Bet tai – ne vienintelis rodiklis. Mano mylimoje ir labai dvasiškai man artimoje Klaipėdoje (jūs to nežinote, bet prieš trylika metų, kai persikėliau į Lietuvą, svarsčiau įsikurti Klaipėdoje, bet, deja, didžioji dalis mano darbų ir filmavimų visgi yra Vilniuje) yra restoranų gyvybingumui reikalingi faktoriai: nedidelės nuomos, vietos automobiliams statyti, puikūs maisto profesionalai ir, svarbiausia, labai nemažai užsieniečių, kurie mėgsta restoranus ir juose leidžia pinigus, skirtingai nuo lietuvių, kurie man kasdien rašo, kad jiems skaniau silkė su bulvėmis ir jie po myželinus nesivalkioja – lyg aš jų klausčiau, kas jiems skaniau ir kur jie vaikšto.
Klaipėdoje tylioje S.Šimkaus gatvėje (visiškai netoli nuo Stasio Šimkaus konservatorijos) man patarė pažiūrėti naują mažą indų restoraną Indija House. Jau patinka, kad pavadinimas kartu lietuviškas ir angliškas. Respektas.
Laiptai į rūsiuką (kaip įsivaizduoju, jų nuoma tikrai nebrangi), ir nedidelės jaukios patalpos su indiška muzika. Vienas padavėjas, kuris kartu ir barmenas (buvo ankstyva popietė, todėl buvau vienintelis svečias – visi lietuviai kapuose; nors kurjeriai irgi vežiojo maistą). Meniu – eklektiškas (ką mokam gaminti, tą ir gaminam – ne tik curry, bet ir wok patiekalus – pažymėta Azijos fusion, todėl yra kiaušininiai lakštiniai, su vištiena, krevetėm ar kiauliena ar daržovėm, Tailando tom kha arba tom yum sriuba), gal kiek chuliganiškai netradicinis ir nelabai ilgas, bet tai natūralu. Nereik įsivaizduoti, kad mažytis restoranas gamins visą didžiulį repertuarą, kur ir tandyro krosnis, ir penkios grupės (ėriena, kiauliena, vištiena, jūros gėrybės ir daržovės), ir kiekviena jų su visais padažų variantais, nuo korma ir tikka masala ir jalfrezi iki madras ir vindaloo, ir biryani ryžiai ir penkių rūšių naan duona.
Alus – tik lietuviškas, indiško nėra, manau, ne dėl patriotizmo savo naujajai Tėvynei, o todėl, kad mažam restoranėliui labiau apsimoka pardavinėti lietuvišką alų, o ne importuotą iš toli su visais susijusiais antkainiais. Be to, su visa mano pagarba Indijai, jos alus (kaip ir Kinijos, Tailando ar Singapūro) niekada manęs ypatingai nežavėjo: šviesus lageras ir tiek.
Daržovių samosos, 4 EUR (gruzdinti trikampiai pyragėliai, gruzdinti aliejuje, prikimšti bulvių, žaliųjų žirnelių, anakardžių riešutų ir razinų – atkreipkite dėmesį, kad bulvės Indijoje atsirado grynai dėl kolonistų, kurie jas ten atvežė; iki kolonijinio laikotarpio indai nežinojo nei bulvių, nei pomidorų, nei anakardžių, nei arbatos, nei čili pipirų) buvo pasakiškai geros, karštos, traškios, ir buvo patiektos su trimis padažais, iš kurių vienas buvo tokio aitrumo, kad jame galėjo ištirpti šaukštas. Man jau buvo gera.
Pagrindinis patiekalas buvo krevečių kadai (prawn kadai, 14,50 EUR) – su pomidorais, svogūnais, pipirais ir prieskoniais, ir man šis šiaurinės Indijos patiekalas buvo jaukus ir mielas lapkričio pirmąją, ir patiko, kad patiekalas buvo patiektas pusiau sausai (ne pliurzė) ir rūpestingai išdėliotas lėkštėje, taip, kad matytųsi sudėtinės dalys.
Naan duona, kuri kepama tandyre (tandoor), irgi yra importas: naan persiškai reiškia tą pačią duoną, ir atsirado dabartinėje Indijoje tais laikais, kai persai ten turėjo Delio sultonatą, kuris apėmė beveik visą dabartinę Indiją, Pakistaną ir Bangladešą. Aš labiausiai mėgstu česnakinį variantą (garlic naan, 2,90 EUR), ir viskas buvo pagaminta taisyklingai, ir gailėjausi, kad tik vieną užsisakiau – bet gal ir gerai, nes kiek atneštų, tiek ir būčiau suvalgęs. Saiko juk nejaučiu.
Sumokėjau 37,90 EUR – kas sako, kad Lietuvoje brangu valgyti? Man šis jaukus restoranas priminė mano gyvenimą Anglijoje, penktadienio vakaro išvykas į vietinį restoranėlį kokiu nors indišku pavadinimu ir su bengalais salėje ir virtuvėje – kaip visada, svarbiausias dalykas valgyme yra emocija. Jeigu restoranas pagauna emociją, jis daro viską teisingai. Klaipėdoje tai jau ne pirmas indų restoranas (apie Devi Indian jau rašiau anais metais: „Užkalniui Klaipėdoje atidarė restoraną: tegu tik valgo“), ir žinau, kad bus jų ir dar, o kol kas prašom visi šildyti niūrų savo rudenį ir žiemą saulėtu maistu. Klaipėdiečiai, ar žinote, kaip jums sekasi?
Keturios žąsys iš penkių.
Indija House, S.Šimkaus g. 14, Klaipėda.
Tel. +370 666 00644.
Facebook rasi čia.
Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 21:00, penktadieniais nuo 11:00 iki 22:00, šeštadieniais nuo vidurdienio iki 22:00.