Įvairiuose žurnaluose ir socialiniuose tinkluose nemažai rašoma apie tai, kad medžiagų apykaita yra labai svarbus ir atidžios priežiūros reikalaujantis procesas, nuo kurio priklauso, ar pavyks išlaikyti norimą svorį arba atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Vis dėlto kas yra medžiagų apykaita?
Iš pažiūros atrodo paprasta, tačiau ar taip yra? Medžiagų apykaita – tai natūralus procesas, labai priklausantis nuo žmogaus gyvenimo būdo, todėl ne kas nors kitas, o mes patys tampame pagrindiniais metabolizmo reguliuotojais. Vis dėlto tvirtinimais, kad medžiagų apykaitą pavyks paspartinti gurkšnojant kokią nors stebuklingą arbatėlę, tikėti nereikėtų. Deja, metabolizmo temą gaubia galybė mitų, kuriuos seniausiai laikas išsklaidyti.
Mitas Nr. 1. Kuo mažiau valgome, tuo sparčiau vyksta medžiagų apykaita
Gal ir atrodo logiška, kad kuo mažiau valgysime, tuo labiau džiugins medžiagų apykaita, bet yra priešingai.
„Pusryčiai yra svarbiausias valgis, užkuriantis energijos kaupimo visai dienai mechanizmą. Vis dėlto prisivalgyti ryte tikrai nereikia. Pakaks išgerti porciją tirštojo kokteilio, – aiškina Ch. Passleris. – Staiga sumažinus suvartojamų kalorijų kiekį, medžiagų apykaita sulėtės, todėl sumažės ir sudeginamų kalorijų skaičius. Štai kodėl taip svarbu per visą dieną vis duoti organizmui maisto – tada kalorijos bus deginamas maksimaliai veiksmingai. Kaip dažnai reikėtų užkandžiauti? Taisyklė labai paprasta: jei nesi alkanas, nevalgyk!“
Mitas Nr. 2. Kardiotreniruotės – tinkamiausias sportas, jei tikslas – pagerinti medžiagų apykaitą
Galima didinti ant bėgtakio įveikiamų kilometrų skaičių, bet neprošal žinoti, kad kardiotreniruotės nėra spartesnės medžiagų apykaitos garantas.
Jeigu neturite svarmenų arba negalite lankytis treniruoklių salėje, atlikite pratimus su savo kūno svoriu. Puikiausiai tiks intervalinės treniruotės, pritūpimai ir vadinamosios lentos.“
Mitas Nr. 3. Norint sudeginti kuo daugiau kalorijų, būtina didinti treniruočių trukmę ir intensyvumą
Kuo daugiau pratimų atliksite, tuo daugiau kalorijų sudeginsite, taip? Sprendžiant iš treniruoklių skaičiaus sporto salėse, atrodytų, kad taip. Vis dėlto iš tikrųjų taip nėra.
Kaip sako portalo Nutritiouslife.com įkūrėja mitybos specialistė Keri Glassman, „daugybė ekspertų tvirtina, kad pernelyg didelis krūvis sukelia organizmui stresą ir hormonai tada visai išeina iš rikiuotės, todėl sutrinka medžiagų apykaita. Matabolizmas tikrai sušlubuos, jei nesuteiksite kūnui progos pailsėti.“
Mitas Nr. 4. Norint sulieknėti, reikia atsisakyti riebalų
Jei manote, kad laikantis mažesnio riebalų kiekio vartojimu paremto mitybos plano pakanka valgyti produktus, ant kurių puikuojasi užrašas „Sumažintas riebalų kiekis“, žinokite, jog tai būtų gryna saviapgaulė. Reikalas tas, kad daugelis gamintojų riebalų trūkumą kompensuoja pridėdami į konkrečius produktus daugiau cukraus ir kitų pakaitalų, neišvengiamai skatinančių svorio augimą.
Ką daryti, norint paspartinti medžiagų apykaitą?
• Gerkite kuo daugiau vandens. Dietologai be jokių išlygų sutinka, kad vandens gėrimas yra reikšmingas medžiagų apykaitą spartinantis veiksnys. JAV Prinstono universitete atlikto naujausio tyrimo išvadose skelbiama, kad 500 ml vandens metabolizmą paspartina net 30 proc. Pakankamas skysčių kiekis leidžia organizmui geriau įsisavinti maistą ir mažina persivalgymo tikimybę (kadangi troškulys neretai painiojamas su alkiu).
• Vartokite kuo mažiau alkoholio. Kad alkoholis nėra pats sveikiausias produktas, tikrai nėra naujiena. Bet ar žinojote, kad jis labai sutrikdo medžiagų apykaitą? Visų rūšių alkoholis labai sulėtina metabolizmą ir kalorijų deginimo tempą, be to, alkoholiniuose gėrimuose dažniausiai yra daug cukraus.
• Pradėkite vartoti vitaminus. Vitaminų papildai teigiamai veikia ne tik medžiagų apykaitą, bet ir kitas organizmo funkcijas. Dėl drastiškų mitybos pokyčių gali pradėti stigti vitaminų, todėl reikėtų pasistengti gauti jų papildomai.
• Susireguliuokite mitybą. Kad medžiagų apykaita nestreikuotų, įpraskite tinkamai maitintis. Pasirūpinkite, kad maisto racione nestigtų vaisių ir daržovių, taip pat tokių produktų, kuriuos įsisavinant vartojama energija.
Nepamirškite apie baltymų svarbą (juos pasistenkite gauti iš liesos mėsos, kiaušinių, riešutų). Taip pat vartokite pakankamai ląstelienos – briuselinių kopūstų, apelsinų, ispaninio šalavijo sėklų ir kt., bei sveikųjų riebalų, kurių gausu, pavyzdžiui, lašišoje bei alyvuogių aliejuje.