Atrado sėkmės formulę
Nors šešeri metai, atrodytų, nėra labai ilgas laiko tarpas, prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio šeimos restoranėlio savininkai sako savo klientų maisto pasirinkimuose pastebintys gan didelius pokyčius.
„Kai tik pradėjome veiklą, labai daug dėmesio skyrėme prisitaikymui prie lietuviško skonio. Bet taip, kad išlaikytume indiškai labai artimos bengališkos virtuvės esmę – autentiškus prieskonius ir mėsos marinavimo būdą.
Užtat leidome sau eksperimentuoti su garnyrais bei padažais. Tai pasiteisino – atradę labiausiai priimtinus lietuviškam skoniui derinius įgijome daug nuolatinių klientų, kurie užsuka pas mus beveik kasdien“, – pasakojo Jolita Aktar.
Aštrių patiekalų jau nevengia moterys
Tačiau, pasak Jolitos, pastaruoju metu vis daugiau lankytojų nesibaimina aštresnių patiekalų, nori išbandyti ką nors naujo. Ir apskritai yra labiau išprusę šioje srityje: žino įvairius aitriųjų pipirų rūšis, prieskonius, padažų pavadinimus ir numano jų aitrumo lygį.
„Ko gero, labiausiai stebina moterys. Jei tada, kai pradėjome dirbti, aštriau paragauti išdrįsdavo dažniausiai tik vyrai, dabar to neatsisako ir moterys. Leidžia sau eksperimentuoti, mėgautis, pažinti naujus skonius“, – pastebėjimais dalijosi Jolita. Stebina ir vaikai bei vyresni žmonės, kurie anksčiau neragavę tokio turtingo prieskoniais maisto. Kartais juokaujame, kad jie įgyja priklausomybę nuo gardžių prieskonių aromatų bei skonių gausos.
Populiariausi bengališkoje virtuvėje žalieji čili pipirai ir raudonieji čili milteliai, kurie, beje, gali būti labai skirtingų aštrumo lygių.
„Mes ruošiame klasikinio aštrumo patiekalus, tačiau tarp mūsų klientų yra ir deginančio skonio mėgėjų, žinančių, kas yra Naga ar Carolina – vieni aštriausių pipirų pasaulyje. Kiekvienam norinčiam pakeliame aštrumo lygį iki jo pageidaujamo“, – teigė pašnekovė.
Padeda sušilti ir neapsunkti
Pasak Farido, aštrūs patiekalai padeda ne tik atrasti naujus skonius ir mėgautis maistu, bet ir gali būti labai aktualūs šaltuoju metų laiku. Ypatingai tinka žmonėms, kurie yra jautresni šalčiui.
„Savo patiekalams marinuoti naudojame imbierą, česnaką, svogūną, prieskonines žoleles bei įvairius žalumynus. O aštrūs prieskoniai valgiui suteikia šildančių savybių ir kartu neapsunkina, kaip valgant riebų, kaloringą maistą: cepelinus, plokštainį ir panašiai“, – aiškino J. Aktar.
Bengališkai paruoštą vištieną, kurios yra net keturi skirtingi skoniai („Tandoori“, „Malai“, „Garlic“, „Chilli“), „Kebab Republic“ šefas Faridas marinuoja naturaliame jogurte, suteikiančiame mėsai sultingumo, kartu su savo sukurtu kvapniu prieskonių mišiniu.
„Beje, visus padažus gamina pats Faridas ir juose taip pat gausu įvairių bengališkų prieskonių, turinčių sveikatai palankių savybių, kurie gerina virškinimą“, – sakė pašnekovė.
Nevalgo šviežių daržovių
„Įdomu, kad Bangladeše jie šviežių daržovių beveik nevalgo, o tradicinė vištiena patiekiama špižinėse lėkštelėse ir primena mums puikiai pažįstamą šašlyką. Mes kepame vištieną ant grilio, bet pateikiame kaip Lietuvoje jau puikiai pažįstamą kebabą. Rudens, žiemos sezono metu išsiilgusiems skonių gausos ir šilumos rekomenduojame paragauti pasirinkto skonio vištienos sveikuoliškame lavaše arba lėkštėje su ypatingai traškiomis bulvytėmis, autentišku ryžių ir avinžirnių garnyru „Kichuri“ ar ant griliaus keptomis daržovėmis.
Labai džiaugiamės, kad sugebėjome šviežią, kokybišką, pagal tradicinius bengališkos virtuvės principus paruoštą aukštos kokybės maistą padaryti labai patrauklų lietuviškam skoniui ir kartu tinkamą kasdieniam valgymui ne tik vietoje, bet ir išsinešimui“, – sakė šeimos verslo atstovai Faridas ir Jolita.