– Kur šiemet grybavote ir kokį derlių spėjote pririnkti?
Tiesa, reikia pastebėti, kad ne visi surasti grybai buvo sveiki, bet dauguma buvo tinkami valgymui. Nemažai radome baravykų, voveraičių – didesnių ir mažesnių grybų. Sezonas dar tik įsibėgėja, tad tikimės, grybų bus dar daugiau.
– Kaip ruošiatės grybavimo sezonui, ką galite patarti kitiems?
Aš asmeniškai visada renkuosi tiek ilgas kelnes, tiek džemperį ar megztinį ilgomis rankovėmis. Vis dėlto einame į mišką, kur erkių yra labai daug, tad jei nesinori namo parsinešti nelauktų svečių, reikia būti labai atidiems ir viską gerai apgalvoti. Grįžus iš miško būtina persirengti, palįsti po dušu.
– Pasidavus grybavimo entuziazmui labai lengva į krepšį įsidėti ir neaiškių grybų.
– Kaip dorojate grybus? Gal galite pasidalinti savo mėgstamu receptu?
– Paprastai didesnę grybų dalį išverdu, sudedu į specialius maišelius ir užšaldau žiemai. Labai smagu vidury šaltos žiemos išsiimti grybus ir iš jų kažką gaminti – primena vasarą ir rudenį.
Na o vienas mėgiamiausių receptų – grybų padažas, kuris tinka ir su bulvių koše, ir su mėsos kepsniais, ypač vištiena.
Grybų padažui tereikia kelių produktų ir paruošiamas jis gana paprastai bei greitai. O skonis tikrai patiks net ir įprastai grybų nevalgantiems.
Ingredientai:
1 Svogūnas
400 gramų grybų
Druskos (pagal skonį)
Petražolių arba krapų
500 gramų grietinės
Valgomas šaukštas alyvuogių aliejaus
3-4 puselės česnakų
Šiek tiek pipirų
Paruošimas:
2. Sudėti smulkiai supjaustytus, gerai vandenyje nuplautus grybus, pabarstyti šiek tiek druskos ir pipirų.
3. Supilti grietinę, viską gerai išmaišyti (galima įpilti pusę stiklinės pieno arba vandens).
4. Viską troškinkite apie 10 minučių. Svarbu su šaukštu pamaišyti, kad neprisviltų.
5. Kai padažas baigia troškintis, palaukite apie 5 minutes, kol jis atvės.
6. Patiekimui smulkiai supjaustome saujelę krapų arba petražolių ir pabarstome ant viršaus.
7. Padažą galima valgyti su bulvių koše arba patiekti su vištiena.