Varėna yra Dzūkijos miškų spiritualinė sostinė (ne industrinis Alytus, deja), nors, žinoma, tai, ką mes šiandien vadiname Varėna, yra naujoji, sovietinė Varėna, o tikroji Varėna (klaidingai vadinama Senąja Varėna) yra už kelių kilometrų – ten, kur gimė Čiurlionis ir ten, kur yra kraupiausia Lietuvos istorijoje struktūra, baisesnė net už sovietinę architektūrą, tai suvirintas iš vamzdžių klaikus Senosios Varėnos transporto žiedo bokštas. Tas bokštas yra matomas iš kosmoso, kaip Egipto piramidės.
Varėna nėra daili: jei mieste gražiausi urbanistikos elementai yra degalinės, tai žinote, ką noriu pasakyti. Bet ne dėl estetikos ten vykstu: Varėna yra pakeliui į nacionalinio parko slėpinius, ir todėl aš ten būnu pakankamai dažnai. Tankiai vaizduoju ir su kolega Rokiškiu Rabinovičium, kuris yra gurmanas toks, kad neklauskit.
Jei prisimenate, šią vasarą jau siautėjome kitame puikiame Varėnos restorane: „Užkalnis Varėnoje: „Kas?“ „B***s per šakas!“.
O dabar sulindome į pilkoko (pilkas ir nykus, kaip kokioje provincialioje Suomijoje) pastato pirmąjį aukštą. Restoranas paprastu pavadinimu „Grilis“ buvo pilnas. Nesakau „sausakimšas“, nes nekenčiu šio kvailo žodžio. Kas yra sausakimšas? Būna šlapiakimšas? Kas sugalvojo šį žodį? Tie patys žmonės, kurie sugalvojo žodžius „snygis“, „lijundra“, „telkšoti“ ir „pūpsoti“, kurių niekas normalioje kalboje nevartoja.
Bet vietą mums rado. Turbūt pagalvojo, žiū, kokie malonūs žmonės. Reikia juos pamaitinti.
Buvome išalkę per dieną nuo filmavimų, todėl nenustebkite, kad tiek visko užsisakėme. Šiaip valgome saikingai.
Grybienė-baravykienė (4.90 EUR) ne tik buvo tiršta, jauki, apvelkanti gerumu, bet dar ir su dviem bulkutėm-pampuškom. Kaip tie pyragėliai, kuriuos patiekdavo (gal ir dabar patiekia) Vilniaus „Neringoje“ su jų nuostabiu ir paprastu vištienos sultiniu.
Paprastai dalinamės su kolega, bet čia valgėme po porciją kiekvienas! Ši sriuba buvo nuostabus dzūkiškas standartas, skambanti širdyje, kaip Čiurlionio „Miškas“.
Beje, visi kas mane skundžiate instancjoms dėl mano tekstų, nepamirškite paskųsti žodžio „baravykas“, nes tai slaviškas žodis iš rusiško „боровик“.
Kažkaip mudu patraukė ant vištienos, todėl gerbiamas kolega valgė švelnią ir sodrią vištieną su dzūkiškomis pasaulinės klasės voveruškomis (9 EUR), ir patiektą su tradicinių lietuvišku provincijos garnyru, kuris buvo paprastas ir mielas: pomidorai, žalumynai, absoliučiai pavyzdinės bulvytės. Nė vienos papigintos sudėtinės dalies.
Aš užsinorėjau Kiyvo kotleto, kurį mano nuostabioje jaunystėje vadino Kijevo kotletu (o paskui kotletu „Neringa“, padėk Dieve), ir kuris yra vienintelis patiekalas, kurį pasauliui atnešė Sovietų Sąjunga (žr. mano mėgstamą knygą apie sovietų buities istoriją, „U. S. S. R.: From an Original Idea by Karl Marx“ Polonsky, Marc, Taylor, Russell F., ISBN: 9780571138425).
Žinoma, tai nebuvo tas Kijevo kotletas, kuris mane kelia dangun ir šventina Palangoje pas Sabonius (populiariausias mano straipsnis DELFI istorijoje, „Užkalnis Palangoje: Sabonių viešbučio maistas šokiravo“). Bet tai atsiprašau, Palangoje tas kotletas €30, o čia Varėnoje kita rinka, €8). Kainos skirtumas tris su puse karto. Tai jūs suprantat.
Bet ir Varėnoje buvo kotletas geras, smagus ir man pakėlė nuotrauką tiek, kad dar ir užsisakėme lietuvių liaudies desertų, blynelių su varške, kurie dar ir buvo su žemuogių uogiene. Pajutau paslėpsnius kutenant vaikystę.
Už du žmones sumokėjau vos 47.80 EUR, ir dar Rokiškis davė penkis eurus arbatpinigių.
Ką pasakysiu? Yra pasaulyje Michelin restoranai, yra prabangios sostinės įstaigos, kurias aš irgi myliu visą širdimi, bet be tokių paprastų provincijos vietų, kurios surenka daug žmonių – miestelyje, kur vos septyni tūkstančiai gyventojų, nebūtų ir didmiesčių išskirtinių vietų, destinacijų, salonų, launžų ir Michelinų. Šalies gastronominė kultūra sunkiasi į visus populiacijos ir geografijos sluoksnius, ir už tai aš esu šiai puikiai, sąžiningai, draugiškai vietai dėkingas.
Keturios žąsys iš penkių. Grilis, Vytauto g. 18, Varėna. Tel. +370 310 31588. Facebook puslapis: https://www.facebook.com/grilis-varena
Nuo sekmadienio iki ketvirtadienio nuo 10:00 iki 20:00, penktadieniais nuo 10:00 iki vidurnakčio.