Reikės (6 porcijoms):
1 kg moliūgo,
alyvuogių aliejaus,
5 cm imbiero šaknies (arba mažiau – pagal skonį),
1 didelio svogūno,
4 česnako skiltelių,
300 ml grietinėlės,
70 g sviesto,
0,5 šaukštelio rūkytos paprikos,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.
* Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
* Moliūgo minkštimą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais, sudėkite į popieriumi išklotą skardą, pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir kepkite, kol suminkštės – apie 20 minučių.
* Svogūną, česnakus, nuvalytą imbiero šaknį smulkiai supjaustykite.
* Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite sviestą. Suberkite pusę imbiero, svogūną, česnakus ir 5 minutes pakepinkite, kad suminkštėtų. Tada užpilkite 1 litru šalto vandens (arba vištienos sultinio). Kai užvirs, pasūdykite.
* Sukrėskite keptą moliūgą ir, pavirę 20 minučių, sutrinkite panardinamu trintuvu.
* Kol virs sriuba, 2 minutes pakepinkite aliejuje likusį imbierą, pabarstykite rūkyta paprika ir iškart nukaiskite. Šiek tiek paaušinkite kambario temperatūroje.
* Šaltą grietinėlę suplakite iki standumo. Pasūdykite pagal skonį ir atsargiai mentele įmaišykite kepintą imbierą su papriką.
* Į kiekvieną lėkštę įpilkite sriubos, įkrėskite plaktos grietinėlės, apibarstykite maltais pipirais ir patiekite.
Reikės (4 porcijoms):
700 g moliūgo,
1 vidutinės morkos,
2 bulvių,
2 svogūnų,
1 česnako,
1 rozmarino šakelės,
200 g šoninės,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
juodųjų pipirų.
* Moliūgo minkštimą, morką, bulves, svogūnus supjaustykite 2 cm kubeliais.
* Nuskabykite rozmarino lapelius. Viską sudėkite į gilią kepimo formą kartu su nuvalytomis česnako skiltelėmis, apliekite aliejumi, pasūdykite, įberkite pipirų ir sumaišykite. Paskui 30 minučių kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje.
* Šoninę supjaustykite 1 cm kubeliais. Paskrudinkite keptuvėje, kol virs spirgučiais – išsilydžiusius riebalus galite supilti ant kepančių daržovių.
* Į formą su moliūgais įpilkite 1,2 litro verdančio vandens, išmaišykite, kad neliktų prikepusių gabalėlių. Tada perpilkite viską į puodą, užvirinkite, pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite.
* Pabarstykite skrudinta šonine ir patiekite.
Reikės (6–8 porcijoms):
120 g rūkytos lašišos gabalėlių,
1,5 kg moliūgo minkštimo,
6 graikinių riešutų branduolių,
30 g parmezano sūrio,
žiupsnelio cinamono,
800 g daržovių sultinio,
100 ml grietinėlės,
1 šaukšto aliejaus,
druskos, pipirų.
* Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
* Moliūgą supjaustykite gabalais. Kiekvieną jų apvoliokite aliejuje, įvyniokite į foliją ir kepkite orkaitėje 30 minučių.
* Išėmę moliūgą, orkaitės neišjunkite, bet temperatūrą padidinkite iki 250 laipsnių.
* Sūrį sutarkuokite, sumaišykite su cinamonu.
* Skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jo nedideliais kalneliais 5–6 cm atstumu vienas nuo kito priberkite sūrio (turėtų išeiti 12 kauburėlių). Pašaukite į orkaitę maždaug 5 minutėms, kol sūris išsilydys ir įgaus auksinį atspalvį. Ištraukę ataušinkite.
* Sultinį užvirinkite. Sudėkite į jį moliūgo minkštimą ir palaukite, kol vėl užvirs. Tada sutrinkite į tyrę ir įmaišykite grietinėlę, druską, pipirus. Užvirinkite dar kartą.
* Riešutus sugrūskite.
* Lašišą supjaustykite nedideliais gabalėliais.
* Sriubą patiekite apibarstę jais ir papuošę kepto sūrio skridinėliais.
Reikės (4 porcijoms):
750 g moliūgo,
400 ml daržovių sultinio,
žiupsnelio kario,
šviežiai maltų baltųjų pipirų,
3 šalotinių svogūnų,
150 g pistacijų,
100 ml sojų padažo,
1 šaukšto sviesto,
1 apelsino,
2 šaukštų cukraus,
1 česnako skiltelės.
* Pistacijas išlukštenkite, perliekite verdančiu vandeniu, kad geriau luptųsi. Kai atvės, paskrudinkite sausoje keptuvėje.
* Cukrų suberkite į prikaistuvį, ištirpdykite ant vidutinės ugnies. Tada suberkite pistacijas ir maišykite, kol pasidengs karamele. Perdėkite į lėkštelę ataušti.
* Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir siauromis juostelėmis nupjaukite žievę. Iš paties apelsino išspauskite sultis.
* Svogūnus, česnaką susmulkinkite.
* Moliūgo minkštimą supjaustykite stambiais kubeliais.
* Puode išlydykite sviestą, įmaišykite karį ir suberkite svogūnus su česnakais. Trumpai paskrudinkite ant vidutinės ugnies. Paskui dėkite moliūgą ir taip pat lengvai apkepinkite nepamiršdami maišyti.
* Supilkite į puodą sojų padažą, karštą sultinį ir apelsinų sultis. Įberkite pipirų. Uždengę virkite ant silpnos ugnies 15 minučių.
* Sutrinkite puodo turinį į tyrę, jei reikia, dar pasūdykite ir iškart patiekite papuošę karamelizuotomis pistacijomis ir apelsino žievelėmis.