Turtingi antioksidantais ir skaidulomis
Įsibėgėjus rudeniui, akys raibsta nuo parduotuvių lentynose įsitaisiusių oranžinių atspalvių moliūgų gausos, o parsinešę namo šią daržovę ne tik dedame į troškinius ar trintas sriubas, bet ir skaptuojame šiurpiausios metų nakties dekoracijoms.
Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų. Kaip ir kitose daržovėse, jame yra daug vandens, sudėtinių angliavandenių, skaidulų ir įvairių mikroelementų.
Pasak dr. E Gavelienės, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione: „Iš moliūgų galima ruošti ne tik troškinius ar trintas sriubas, bet ir panaudoti kepiniams, keičiant juose dalį miltų. Be to, vertingos ir moliūgų sėklos, kuriose yra daug Omega-3, Omega-6 riebalų rūgščių bei antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui. Sėklomis galima skaninti salotas ar sriubas.“
Kviečia kūrybiškai panaudoti moliūgo likučius
Parduotuvėse apstu šios daržovės rūšių – vieni labiau tinka saldiems kepiniams, kiti idealiai virsta troškiniais ar netgi makaronais. Visgi Helovino simbolis yra ryškus, oranžinis ir gražiai pūpsantis paprastasis moliūgas. Išsirinkti jį tokį, kad tiktų skobimui, yra visai nesudėtinga.
„Ieškokite moliūgo su lygia žieve ir tolygios spalvos. Apžiūrėkite, kad nebūtų minkštų dėmių ar gilių įbrėžimų – tokie paprasčiausiai suges greičiau. Tvirta turi būti ir jų apačia, ir viršus prie kotelio. Kad
būtų lengviau išskobti, verčiau rinktis plonesnės žievės moliūgus: paprasčiausiai pastuksenkite ir rinkitės tą, kurio garsas yra labiau tuščiaviduris“, – pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja
Jolanta Sabaitienė.
Visai nebūtina rinktis idealios formos moliūgą – netobulumas gali kaip tik padėti sukurti žaismingesnes Helovino dekoracijas. Verta kartu įsigyti ir keletą būtent dekoratyvinių moliūgų, kurie netinkami
valgymui, bet sukurs dar originalesnę atmosferą.
Daugelis tradicinių moliūgo skobimo technikų prasideda nuo to, kad patariama nupjauti jo viršūnę. Visgi, J. Sabaitienė siūlo verčiau imtis daržovės apačios. Skylę apačioje bus galima padaryti didesnę, tad dirbti su moliūgu bus lengviau. Taip pat gerokai paprasčiau įtaisysite žvakę – tereikės ją uždengti moliūgu nerizikuojant nusideginti.
Bus paprasčiau ir jį pernešti – jo kotas liks kaip patogi „rankena“. Galiausiai, tokia dekoracija išsilaikys ilgiau, mat moliūgas geriau išlaikys struktūrą.
Elkitės gudriau – panaudokite plakiklį
Kad būtų stabiliau, moliūgą rekomenduojama pasidėti ant kelių, o ne ant stalo. Tuomet vietoj šaukšto į rankas pasiimti plakiklį su besisukančiais antgaliais ir juo pasidarbuoti – visą vidų teliks visai paprastai išskobti šaukštu.
Dar vienas praversiantis patarimas: išpjausčius ornamentus galite jų kraštus patepti paprasčiausiu vazelinu. Šis triukas neleis kraštams taip greitai suvysti.
Sriuboms, troškiniams, kepiniams
Tam, kad patiekalais iš moliūgų galėtumėte džiaugtis kuo ilgiau, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja juos laikyti vėsioje bei sausoje vietoje: Tokį moliūgą, kurio žievė nepažeista, galima išlaikyti visą žiemą. Prapjovus ir nesunaudojus viso moliūgo, jį svarbu įvynioti į sandarią pakuotę, pavyzdžiui, maistinę plėvelę, ir laikyti šaldytuve, sako ekspertės.
Kviečiame tvariai panaudoti moliūgų likučius ir sutaupant iš jų pasigaminti net keturis rudeniu kvepiančius patiekalus pietums.
4 receptai
Sriubai reikės:
1 sviestinio moliūgo (apie 1 kg, nulupto ir be sėklų);
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto sviesto;
2 svogūnų, supjaustytų kubeliais;
1 česnako skiltelės, plonai supjaustytos griežinėliais;
2 aitriųjų paprikų (be sėklų ir smulkiai supjaustytų);
850 ml karšto daržovių sultinio;
4 valgomųjų šaukštų grietinės.
Gaminimo eiga:
* Įkaitinkite orkaitę iki 200/180 laipsnių temperatūros.
* Supjaustykite moliūgą dideliais, maždaug 4 cm skersmens kubeliais, juos sumeskite į didelę kepimo skardą ir įpilkite 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus.
* Kepkite 30 min., kepimo metu apverskite, kol apskrus ir suminkštės.
* Kol kepa moliūgas, dideliame puode ištirpinkite sviestą su likusiu 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus, česnako skiltelę ir tris ketvirtadalius aitriųjų paprikų.
* Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies 15-20 min., kol svogūnai visiškai suminkštės.
* Į puodą suberkite moliūgo gabaliukus, supilkite sultinį ir grietinę ir išplakite trintuvu iki vientisos masės.
* Švelniai pašildykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Sriubą patiekite dubenėliuose su grietine, pabarstę likusia smulkinta aitriąja paprika.
Kariui reikės:
1 valgomojo šaukšto saulėgrąžų aliejaus;
3 šaukštų tailandietiškos geltonojo kario pastos;
2 smulkiai supjaustytų svogūnų;
3 didelių susmulkintų citrinžolės stiebų;
6 kardamono ankščių;
1 valgomojo šaukšto garstyčių sėklų;
1 nedidelio moliūgo (apie 1 kg);
250 ml daržovių sultinio;
400 ml skardinės sumažinto riebumo kokosų pieno;
400 g skardinės nusausintų ir nuplautų avinžirnių;
2 laimų;
Didelės saujos mėtų lapelių.
Gaminimo eiga:
* Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 2-3 min. švelniai pakepinkite kario pastą su svogūnais, citrinžole, kardamonu ir garstyčių sėklomis.
* Į keptuvę įdėkite moliūgą ir apvoliokite jį pastoje, tada supilkite sultinį ir kokosų pieną. Viską užvirinkite, suberkite avinžirnius ir virkite apie 10 min., kol moliūgas suminkštės.
* Į karį išspauskite laimo sultis, o kitą laimą supjaustykite skiltelėmis ir patiekite šalia. Prieš pat patiekdami, suplėšykite mėtų lapelius, karį patiekite su laimo skiltelėmis.
Soti vakarienė keturių asmenų šeimai bus paruošta per maždaug pusvalandį.
Reikės:
320 g makaronų,
300 g moliūgų minkštimo,
½ svogūno,
250 ml daržovių sultinio,
150 g šoninės,
4 kiaušinių trynių,
100 g tarkuoto pekorino arba parmezano sūrio,
alyvuogių aliejus,
druskos,
pipirų.
Gaminame:
* Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį su trupučiu aliejaus. Tada sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą moliūgo minkštimą ir, jam apkepus, supilkite daržovių sultinį. Jeigu naudojate moliūgo tyrę, sultinio pilkite mažiau. Pavirkite maždaug 10 minučių, pagardinkite druska ir pipirais.
* Kol moliūgas kaitinamas, šoninės gabaliukus kelias minutes pakepinkite keptuvėje – jie turi būti traškūs, tačiau neperdžiūvę. Sudėkite į keptuvę su šonine moliūgo padažą ir viską gerai išmaišykite.
* Išvirkite makaronus al dente pasūdytame vandenyje. Tuo tarpu trynius dubenyje gerai išmaišykite su druska, pipirais ir tarkuotu sūriu. Turi gautis tirštas kremas.
* Nusausinkite makaronus ir minutę pakepinkite juos ant didelės ugnies keptuvėje su moliūgų ir šoninės padažu. Galiausiai, išjungę ugnį, sudėkite kiaušinius ir viską greitai išmaišykite. Pabaigai pagal skonį pabarstykite pipirais ir iš karto patiekite.
Keksiukams reikės:
175 ml saulėgrąžų aliejaus;
175 g cukraus;
3 didelių kiaušinių;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
200 g stambiai tarkuoto moliūgo arba sviestinio moliūgo minkštimo;
100 g sultenių;
1 tarkuotos apelsino žievelės;
2 šaukštelių malto cinamono;
200 g miltų;
1 šaukštelio sodos.
Glajui reikės:
200 g neriebaus kreminio sūrio;
85 g cukraus pudros;
skrudintų smulkintų pekano riešutų papuošti (nebūtina).
Gaminimo eiga:
* Įkaitinkite orkaitę iki 180C/160C laipsnių temperatūros. Keksiukų kepimo formą išklokite popierinėmis formelėmis.
* Į didelį dubenį supilkite aliejų, suberkite cukrų, kiaušinius ir vanilę. Suplakite, tada sudėkite tarkuotą moliūgą, sultenes ir apelsino žievelę.
* Įmaišykite cinamoną, miltus ir sodą (mišinys bus gana drėgnas). Šaukštu sudėkite į formeles. Kepkite 25 min., kol masė taps tvirta, o į keksiuko centrą įkištas smeigtukas liks švarus.
* Keksiukus atvėsinkite ant grotelių.
* Norėdami pagaminti glajų, išplakite kreminį sūrį bei cukraus pudrą iki vientisos masės ir užtepkite ant keksiukų viršaus. Galite papuošti skrudintais pekano riešutais.
Išskobto vidaus jokiu būdu neišmeskite – išsisaugokite moliūgų sėklas, kurios yra
vertingos organizmui.
Gaminimas:
* Sėklas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite ant kepimo skardos ir
pagardinkite mėgstamais prieskoniais (pvz., druska, pipirais, paprika)
ir kepkite orkaitėje maždaug 150 °C temperatūroje 30-45 minutes – kol
jos taps traškios ir auksinės spalvos.
* Jos bus skanus ir baltymingas
užkandis, taip pat derės salotose ar sriubose.
Skanaus!