skanu“, – patarimais dalijasi grilio šefė.

Ieškantiems netradicinių skonių BBQ Mama siūlo išbandyti vištienos krūtinėlės Satay mandarinų skonių marinate.

Satay vėrinukai mandarinų skonių marinate

 BBQ Mamos vėrinukai

Reikės:

- 2 vnt. vištienos krūtinėlių
- Marinatui reikės:
- 1.5 šaukšto augalinio aliejaus;
- 0,5 puodelio sojų padažo;
- Poros skiltelių tarkuoto česnako;
- 0,5 puodelio vandens;
- 0,5 šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero;
- 3 šaukštai rudojo cukraus;
- 3 vnt. sutrintų mandarinų;
- 1 šaukštelio sezamo aliejaus

Padažui reikės:

- Paruošto marinato;
- 0,5 puodelio žemės riešutų sviesto;
- 1 šaukšto medaus;
- 2 lašų mandarinų eterinio aliejaus

Kaip paruošti:

1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite pailgais griežinėliais;

2. Dideliame dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus;

3. Vištienos gabaliukus verkite ant medinių iešmelių ir įdėkite į indą (galima marinuoti ir maišeliuose, tada marinatas geriau laikosi);

4. Į indą su vištiena įpilkite paruoštą marinatą, uždenkite indą dangčiu ir suplakite, kad vištiena gerai apliptų marinatu. Įdėkite į šaldytuvą ir marinuokite mažiausiai 15 min.;

5. Išėmus vėrinukus iš marinato supilkite likusį marinatą į mažą puodą, kadangi jį dar naudosite padažo paruošimui - žemės riešutų sviesto glazūrai;

6. Į puodą su marinatu, dėkite žemės riešutų sviestą ir virkite maišydami maždaug 10 minučių arba kol sutirštės. Į atvėsusią glazūra įlašinkite porą lašų natūralaus terapinės klasės mandarinų eterinio aliejaus, ištirpinto meduje;

7. Ant grilio iškepkite paruoštus vėrinukus, iškepus dėkite į foliją ir užpilkite paruoštą glazūrą palaikykite apie 10 minučių. Vėrinukus galite patiekti su ryžiais ar daržovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)