Šaldytuvą svarbu ne tik švariai išsivalyti, bet ir žinoti, kaip tvarkingai susidėti skirtingą maistą, rašoma „Iki“ pranešime spaudai. Norint, kad įvairiausi produktai kokybiški išsilaikytų kuo ilgiau, svarbu pasidomėti, kur ir kaip juos laikyti. Pavyzdžiui, pieno šaldytuvo durelėse laikyti nederėtų, o etileną išskiriančius vaisius ir daržoves – reikėtų laikyti toliau nuo kitų sodo bei daržo gėrybių.
Ką kur dėti?
- Neprikraukite pilno šaldytuvo. Kai dėliojate produktus į šaldytuvo lentynėles, neužblokuokite oro cirkuliacijos srautų. Idealiu atveju prikraukite 2/3 šaldytuvo tūrio.
- Palaikykite tinkamą temperatūrą. Šaldytuve nuolat reikėtų palaikyti 0-5 laipsnių temperatūrą. Tokioje temperatūroje šaldytuve neįsiveis pelėsiai ir bakterijos.
- Viršutinė lentyna. Viršutinė šaldytuvo lentynėlė tinkamiausia produktams, kuriuos dažnai naudojate. Tokiems kaip jogurtas, sviestas, sūris, grietinė, dešros ar pietų likučiai.
- Durelės. Durelės patogiausios produktams, kurie lengvai neišsipila, tokiems kaip uogienės, gazuoti gėrimai, sultys, pomidorų padažas, majonezas. Nelaikykite pieno šaldytuvo durelėse, kadangi tai šilčiausia dalis šaldytuve. Pieną geriausia laikyti vidurinėje lentynėlėje, kur temperatūra pastovesnė ir vėsesnė.
- Apatinė lentyna. Apatinę lentynėlę naudokite žuviai ir mėsai. Tai šalčiausia šaldytuvo vieta, taigi mažiau rizikos, jog maistas suges ar jo skystis ištekės ant produktų apačioje.
- Stalčiai. Šaldytuvo stalčiukai yra skirti daržovėms ir vaisiams, tačiau juos laikykite atskirai. Stalčiaus dugne visada patieskite popierinių rankšluosčių, ypač jei juose laikote lapines daržoves, kurioms kenkia drėgmė.
- Etilenui jautrius produktus laikykite toliau nuo jį išsiskiriančių produktų. Obuolius, kriaušes, persikus, bananus, slyvas, melionus, mangus – laikykite toliau nuo kitų sodo ir daržo gėrybių, mat jie išskiria daugiausiai etileno, kuris skatina kitų vaisių ir daržovių gedimą. Svarbiausia juos patraukite nuo paprikų, salotų lapų, žalumynų, smidrų, brokolių, Briuselio kopūstų, žiedinių kopūstų, žaliųjų žirnelių, kurie etilenui yra itin jautrūs.
- Įdėkite į popierinius maišelius. Prieš dedant į šaldytuvą kopūstus, salierus, artišokus ir grybus reikėtų laikyti popieriniame maišelyje. Taip šie ilgiau išsilaikys kokybiški.
- Šaldytuve nelaikykite. Pomidorus, morkas, bananus, apelsinus, avokadus, medų, alyvuogių aliejų, bulves, tropinius vaisius, svogūnus, česnakus, reikėtų laikyti ne šaldytuve, o kambario temperatūroje.
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos
Rodyti diskusiją