Organizmą reikia aprūpinti naudingomis medžiagomis

Daug maisto medžiagų turinčiais produktais paremta dieta leidžia aprūpinti organizmą reikiamais vitaminais, skaidulomis, antioksidantais ir kitais žmogaus organizmui svarbiais mikroelementais. Ir priešingai – skurdus, maisto medžiagų stokojančių produktų racionas neleidžia užsitikrinti jų atsargų ir gali nulemti įvairius sveikatos sutrikimus, prastą fizinę ir psichologinę savijautą.

„Deja, tačiau Lietuvos gyventojai vis dar dažniau linkę rinktis mažos maistinės vertės produktus. Tam įtakos turi neretai aukštesnės kokybiškų produktų kainos, tinkamus mitybos įpročius ugdyti leidžiančio švietimo stoka, spartus gyvenimo tempas, taip pat paprasčiausias negebėjimas atsispirti pagundoms – žinia, menkos maistinės vertės produktai mums dažnai atrodo skanūs, nes jų sudėtyje yra įvairių skonį sustiprinančių priedų, saldiklių, konservantų. Visgi daugėja ir gyventojų, kurie savo mitybai
skiria daugiau dėmesio. Tai žmonės, kuriems rūpi jų sveikata, išvaizda ir savijauta“, – pranešime žiniasklaidai sako L. Jaliūnas.

Produktų maistinė vertė skiriasi

Prie daug maisto medžiagų turinčių produktų mitybos specialistas priskiria neapdorotą ar mažai apdorotą maistą – visų pirma, grūdines ir ankštines kultūras, uogas, riešutus ir sėklas, miško grybus ir įvairias daržoves, ypač kryžmažiedes, tokias kaip brokoliai, žiediniai, briuseliniai ar lapiniai kopūstai. Vertingi maisto produktai yra ir riebi jūrinė žuvis, kitos jūrų gėrybės, augaliniai aliejai, liesa balta
mėsa, kiaušinio baltymai.

Priešingoje – mažos maistinės vertės produktų – kategorijoje atsiduria įvairūs saldumynai, sausainiai, traškučiai, paruošti ir perdirbti maisto produktai, pusfabrikačiai ir greiti užkandžiai, gazuoti saldinti gėrimai ir kt. Jų savo racione reikėtų vengti, nes, be greitai įsisavinamų kalorijų ir angliavandenių, tokie produktai organizmui nesuteikia jokios naudos, veikiau jam kenkia – dėl didelio sočiųjų riebalų, cukraus ar dirbtinių saldiklių ir konservantų kiekio padidėja širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir onkologinių ligų rizika.

Svarbu rinktis tinkamus baltymų, riebalų ir angliavandenių šaltinius

„Žmogaus organizmui reikia visų pagrindinių kategorijų maisto medžiagų: baltymų, riebalų ir angliavandenių. Dėl to siekiant užtikrinti visavertę ir sveikatai palankią mitybą svarbu nesustoti ties kuria nors viena iš jų ir stengtis subalansuoti savo racioną, siekti, kad kiekvienos klasės produktai būtų kuo didesnės maistinės vertės. Yra didelis skirtumas tarp, pavyzdžiui, perdirbtuose riebaluose gruzdintų bulvyčių ir avokado, nors abu produktai turi daug riebalų: pirmuoju atveju vengtinų sočiųjų, antruoju – organizmui reikalingų nesočiųjų riebalų rūgščių“, – sako L. Jaliūnas.

Sužinokite, kokius didelės maistinės vertės produktus verta įtraukti į savo racioną. Ir kokie yra mažos maistinės vertės produktai, kurių vartojimą reikėtų riboti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)