Kaziuko mugė – tai vienas seniausių, mėgstamiausių ir bene ryškiausių ir tradicinių renginių Lietuvoje. Beigeliai seniai tapo neatsiejamu šios šventės simboliu. Pats laikas išbandyti iškepti naminių riestainių ir pajusti namie Kaziuko mugės dvasią.
Produktai 8 riestainiams:
500 g miltų,
30 g šviežių arba 7 g sausų mielių,
200 ml šilto vandens (maišant tešlą gali dar prireikti apie 40-60 ml),
3 valgomieji šaukštai aliejaus,
pusė arbatinio šaukštelio druskos,
1,5 valgomojo šaukšto cukraus,
1 kiaušinis patepimui.
Skystis riestainių apvirimui:
1 litras vandens,
2 šaukštai medaus,
1 arbatinis šaukštelis sodos,
1 arbatinis šaukštelis druskos.
Gaminimas:
* Mieles užpilkite 50 ml vandens, įberkite cukraus ir palaikykite šiltai, kol pakils. Maišykite miltus su druska ir šiltu vandeniu, supilkite pakilusias mieles ir aliejų. Gerai suminkykite tešlą, leiskite jai pakilti.
* Keptuvėje aukštais kraštais (arba plačiame puode) užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs – dėkite riestainius į vandenį. Svarbu, kad jie virdami nesusigrūstų. Virkite po minutę kiekvieną.
* Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi, lengvai pateptu aliejumi. Ant skardos sudėkite iš vandens išimtus riestainius. Suvilgykite riestainio viršų kiaušinio plakiniu ir barstykite norimais priedais. Pabarstymui galite naudoti įvairias sėklas (moliūgų, sezamų, aguonų, juodgrudės) ir smulkintus riešutus.
* Išėmę iš orkaitės iškeptus riestainius šiek tiek atvėsinkite ir skanaukite vienus. Arba perpjaukite pusiau. Tepkite minkštuoju sūriu ar sviestu, patiekite su lašiša, virtais kiaušiniais, humusu, baltu sūriu ar uogiene. Neįšsigąskite, tikri beigeliai iškepę turi būti tarsi „guminiai“.