Ketvirtadienio vakare Pirklių namuose vykusio renginio metu paskelbtas ir iki šiol neatskleistas projekto „30 geriausių restoranų“ pirmasis dešimtukas. Likę į geriausiųjų trisdešimtuką patekę restoranai buvo pristatomi kasdien iki baigiamojo renginio. Visus dalyvius vertino į Gero maisto akademiją susibūrę daugiau nei 100 maisto industrijos profesionalų.
„Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad norint būti sėkmingam nebeužtenka padaryti tik įspūdingo patiekalo – labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų“, – 2018 m. rezultatus apibendrina Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Geriausias iš geriausiųjų
Pirmąja vieta pagal visus kriterijus 2018 m. reitinge buvo įvertintas šefo M. Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“. Dar iki projekto finalo M. Praškevičius sakė, kad pastarieji metai su „Džiaugsmu“ jam buvo patys nuostabiausi: „Aš dabar kasdien džiaugiuosi ateidamas į darbą“, – sakė jis. O kone kas antras trisdešimtuko šefas per išankstinius interviu paklaustas, kur kviestų užsienio svečius (be savojo restorano), paminėjo irgi būtent „Džiaugsmą“.
„Vis dėlto turėti du restoranus („Stebuklų“ šiemet sąraše nebeliko – aut. past.), kurių virtuvė ir klientų lūkesčiai yra skirtingi, bet vienodai aukšti – nėra lengva. Kalbant apie „Džiaugsmą“ čia mano tikslas paprastas – patiekti žmonėms patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. Šios galimybės laukiau ilgai, tai buvo mano svajonė“, – apie pernai duris atvėrusį antrąjį savo restoraną-bistro ir natūralaus vyno barą kalba šefas.
DELFI Maistas apsilankius dar tik duris atverti besiruošiančiame restorane M. Praškevičius prisipažino: „Tai buvo mano trejų metų svajonė. Vasarą, kai „Tymo“ turguje pirkdavau daržoves „Stebuklams“, susidraugavau su čia prekiaujančiais ūkininkais. Labai norėjau daugiau jų produktų, bet „Stebukluose“ jau viskas buvo įsivažiavę. Taigi „Stebuklai“ yra „Stebuklai“, o čia bandysim paaiškinti, kad paprasti dalykai irgi kelia džiaugsmą.“
Beje, atsitiktinai sutapo, kad geriausiųjų penketuke vienodai pozicijomis pasikeitė „World’s 50 Best Restaurants“ (pasaulio geriausių restoranų sąrašas) ir „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ laureatai. Praėjusių metų antras geriausias restoranas pakilo į pirmąją vietą („Džiaugsmas“ – Lietuvoje, „Osteria Francescana“ – pasaulyje), o pirma vieta nukrito į ketvirtąją („Gastronomika“ – Lietuvoje, „Eleven Madison Park“ – pasaulyje).
Pokyčiai šių metų lentelėje
Trumpai apibendrinus rezultatus, iš praėjusių metų sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – netgi 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016 m., nei 2017 m. reitinguose: Vilniuje esantys „Amandus“ (7 vieta), „Ertlio namas“ (17 vieta), „Selfish“ (21 vieta), „El Mercado“ (28 vieta) ir Kauno „Ieti“ (24 vieta).
Šiemet turime ir 3 restoranus, kurie į geriausiųjų trisdešimtuką sugrįžo, t.y. 2016 m. jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai, nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę: „Böff“ (20 vieta), „Stikliai“ (23 vieta), MEAT (27 vieta)
Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko per 18 pozicijų. Tai pavyko pasiekti Trakuose esančiam „Apvalaus stalo klubui“. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko per 13 pozicijų (restoranas „Palanga“).
„Vis dėlto reikia pabrėžti, kad visi šiame projekte įvertinti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas, saviti, kūrybiški ir išskirtiniai. Būtent jie šiais metais iš daugiau nei 100 akademijos narių gavo daugiausia balų. Pastarieji vertindami privalėjo atsižvelgti į maisto kokybę ir patiekalų kūrybiškumą, aptarnavimo lygį, aplinką, gėrimų kortą ir dar daugiau projekto reglamente nustatytų kriterijų“, – teigia L. Petrukaitis.
2018 m. geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas
1 vieta. Džiaugsmas, šefas Martynas Praškevičius
2 vieta. Monai, šefas Vytautas Samavičius
3 vieta. Sweet Root, šefas Justinas Misius
4 vieta. Gastronomika, šefas Liutauras Čeprackas
5 vieta. Šturmų švyturys, šefas Česlovas Žemaitis
6 vieta. La Esperanza, šefas Justinas Kapkovičius
7 vieta. Amandus, šefas Deivydas Praspaliauskas
8 vieta. Dine, šefas Donatas Šatkauskas
9 vieta. SOMM, šefas Mindaugas Saulis
10 vieta. Gaspar's, šefas Gasparas Fernandesas
11 vieta. Nüman, D. J. Pennell, D. Kaupas, P. Zuoza, K. Liukaitytė
12 vieta. Apvalaus stalo klubas, mentorių komanda
13 vieta. Monte Pacis, šefas Rokas Vasiliauskas
14 vieta. Momo Grill, šefai Valdas Anusevičius, Vytautas Samavičius
15 vieta. Saint Germain, šefas Gediminas Švenčionis
16 vieta. Da Antonio, šefas Dmitrijus Babenko
17 vieta. Ertlio namas, šefas Tomas Rimydis
18 vieta. Ti'ana, šefas Jaroslavas Girdzijevskis
19 vieta. Nerija, šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius
20 vieta. Böff, šefas Mheras Gevorkjanas
21 vieta. Selfish, šefas Tadas Vibrantis
22 vieta. uoksas, šefas Artūras Naidenko
23 vieta. Stikliai, šefas Linas Bražinskas
24 vieta. Ieti, šefė Inga Turminienė
25 vieta. Telegrafas, šefas Vytautas Alekna
26 vieta. Palanga, šefas Raimundas Dambrauskas
27 vieta. MEAT, šefas Artūras Butkūnas
28 vieta. El Mercado, šefas Martynas Maciulevičius
29 vieta. Sofa de Pancho, šefas Vitalis Čižauskas
30 vieta. Velvetti, šefai Snieguolė ir Remigijus Žižiai
Kas balsuoja?
Šis projektas yra tęstinis ir jo tikslas – suvienyti kuo didesnį maisto ir gėrimų ekspertų ratą vieningam balsavimui, kuris ilgainiui taps atspirties tašku sekant Lietuvos gastronomijos žemėlapį ir jo pokyčius.
Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja daugiau nei 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.