– Užkandžių valgymas – sveika ar ne?
– Pirmiausia, jei tai yra nuolatinis užkandžiavimas ir šaldytuvo neuždarome visą dieną ar vakarą, tai, žinoma, sveikatai nepalanku. Tačiau, jei tai yra priešpiečiai ar pavakariai, ir tik šie du užkandžiai per dieną, – tai yra ne tik kad sveikatai palanku, bet netgi rekomenduojama.
Antra, užkandis nelygu užkandžiui – galbūt tai tiesiog valgymas, kurio metu gaunama daug kalorijų? Jei priešpiečiai ir pavakariai sudaro po 10 proc. kalorijų nuo visos dienos raciono, tai yra, po 200-250 kcal priešpiečiams ir pavakariams, tai yra naudinga sveikatai.
Trečia, priklauso nuo to, koks tai yra užkandis: sveikatai palankus ar ne, pavyzdžiui – tai čipsai ar riešutai?
– Kodėl norime nuolat užkandžiauti?
– Koks optimaliausias priešpiečių ir pavakarių laikas?
– Nuo pusryčių iki priešpiečių turėtų praeiti 2,5–3 valandos, nuo pietų iki pavakarių 3–4 val. Jei pusryčiai valgomi 6–7 val. užkandis – 9–10 val., pietūs – 12–13 val., pavakariai –15–16 val., o 18–19 val. valgoma vakarienė.
– Ką reiškia subalansuotas užkandis?
– Kiekvieno valgymo metu rekomenduojama gauti angliavandenių (apie 45-60 proc.), baltymų (10-20 proc.) ir riebalų (apie 30 proc.). Ypač svarbūs baltymai – jie mums suteikia ilgalaikį sotumą. Taip pat, jei užkandis bus netirpstantis burnoje, o kramtomos konsistencijos, tai valgysime lėčiau, bus geresnė medžiagų apykaita, kramtymas suaktyvins kraujotaką.
– Kas geriausia priešpiečiams?
– Kas geriausia pavakariams?
– Daržovės, riešutai, sėklos, nesaldinti pieno produktai, ankštiniai. Ypač tinka rauginti pieno produktai, tai gali būti varškė, pasukos, kefyras, graikiškas jogurtas arba kietasis sūris, sūrio lazdelės (nerūkyti, nepersūdinti, nesaldinti gaminiai). Ankštiniai (avinžirniai, pupos, pupelės) – virti, kepti orkaitėje, humusas.
– Ką gerti tarp pagrindinių valgymų?
– Geriausiai tinka vanduo, nesaldinta arbata. Vandenį geriausia gerti prieš arba po maisto, praėjus 30-45 min. Kavą, arbatą gerti po maisto, tik svarbu, kad kava nebūtų geriama „tuščiu skrandžiu“.
Traškučių alternatyvos
Jei perkate, o ne gaminate patys, tai geriausia būtų kukurūziniai takai (tacos), nes sudėtyje būna tik aliejus ir druska.
Jei gaminate patys, galimi šie pasirinkimai:
* Traškūs avinžirniai (konservuotus garuose virtus avinžirnius apipilkite šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus, apibarstykite druska ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol pradės “sproginėti”).
* Traški viso grūdo tortilija (suplėšykite gabaliukais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, iki gražiai paruduos).
* Keptos kale salotos (supjaustykite nedideliais gabaliukais, užpilkite ypač tyru alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos).
Sumuštinių alternatyvos
Jei perkate, o ne gaminate patys, tai geriausia, kad būtų be padažų, su daugiau daržovių, virta, o ne rūkyta mėsa, žuvimi arba kiaušiniu.
Jei gaminate sveikuoliškus sumuštinius, svarbu laikytis šių taisyklių:
* Duoną, tortilijas rekomenduojama rinktis viso grūdo, druskos – iki 1 g/ 100 g, cukraus – iki 5 g/ 100 g, skaidulinių medžiagų – daugiau nei 6 g/ 100 g. Gali būti su sėklomis. Geriausia ekologiška.
* Iš daržovių rekomenduojama: traškios salotos, špinatai, gražgarstės, tarkuotos morkos, cukinijos, pjaustyti agurkai ar pomidorai. Tik svarbu daržoves nuplovus jas gerai nusausinti, kad nesudrėgtų tortilijos lakštai ar duonos riekelė.
* Iš baltymingų produktų – virta kalakutiena ar vištiena (aukščiausios rūšies, daugiau nei 90 proc. mėsos, be E621 ir kitų maisto priedų, draudžiamų vaikų ir dietiniame maitinime, druskos ‒ iki 1,7 g/100 g), sūris, sūdyta lašiša.
* Padažui naudoti:avokadų užtepą, avinžirnių humusą, sūrio ar varškės užtepėlę, karštus sumuštinius ar tortilijas galima užtepti ir pomidorų tyre, nors gali būti ir be padažo, ar tiesiog su sviestu, jei gaminame sumuštinį.
– Kiti sūraus skonio užkandžiai: rūkytos, vytintos mėsytės, sūriai, alyvuogės – ką pirkti, kad būtų sveikatai palankiau?
– Rūkytus, vytintus mėsos ir sūrio produktus keiskite į virtus. Druskos turėtų būti ne daugiau 1,7 g/ 100 g. Jei virta mėsa, tai tik aukščiausios rūšies, ieškoti, kur daugiau nei 90 proc. sudaro mėsa ir geriausia paukštiena.
Sūriai – tik nerūkyti, druskos ne daugiau nei 1,7 g/ 100 g ir riboti suvalgomą kiekį, nes sūriai –tai sočiųjų riebalų šaltinis, kurių mityboje turėtų būti ribotai.
Alyvuoges rinktis be skonio ir kvapo stipriklio mononatrio glutamato (E621) ir kitų maisto priedų, geriausia ekologiškas, su kaip įmanoma mažesniu druskos kiekiu.
Kiti saldaus skonio užkandžiai/ desertai: sausainiai, ledai ir kiti saldumynai turėtų būti gaminami pačių iš sveikatai naudingų ingredientų arba ieškoti su mažesniu cukraus kiekiu – iki 16 g/ 100 g, be hidrintų riebalų ir šiaip ne per riebių produktų. Jei grūdiniai gaminiai – su daugiau skaidulinių medžiagų, jei ledai – geriau sorbetiniai iš vaisių ir uogų pagrindo.