Kasmet šventiniu laikotarpiu apžvelgiu tendencijas (kaip „tendencijų analitikas“, taip save pavadinau) ir įvardinu geriausius iš geriausių – meno požiūriu.
Kai kurių restoranų čia nebus tik todėl, kad aš jų neaplankiau. Tai irgi rodiklis. Jei restoranas manęs nesugeba sudominti, tai irgi daug ką pasako.
Kitus būsiu pamiršęs ir nuoširdžiai atsiprašau, nes rašau iš atminties, kaip menininkas.
Kai kuriais nusivyliau. Jų irgi neminėsiu. O kam? Kai restoranas nebeveža, jis žino ir pats, nors viešai neprisipažins.
Praėję metai buvo pažymėti Michelin apdovanojimais, kurių atskirai neaptarinėsiu, nes kas yra Michelin? Tik dar vieni vertintojai. Prancūzams reikia padėkoti, kad jie ištraukė iš namų ir atvedė prie stalų daugybę lietuvių, kuriems šiaip „pas mamą skaniausia“ bet jeigu užsieniečiai pagiria, tai jie irgi nueis, nes užsieniečiai žino geriau. Tai lietuviškos baikščios pagarbos užsieniečiui sindromas: net užsienietis žentas yra geriau už vietinį, o labiausiai mylimi lietuviai aktoriai yra tie, kuriuos žino Maskvoje.
Sąmoningai nerašiau numerių, nes tai nėra sąrašas nuo geresnio prie dar geresnio ar atvirkščiai. Kiekienas čia paminėtas restoranas turi priežasčių, kodėl jis yra sąraše.
Neradote savo mėgstamo restorano? Nieko baisaus. Čia mano sąrašas, ne jūsų. Kada nors ir jūs galėsite vertinti restoranus.
Tiems, kas sakys piktai, kad čia vėl Užkalnio draugai, turiu žinutę. Aš bent jau draugų turiu, skirtingai nuo jūsų.
Štai restoranai, kur aš eisiu ir vėl.
Da Antonio, Vilnius
Influencerių ir išsišiepusių garbanotų kvaišų laikais, o taip pat pusei Lietuvos neturint smegenų ir vaikštant paskui atvirus reklamininkus ir jų pašildytus žemaičių blynus ir fabrikinius šaltibarščius su vištienos sparneliais iš didmenos, man malonu žinoti, kad tebėra restoranas, kuris nė karto ir niekaip nenuvylė solidžia, nuoseklia ir tiksliai suprantama itališka virtuve.
Bon Chop, Vilnius
Geras pavyzdys, kai kepsninė yra tiek pasiekusi, kad pagerinti tiesiog neįmanoma, tiesiog reikia kūrenti ugnį ir laikyti standartą.
Bučeris, Vilnius
Tas pats, ką minėjau aukščiau. Tobulai kepti tobulą mėsą ir gaminti geriausias šalyje Cezario salotas – ko daugiau reikia.
Stikliai, Vilnius
Jei jums atrodo, kad lengva taip ilgai išlikti svajone, keičiantis šefams, interjerams ir pasiliekant tik šeimininkams, kurie atsparūs laikui, tai jūs klystate. Stebuklas tęsiasi.
Stiklių aludė (Taverna), Vilnius
Lietuvoje, kuri be galo didžiuojasi savo virtuve ir tradiciniais lietuviškais patiekalais, tai vienintelis vertas dėmesio lietuviškos virtuvės restoranas. Niekas neaplenkė ir niekas net nepriartėjo. Užsisakykite cepelinų.
Demo, Vilnius
Šefo Tado Eidukevičiaus kūrinys jau buvo mano išgirtas, aš tik pridėsiu, kad pirmąjam viešai pakelti kainas, kurios Lietuvos aukšto lygio restoranuose seniai atsilieka nuo kitų turtingų šalių, yra protinga, drąsu ir sąžininga.
Pataikauti zyzliams ir verksniams su jų amžinu lūkesčiu pigiai pavalgyti nėra kelias į sėkmę.
Nineteen 18, Vilnius
Suerzinęs daugiausiai sąmokslo teoretikų (nes gi šefo tėvas buvęs Lietuvos premjeras, tai jau tikrai per blatą gavo prancūzišką įvertinimą) turi būti paminėtas. Šefas taip išgarsėjo, kad šiemet gavo eurokomisaro pareigas Briuselyje savo tėvui. Tai taip pat vienintelis restoranas, kurį įtraukiau net nespėjęs ten nueiti, bet remdamasis tik savo patarėjais ir savo sekretoriato nuomone.
Pas mus, Vilnius
Pamoka visiems, kaip galima būti vienais geriausių šalyje be influencerių, tiktoko strategijų ir pozicionavimo. Mylėkite maistą beprotiškai ir bus jums laimė.
Senoji kibininė, Trakai
Prekės ženklas didelis, bet ne visi kibinai, kuriuos parduoda su šiuo pavadinimu, verti dėmesio. Taip, parduodami iš vagonėlių prie prekybcentrių yra geresni nei tie bevardžiai, kuriuos pirksite paties prekybcentrio kepinių skyriuje ar degalinėje. Tačiau asketiški, nedideli ir penkiskart kvapnesni negu visi likusieji yra būtent kibinai iš trobelės Trakuose. Jie nusipelno premijos už užsispyrimą.
Flying Tomato Pizza, Vilnius
Kas būtų pagalvojęs, kad galima net Vilniuje, kuris išlepintas gerų picų, įsikurti Pilies gatvėje (kuri naikina beveik viską, kas gyva, ir šeria turistus etno-pusfabrikačiais) ir nepaslysti?
Malkinė, Nida
Aš nesuprantu, kaip jie tai daro, bet viena geriausių šalies picerijų prabangiausiame šalies kurorte, skirtame geriausiems žmonėms, yra nelengvai randama, bet visi, kas ją žino, tą piceriją randa.
Telegrafas, Vilnius
Viešbučio pavadinimas pasikeitė, ir jo niekas iš atminties nepasakytų (visi sako „tas, kur buvęs Kempinski“), tačiau restoranas buvo Telegrafas ir liko Telegrafas, matęs daug puikių šefų. Virtuvės šeimininkas maestro Justinas Kapkovičius, visada linksmas ir atsipalaidavęs, turi pagrindinį didžio profesionalo požymį: niekada neįsitempia.
Vyto Samavičiaus restoranai Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune
Vienintelis įrašas, kuris bus kolektyvinis. Trys kepsninės tokiu pačiu pavadinimu Momo Grill trijuose svarbiausiuose šalies miestuose, Monai uostamiestyje, Augustin Vilniuje ir Augustin Tapas Bar visi pažymėti nerealiais šefo sugebėjimais lakoniškai ir aiškiai parinkti nedidelį kiekį produktų, kur kiekvienam yra priežastis, ir Yotam Ottolenghi mokyklos ir italų virtuvės dėmesiu ir meile daržovėms.
Numan, Kaunas
Pradėjęs dūmais ir veidrodžiais, kaip sako anglai, ir pratinęs negudrius kauniečius prie poniško maisto skandinaviškoje pakuotėje, dabar tai neįtikėtinai aukšto lygio ir išmanus restoranas su patirtimi be paslydimų ir klaidų.
Elven, Vilnius
Šefas Adomas Jegnoras, kažkada kūręs Užkalnio burgerį (buvo toks laikas, gyvenimas juk ilgas), dabar tiesiog stengiasi parodyti, ką galima padaryti su nuostabiausiomis sudėtinėmis dalimis pasaulyje ir slapčia vis įspraudžia beveik visur dalelytę Japonijos maisto gamybos ideologijos.
Pušų paunksnėje, Palanga
Kaip Arvydas Sabonis žaidė krepšinį ne dėl pinigų, taip ir jo žmonos Ingridos Sabonienės restoranas yra visiškai iš meilės ir obsesijos geriausiems maisto produktams – tai geriausi šalies Kiyvo kotletai, geriausi pusryčiai Baltijos šalyse ir geriausias žuvies išmanymas už Italijos ir Kalifornijos ribų, kokį man yra tekę matyti.
U Gruzina, Vilnius
Lietuviai galvoja, kad išmano gruzinų virtuvę ir net moka sakyti žodį „Sakartvelas“, tačiau išties supranta apie tą šalį ir jos virtuvę mažai, o remiasi mamučių nostalgija viščiukui tabaka. Pati geriausia ir net verta baisių eilių per pietus gruzinų virtuvė yra čia.
Kinza, Vilnius
Šalyje, kur plovą gamina visi – ir visi kalba apie tai, kaip jie gamina autentiškai (vienas Kaune net pozuoja su uzbekiška kepuraite), geras plovas yra čia, ir jau daug metų. Kai kurie dalykai nesikeičia.