Maisto technologė Raminta Bogušienė teigia, kad grybai nėra mitybos pagrindas, tai daugiau prieskonis. „Sveikos mitybos piramidėje juos priskirčiau prie daržovių, tačiau gaminimo procese tai daugiau prieskonis ir šventinis Kūčių stalo delikatesas. Grybai turi baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų bei nedideliais kiekiais ir kitų maistinių medžiagų, tik jų pasisavinimas žmogaus organizmui sudėtingesnis. Vaikams iki 3 metų grybai apskritai nerekomenduojami.

Žinoma, jei mes kalbame apie grybus burokėlių sriuboje, troškinių ar mėsos maltinukų gardinimui, voveruškas ar baravykus su daug svogūnų, troškintus lydytame svieste, tai yra delikatesas. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad turėtume juos valgyti kartu su daržovėmis. Jei kalbame apie riebius grietinės, spirgučių padažus, tai reikia įvertinti, kad šiais laikais judėjimas yra ženkliai sumažėjęs ir riebalų, ypač sočiųjų, perteklius nėra palankus mūsų organizmui“, – perspėja specialistė.

Raminta Bogušienė

Anot jos, geriausias maisto ruošimo būdas – tausojantis – virtas, troškintas, o miško grybai verdami faktiškai visi. „Tačiau su grybais yra truputį kitaip, jų skonis geriausiai atsiskleidžia pašalinus drėgmę, išdžiovinus grybus ir turbūt ne retas patvirtintų, kad virti koldūnai su džiovintais grybais yra skaniausiais Kūčių šventės delikatesas, kuriame skoninės savybės susipina ir atsiskleidžia geriausiu kampu. Pati nuolat naudoju džiovintus tėčio baravykus dedama ir praturindama skoniu į sriubas, troškinius, maltinukus“, – pasakoja maisto technologė.

Pasak jos, geriausia grybus kepti ant lydyto sviesto, nes jis atlaiko aukštas temperatūras. „Tačiau prancūzai pasakytų, kad su sviestu skaniausia. Aš siūlyčiau sviestu pagardinti tik po to, kai apkepame lydytame svieste, taip nesusidarys kancerogeninės medžiagos, o skonis bus labai geras, nes lydytame svieste nėra baltymų, angliavandenių, o tik grynas riebalas, todėl skonį išgauti sunkiau su lydytu sviestu.

Grybai

Pati šaldau tik virtus grybus mažomis porcijomis, dedu į troškinius. Jei turite gerą šaldiklį, galima laikyti metus, bet atėjus naujam sezonui geriausia šaldikius ištuštinti ir ruoštis naujam grybų ir uogų derliui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)