Praėjo šaltibarščių sezonas, tačiau ne burokėlių. Iš tiesų statistika rodo, kad šias daržoves lietuviai valgo ištisus metus. Rudeniškas hitas būna burokėlių salotos su obuoliais ar raugintais kopūstais, taip pat klasikinės burokėlių salotos su majonezu.

Kaip laikyti šviežius burokėlius

Burokėliams idealiai tinka vėsus rūsys, tačiau net ir jo neturint šviežios gėrybės namuose gali išstovėti iki dviejų savaičių. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kad nors ir bulvės, ir burokėliai yra šakniavaisiai, jų laikymo sąlygos skiriasi.

„Jeigu bulvių nereikėtų laikyti šaldytuve, tai burokėliams būtent ten ir vieta, jeigu neturite rūsio. Jeigu turite burokėlių dar su lapais, juos būtina pašalinti. Lapai genda greičiau nei šakniavaisius, todėl laikant juos kartu, sutrumpės daržovės bendras galiojimo laikas. Lapus reikėtų nupjauti aštriu peiliu palikus kelis centimetrus stiebo“, – pasakoja daržovių žinovė.

Taip pat svarbu atminti, kad prieš dedant į šaldytuvą burokėlių negalima plauti – taip jie sudžius gerokai greičiau. Parduotuvėje įsigyti jie paprastai būna pakankamai švarūs, tačiau galite juos dar papildomai nuvalyti minkštu šepetėliu. Burokėlius reikėtų laikyti daržovių stalčiuje, idealu – kiekvieną jų atskirai suvyniotą į foliją ar pergamentinį popierių.
Burokėliai

Galima ir užšaldyti

Na o jei burokėlių turite tiek daug, kad suvartoti nespėsite, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė rekomenduoja juos užšaldyti.

Vidutinio dydžio burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį – jie turėtų išvirti per 45 minutes. Vos išvirus dėkite burokėlius į ledo ir vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą. Burokėlius nulupkite, nupjaukite galiukus ir gerai nusausinkite. Tuomet sutarkuokite ir sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą.

Jei norisi, burokėlius galima šaldyti ir netarkuojant, o pjaustant kubeliais – tuomet prieš šaldymą juos reikėtų sudėti atskirai kepimo skardoje išklota kepimo popieriumi, o burokėlių kubeliams sušalus, juos galime perdėti į šaldymui skirtą maišelį. Tokiu būdu užšaldyti burokėliai nesukibs kartu, tad kaskart galima naudoti tik tokį kiekį, kokio reikia.

O burokėlių visad turėti namuose išties verta. Ne be reikalo jie pastaraisiais metais išgyvena dar vieną populiarumo bangą – jie ne tik pigūs, bet ir skanūs, universalūs bei labai naudingi sveikatai.

„Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.
Burokėliai

Be kiaušinių ir be sviesto – bet pyragas bus drėgnas ir gerai iškils

Burokėlių panaudojimo būdų – aibė: nuo salotų ir barščių iki kotletų, kokteilių ar desertų. Būtent saldžią burokėlių variaciją siūlo išbandyti konditeris Th. Lauvray. Burokėlių ir šokolado derinys pastaraisiais metais įgyja vis daugiau gerbėjų – šie skoniai puikiai papildo vienas kitą. Nereikia baimintis, kad jausis burokėlių skonis – jis skaniai susilieja su kitais ingredientais, tad tokius desertus valgys net vaikai.

Su šiuo deriniu galima kurti pyragus, tortus, keksiukus, ledus, putėsius. Pradedantiesiems Th. Lauvray parinko receptą, kurį pagaminti itin lengva, nereikia didelių kulinarinių sugebėjimų ar įmantrių produktų. Paruošite pyragą vos per 15 minučių, o dar po gero pusvalandžio galėsite juo jau mėgautis.

„Šis šokoladinis pyragas be sviesto, be kiaušinių ir, jeigu norite, be pieno, yra ypač drėgnas, sultingas būtent dėl burokėlių. Veganai juo taip pat galės mėgautis, jeigu pieną pakeis augaliniu gėrimu, o glajui nenaudos grietinėlės. Jis tiks ir tiems, kurie vengia glitimo – tereikia vietoj kvietinių miltų dėti jo neturinčius“, – sako konditeris.

Šiame recepte gali pasirodyti neįprasta ne tik burokėliai, bet ir citrinos sultys bei obuolių sidro actas. Šių ingredientų nepraleiskite – pasak Th. Lauvray, jie kartu su kepimo soda užtikrins, kad pyragas be kiaušinių tikrai gerai pakils.

Super drėgnas šokoladinis burokėlių pyragas

Reikės:
200 g burokėlių,
130 g rudojo cukraus,
220 g kvietinių miltų,
30 g nesaldintos kakavos miltelių,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
½ šaukštelio kepimo sodos,
½ šaukštelio vanilės ekstrakto,
1 žiupsnelio druskos,
100 ml pieno (galite naudoti ir avižų arba sojų gėrimą),
150 ml saulėgrąžų aliejaus,
1 šaukštelio citrinos sulčių,
1 šaukštelis obuolių sidro acto.

Glajui:
150 g juodojo šokolado
ir 150 ml riebios grietinėlės.

Gaminame:

* Burokėlius išvirkite, atvėsinkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir su cukrumi sutrinkite trintuvu, kad neliktų gabalėlių – turi gautis tiršta tyrė.

* Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepkite riebalais nedidelę (20 cm) kepimo formą ir pabarstykite ją trupučiu kakavos.

* Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską. Kitame dubenyje suplakite augalinį gėrimą ar pieną, aliejų, obuolių sidro actą, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą. Supilkite į burokėlių tyrę.

* Sudėkite drėgnus ingredientus į sausus ir viską trumpai, bet energingai išmaišykite, kad susidarytų vientisa tešla. Supilkite į paruoštą formą ir išlyginkite. Kepkite apie 35-40 minučių.

* Paruoškite glajų. Puode užvirinkite grietinėlę ir ja užpilkite smulkiai sutrupintą šokoladą. Jam ištirpus, gerai išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite, kad glajus sutirštėtų. Pyragą juo aptepkite tik tada, kai šis jau atvėsęs. Papuošimui taip pat puikiai tiks riešutai, avietės ar granato sėklos.

* Beje, šis receptas tiks ir keksiukų kepimui – pagal šias proporcijas išeitų jų maždaug 12. Tiesa, keksiukus kepkite trumpiau, jiems orkaitėje pakaks 15-20 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją