Yra du pagrindiniai principai, kuriais vadovaujantis galima gerokai sumažinti elektros energijos vartojimą, rašoma pranešime. Vienas – įsigyti ir naudoti tik energiją taupančius elektros prietaisus, kitas – įjungti prietaisus tik tada, kai jie naudojami.
Štai Energetikos ministerijos neseniai pateiktas rekomendacijas, kaip galima taupyti energiją namuose ir versle, bei pritaikyti sau aktualiausias priemones.
2. Valgį virkite sandariai uždengtame puode. Virdami valgį greitpuodyje, elektros energijos sunaudosite trigubai mažiau, o virdami paprastame uždengtame puode – pusantro karto mažiau nei su neuždengtu indu.
4. Įpraskite išjungti elektrinę viryklę likus kelioms minutėms iki maisto gaminimo pabaigos.
6. Kai tik užverda puode esantis skystis, sumažinkite elektros viryklės kaitvietės kaitrumą. Stenkitės gaminti patiekalus paeiliui, vieną po kito – pasigaminę vieną patiekalą, ant tos pačios kaitvietės statykite kitą puodą. Sutaupysite ir laiko, ir šilumos.
7. Kepdami maistą orkaitėje, nustatykite reikiamą, bet ne aukštesnę temperatūrą. Sandariai uždarykite ir be reikalo nevarstykite orkaitės durelių. Orkaitėms tenka iki 60 proc. viryklės
nuostolių.
9. Naudokitės mikrobangų krosnele – tai greitas ir pigus būdas pašildyti maistą: nereikia riebalų ar vandens, įšyla ne indai ir kaitvietė, o tik maistas. Be to, pats procesas trunka tik kelias minutes, tad energijos nuostoliai yra minimalūs.
10. Indus plaukite ne po čiaupu, bet užkimštoje kriauklėje ar dubenyje. Jiems nuskalauti pakaks ir silpnos vandens srovelės.
11. Indaplovė taip pat sumažina vandens suvartojimą. Ją junkite tik tuomet, kai pilnai užpildysite indais.
Keli patarimai, kaip sumažinti šaldytuvo naudojamą energiją
2. Šaldytuve ir šaldiklyje pasirinkite optimalią temperatūrą – +3,5 ºC šaldytuve ir -18 ºC šaldiklyje.
3. Į šaldytuvą nedėkite karštų ar šiltų maisto produktų. Jiems atvėsinti reikės naudoti daugiau elektros energijos. Prieš dedant į šaldytuvą, maistą reikia atvėsinti iki kambario temperatūros.
3. Norėdami atšildyti iš šaldymo kameros išimtą maistą, palikite jį kurioje nors žemesnėje šaldytuvo lentynėlėje: išnaudodami išsiskiriantį šaltį, sumažinsite šaldytuvo darbo krūvį (atšildomos šaldytos mėsos kilogramas išskiria šaltį, kuria pagaminti šaldytuvas turi visą valandą naudoti elektros energiją).
4. Atšildykite šaldiklį, jei susidarė 5 mm ledo sluoksnis. Kuo daugiau šaldiklyje ledo, tuo daugiau sunaudojama elektros energijos.
5. Šaldytuvą (šaldiklį) statykite vėsioje vietoje, kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, viryklių bei šildymo prietaisų. Pasistenkite, kad už ir virš šaldytuvo ar šaldiklio liktų pakankamai vietos oro cirkuliacijai, nekraukite ant jų daiktų. Aušinimo grotelės, esančios už prietaiso, visada turi būti švarios.
6. Valykite šaldytuvo durelių gumines tarpines. Pakeiskite jas, jei jos nebeužtikrina sandarumo.
7. Nelaikykite atviro šaldytuvo ilgai. Pirma pagalvokite, ką norite iš jo išimti, o tik paskui atverkite dureles. Dažnai varstomos šaldytuvo durelės didina elektros energijos vartojimą.