Obuoliai – vitaminų ir skaidulų šaltinis
Mitybos specialistai teigia, kad daugiausia naudingų medžiagų vaisiuose ir daržovėse yra jų sezono metu, o kaip tik dabar Lietuvoje – skinamas obuolių derlius. Anot specialistų, obuoliuose gausu A, B grupės, C ir E vitaminų, taip pat ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Šiuos vaisius turėtų vertinti ir tie, kurie rudenį linkę dažniau sirgti – obuoliuose esantis vitaminas C ir antioksidantai yra puiki imuniteto stiprinimo priemonė.
„Obuoliai yra puikus vitaminų ir skaidulų šaltinis, padedantis palaikyti gerą sveikatą, stiprinti imuninę sistemą ir gerinti virškinimą. Jų traški tekstūra ir gaivus skonis puikiai tinka tiek užkandžiams, tiek gardžiausiems desertams. Užpildykite namus jaukumu, kai virtuvėje pasklis ką tik iškepto obuolių pyrago kvapas, kviečiantis pasimėgauti akimirka su artimaisiais“, – sako dietistė Raminta Bogušienė.
Obuoliai – ir kepiniams, ir mėsos patiekalams
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pažymi, kad obuoliai – ne tik maistingas užkandis. Šie vaisiai puikiai tinka ir saldiems kepiniams, ir įvairioms salotoms ar mėsos patiekalams.
„Obuolius kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais. Šie vaisiai yra saldžiarūgščiai, todėl puikiai dera prie daržovių, mėsos patiekalų ir ypač tinka saldiems gardėsiams ruošti“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi keturiais prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais receptais su obuoliais.
Įdaryti obuoliai su kuskusu ir džiovintomis spanguolėmis
Reikės:
6 vnt. didelių obuolių;
30 g graikinių riešutų;
70 g kuskuso;
80 ml verdančio vandens;
30 g ištirpinto sviesto;
1 v. š. rudojo cukraus;
1 v. š. džiovintų spanguolių;
žiupsnelio cinamono;
graikiško jogurto (patiekimui).
Gaminimas:
Į nedidelę keptuvę sudėkite graikinius riešutus ir apie 4 minutes pakepkite ant žemos ugnies, nuolat maišydami. Pakepintus graikinius riešutus sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sukapokite.
Sudėkite kuskusą į karščiui atsparų indą ir užpilkite vandeniu. Palikite 5 minutėms arba tol, kol susigers visas skystis. Perpilkite kuskusą į dubenį, sumaišykite su sviestu, cukrumi, džiovintomis spanguolėmis, cinamonu ir graikiniais riešutais.
Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Kepimo skardą išklokite nelimpančiu kepimo popieriumi ir paruoškite obuolius: peiliu nupjaukite kiekvieno obuolio viršų ir sudėkite ant skardos, pašalinkite sėklas ir išskobkite obuolių viduriukus. Išskobtus obuolius taip pat sudėkite ant skardos. Į obuolių vidų sudėkite pasigamintą kuskuso mišinį.
Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, tuomet ant obuolių atgal uždėkite obuolių viršūnėles. Kepkite dar 20 minučių, patiekite su šaukšteliu jogurto.
Vištiena su obuoliais
Reikės:
1,5 kg vištos;
4 vnt. obuolių;
60 g sviesto;
majonezo (pagal skonį);
česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių (pagal skonį).
Gaminimas:
Į dubenį sudėkite majonezą, įspauskite česnaką, įberkite pipirų, druskos, paprikos miltelių ir išmaišykite. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite vištą tiek viduje, tiek išorėje. Palikite marinuotis visai nakčiai.
Obuolius supjaustykite į keturias dalis, sėklas išimkite. Puse obuolių prikimškite išsimarinavusią vištą, kitą pusę atidėkite.
Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Įdėkite vištą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Vištai kepant kelis kartus ją dar galima aplaistyti susidariusiu skysčiu.
Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite ant vištos, o vištą apdėkite likusiais obuoliais. Viską kepkite dar apie 20 minučių. Vištieną patiekite kartu su iškeptais obuoliais.
Obuolių pyragas
Vienas universaliausių desertų.
Reikės:
400 g šaldytos tešlos;
150 g cukraus;
1 a. š. malto cinamono;
6 puodelių plonai pjaustytų obuolių;
1 v. š. sviesto.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Mažame dubenyje sumaišykite cukrų ir cinamoną.
Tešlą padalinkite į dvi dalis: vienu tešlos lapu išklokite kepimo formą, kitą kol kas atidėkite į šalį. Į kepimo formą, ant tešlos, sluoksniais dėkite plonomis riekelėmis supjaustytus obuolius.
Kiekvieną sluoksnį apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus obuolius. Viršutinį sluoksnį apibarstykite mažais sviesto gabalėliais ir viską uždenkite likusiu tešlos lapu.
Įdėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar 30–35 minutes, iki kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.
Sausainiai su obuoliais
Greitai pagaminami, labai skanūs ir puikiai tiks kaip dovana.
Reikės:
200 g cukraus;
115 g sviesto;
1 vnt. kiaušinio;
180 g miltų;
0,5 a. š. druskos;
0,5 a. š. maistinės sodos;
1 vnt. obuolio.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Skardą ištepkite sviestu.
Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir sviestu, iki kol masė taps puri. Įmaišykite miltus, druską ir kepimo sodą. Supjaustykite obuolius smulkiais gabaliukais ir sudėkite į tešlą.
Tešlą šaukštu dėkite ant kepimo skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių.
Kepkite apie 8–10 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai rudos spalvos. Sausainiams iškepus, išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių.
Laikykite dėžutėje su dangteliu.
Dviem receptais su obuoliais dalijasi ir dietistė Raminta Bogušienė.
Viso grūdo mieliniai blynai su obuoliais
Reikės:
350 g pieno 2,5% rieb;
175 g spelta šviesių miltų;
175 g viso grūdo spelta miltų;
2 obuolių;
3 kiaušinių;
3 v.š nerafinuoto cukraus;
4 v.š aliejaus, tinkamo terminiam apdorojimui;
5 g sausų mielių;
Žiupsnelis cinamono, malto muskato riešuto.
Gaminimas:
Pieną pašildykite iki 30-35º C ir supilkite ant mielių, įmaišykite 1/5 dalį cukraus, šiek tiek pamaišykite ir palikite 15-20 min., kad suputotų.
Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius ir sutarkuokite.
Kitame inde kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi, įmaišykite mielių masę, aliejų ir prieskonius.
Į kiaušinių masę suberkite miltus, tarkuotus obuolius ir išmaišykite. Paruoštą tešlą uždenkite orui pralaidžiu audeklu ir pastatykite šiltai 45 min. kilti.
Blynus kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš abiejų pusių, kol iškils ir gražiai parus. Iškepusius blynus sudėkite ant popieriaus, kad sugertų perteklinius riebalus.
Obuolių pyragas su graikišku jogurtu ir be kiaušinių
Reikės:
200 g graikiško jogurto;
150 g ekologiškų viso grūdo Spelta miltų;
80 g ekologiško agavų sirupo;
3 vnt. didesnių ekologiškų obuolių;
2 vnt. ekologiškų bananų;
1.a.š. valgomosios sodos;
ekologiško cinamono.
Gaminimo eiga:
Į jogurtą dedame šaukštelį sodos ir labai gerai viską išmaišome. Dedame miltus, bananus, pilame agavų sirupo ir viską dar kartą gerai sutriname elektriniu prietaisu.
Į kepimo indą dedame paruoštą pyrago tešlą, o ant jos dedame supjaustytus obuolius.
Pabaigoje ant viršaus užbarstome cinamonu, užpilame šiek tiek agavų sirupu ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Skanaus!