Visų produktų kokybė – vienodai svarbi
Prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė Aldona Čepulis teigia, jog visų be išimties produktų kokybė vienodai svarbi, o jos valdymui pasitelkiamos specifinės procedūros. Pavyzdžiui, šviežiems, greitai gendantiems produktams labai svarbu užtikrinti tinamą temperatūrą, todėl yra įdiegtos tam tikros sistemos, bet taip pat temperatūra šaldytuvuose, vitrinose ir sandėliavimo patalpose papildomai matuojama kasdien, rašoma pranešime spaudai.
Ekspertė pažymi, kad dar vienas iš svarbių produktų kokybės užtikrinimo etapų yra vidinės degustacijos. Pasak jos, jų dažnumas priklauso nuo produktų grupės. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių degustacijos vykdomos kas savaitę, o kepiniai degustuojami kartą per mėnesį. Vėliau gaunami specifiškos produktų grupės rezultatai. Priklausomai nuo vertinimo rezultatų, keičiami tam tikri procesai.
Vis dėlto renkantis produktus, atkreipti dėmesį vien tik į jų išvaizdą ar pakuotės grožį nepakanka. Kaip teigia A. Čepulis, sąmoningi pirkėjai turėtų mokėti skaityti įvairiausių prekių etiketes, suprasti atitinkamą jų ženklinimą, vartojimo laiką. Norėdama pirkėjams pagelbėti, ekspertė pasidalijo keliais patarimais, kuriais vadovaujantis pirkinių krepšelį papildysite tik pačiais kokybiškiausiais produktais.
Kokiomis taisyklėmis vadovautis?
Skaitykite etiketes. Aukštesnės kokybės maisto produktai pasižymi didesne maistine verte – juose yra mažiau ar visai nėra sočiųjų riebalų, pridėtinių cukrų, alergenų, sintetinių maisto priedų. Tokia informacija yra pateikiama produkto etiketėje, todėl, pasirenkant maisto produktą, svarbu perskaityti ženklinimo informaciją. Pavyzdžiui, to paties pavadinimo produktas gali būti ir aukščiausios rūšies, ir antros rūšies. Skirsis tokių produktų sudėtis, todėl reikėtų ją įvertinti. Taip pat reikia apžiūrėti ir pakuotės sandarumą – jei pakuotė pažeista, gali būti neužtikrinta ir jo kokybė.
Skirkite galiojimo laiką. Dar viena klaida, kurią apsipirkdami daro pirkėjai, pasak A. Čepulis, yra sąvokų „Tinka vartoti iki“ ir „Geriausia iki“ painiojimas. Pirmoji sąvoka yra naudojama trumpo tinkamumo vartoti terminui ženklinti. Paprastai tokie produktai laikomi šaldytuvuose ir jų galiojimo terminas ne ilgesnis nei 30 parų. Pasibaigus ant pakuotės nurodytam tinkamumo vartoti terminui, produktai netinkami vartojimui. Tuo tarpu „Geriausias iki“ naudojama ilgesnio nei 30 parų tinkamumo vartoti termino produktų ženklinimui. Dažniausiai tokie produktai laikomi kambario temperatūros sąlygomis. Pasibaigus tokiam tinkamumo vartoti terminui, parduoti tokių produktų negalima. Tačiau jei žmogus nespėjo suvartoti produkto iki „geriausias iki“ pabaigos, gali jį valgyti, nes produktas nebus sugedęs, tik gali būti iš dalies praradęs savo prekinę išvaizdą.
Atkreipkite dėmesį į ženklinimą. Jeigu savo racioną norite papildyti ekologiškais produktais, dėmesį reikėtų atkreipti į jų ženklinimą. Pagrindinis ekologiškų produktų identifikavimo ženklas – stilizuotas iš žvaigždučių suformuotas lapelis. Taip pat produkto pavadinime turi būti žodis „ekologiškas“, o ant iš užsienio atkeliavusių produktų etikečių pateikiamas žodžio vertimas. Šis žaliojo lapo simbolis yra taikomas visoje Europos Sąjungoje. Pasak jos, ant produktų turi būti matomas ir ekologinio sertifikavimo įstaigos kodas.
Rinkitės vietinę produkciją. Norint namo paršinešti pačius kokybiškiausius produktus, dėmesį atkreipkite ir į produktų kilmę bei užauginimo sąlygas. Pavyzdžiui, mėsos gaminius, daržoves ar vaisius sezono metu patariama rinktis iš vietinių ūkininkų užaugintos produkcijos. Taip ne tik paremsite vietinius augintinius, bet ir gausite aukščiausios kokybės produktus, mat jų tiekimo grandinė itin trumpa. Pavyzdžiui, Lietuvoje auginti vaisiai ir daržovės jau kitą dieną atsiduria parduotuvių lentynose: vakare juos nuskynus ryte jie jau būtų pristatyti į sandėlį, o po kelių valandų – jau prieinami pirkėjams. Tai ypač svarbu itin trumpo galiojimo produktams – uogoms, ką tik skintiems pomidorams, agurkams, salotoms.